Καλώς ήρθατε

Όταν το... Μαξίμου διατίθεται για «deals» και λοιπές συνεστιάσεις!

Το τελευταίο... ψυχικό της κυβέρνησης Σημίτη ήταν η παραχώρηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», μέτοχος της οποίας είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ της οικογένειας Μπόμπολα, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του 2004.

Το μεγάλο κόλπο ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα συνεστιάσων «Μέγαρο Μαξίμου», όταν το Κατάρ απέκτησε μερίδιο στα Μεταλλεία, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Από τον Δεκέμβριο του 2003, που η «Ελληνικός Χρυσός» απέκτησε έναντι 11.000.000 το χρυσοφόρο κοίτασμα, οι μέτοχοί της έχουν...αποκομίσει υπεραξίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τελευταίο κρούσμα τη συμφωνία με το Κατάρ. Οι υπεραξίες εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρατα ύψη, χωρίς να έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά οι εργασίες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, αφού προ ημερών εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας (σήμερα δήμαρχος Αριστοτέλη, που βρίσκεται στην περιοχή των Μεταλλείων) είχε εξαγγείλει στη Βουλή ότι στην εκμετάλλευση θα συμμετείχαν οι τοπικοί δήμοι και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Έτσι θα επωφελούνταν και η τοπική κοινωνία, η οποία επιβαρύνεται από τη λειτουργία των Μεταλλείων. Τελικώς, παραχωρήθηκαν έναντι πινακίου φακής στην «Ελληνικός Χρυσός», η οποία μάλιστα απαλλάχθηκε από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης. Η τελευταία ανήκει εδώ και χρόνια στην European Goldfields, εισηγμένη εταιρία στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τορόντο.

Η European Goldfields είναι ιδιοκτήτης ορυχείων και σε Τουρκία και Ρουμανία, αλλά το 2010 είχε έσοδα σχεδόν αποκλειστικά από τη Χαλκιδική (από το Στρατώνι), με το ελληνικό κοίτασμα χρυσού να θεωρείται το φιλέτο. Μάλιστα, μπορεί να δαπάνησε μόλις 11.000.000 για την απόκτησή του, αλλά σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια! Δηλαδή μια εταιρία, που εμφανίζεται ως πολυεθνική, αλλά έχει κυρίως έσοδα (και προσδοκίες εσόδων...) από την Ελλάδα, αγόρασε μια άδεια για 11.000.000 ευρώ και η αγορά θεωρεί ότι αξίζει κάτι δισεκατομμύρια.

Τον Δεκέμβριο του 2003, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πώληση των Μεταλλείων, ουδείς μπορούσε να φανταστεί τον χορό των υπεραξιών. Λίγους μήνες μετά, ανεξάρτητος διεθνής οίκος αποτιμά την «Ελληνικός Χρυσός» σε 587.800.000 δολάρια! Το 2007, με βάση αυτήν την αποτίμηση, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πωλεί το 30% της «Ελληνικός Χρυσός» έναντι 178.000.000 δολαρίων. Στην ουσία ανταλλάσσει αυτό το ποσοστό με το 19% της European Goldfields και καθίσταται κύριος μέτοχος της εισηγμένης. Έτσι, ένα περιουσιακό στοιχείο για το οποίο πληρώθηκαν ελάχιστα χρήματα μετατρέπεται σε χρυσοφόρο.

Το περασμένο Σάββατο, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πώλησε στο Κατάρ το 7,07% (από το 19%) της European Goldfields και έβαλε στο ταμείο άλλα 91.000.000 ευρώ, ενώ 36.000.000 ευρώ ήταν το όφελος του προέδρου της ΑΚΤΩΡ Δημ. Κούτρα, ο οποίος επίσης πώλησε μετοχές στο εμιράτο. Δηλαδή, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο κατασκευαστικός όμιλος και τα στελέχη του έχουν βάλει στο ταμείο κεφάλαια περί τα 250.000.000 ευρώ, χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις χρυσού από τα μεταλλεία!

Στις υπεραξίες αυτές δεν περιλαμβάνεται η αποτίμηση της συμμετοχής (15%) που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο κ. Κούτρας εξακολουθούν να διατηρούν στην European Goldfields μετά τη συμφωνία με το Κατάρ. Με βάση την τρέχουσα αξία της τελευταίας, η συγκεκριμένη συμμετοχή αξίζει περί τα 220.000.000 ευρώ.

Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, και τα μερίσματα από τα κέρδη που θα αρχίσει να εμφανίζει η «Ελληνικός Χρυσός» στα επόμενα χρόνια, αφού τώρα αρχίζει η ουσιαστική εκμετάλλευση των Μεταλλείων, γιατί τώρα εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες υπεραξίες είναι η δίκαιη ανταμοιβή των επενδυτών για την πολυετή μάχη, ώστε να λάβουν την περιβαλλοντική άδεια και για το ρίσκο που λαμβάνουν αφού θα κληθούν να αποπληρώσουν τα δάνεια των 750.000.000 δολαρίων που παίρνουν από το Κατάρ. Στην ουσία, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ προεξοφλεί, λόγω ανάγκης, μελλοντικά έσοδα, λένε όσοι θεωρούν λογικό το τίμημα που πλήρωσαν το 2003 για την απόκτηση των Μεταλλείων.

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες μέτοχοι της European Goldfields έχουν ήδη βάλει στην τσέπη δεκάδες εκατομμύρια, ενώ το ρίσκο πέφτει στην εισηγμένη εταιρία και στους λοιπούς μετόχους. Το Δημόσιο και η τοπική κοινωνία θα έχουν μόνο επιβάρυνση και μικρό όφελος (σημαντικό στοιχείο οι 1.800 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν). Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν και τα τεράστια μελλοντικά έσοδα από την πώληση χρυσού, γίνεται κατανοητό ότι η εκποίηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα μείνει στην Ιστορία ως η πλέον χαριστική πώληση κρατικού περιουσιακού στοιχείου.

Έψαχναν αφορμή για φιέστα
Η συμφωνία για συμμετοχή του Κατάρ στην επένδυση της Χαλκιδικής είχε επιτευχθεί προ μηνός στο Λονδίνο, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη συμφωνία προ ημερών, όταν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι. Κάποιοι στην κυβέρνηση θεώρησαν ότι η συμφωνία θα ήταν μια καλή αφορμή για πανηγύρι και διοργάνωσαν τη φιέστα στο Μαξίμου. Και ας γνώριζαν ότι δεν έχει σχέση με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο που υπέγραψε πέρυσι ο Γ. Παπανδρέου με το εμιράτο.

Στην ουσία, το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα συνεστιάσεων προκειμένου να υπογραφεί μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ επιχειρηματιών. Ενδεχομένως επειδή δεν ήταν διαθέσιμα τα κεντρικά ξενοδοχεία εξαιτίας της πορείας φοιτητών το περασμένο Σάββατο...
γράφει ο Φώτης Κόλλιας
από την Δημοκρατία
Διαβάστε επίσης... Τι κοινό έχει ο χρυσός, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το... Mega και το Χρυσωρυχεία Χαλκιδικής : Γιωργάκη και Τίνα τα μάθατε τα νέα;...

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails