Η περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας και του κοιτάσματος...χρυσού στην περιοχή είναι παλιά ιστορία. Ο πανταχού παρών, επιχειρηματίας Γ. Μπόμπολας διεκδικεί μέσω της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική που θα γεμίσει τα άδεια (λόγω έλλειψης έργων) ταμεία του επιχειρηματία. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει την άδεια έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον επιχειρηματία, εξού και η μια στο καρφί και μια στο πέταλο αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τα μέσα του, ειδικά από το Mega.
Η επένδυση, φαίνεται να πάσχει σε ότι αφορά την περιβαλλοντική μελέτη και τους κινδύνους που κρύβονται για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, θέμα για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για άρνηση της Τ. Μπιρμπίλη να δώσει την άδεια, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από συντρόφους της να αφήσουν το Μπόμπολα να κάνει την επένδυσή του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ένα αλαλούμ που δημιουργήθηκε με το πρακτορείο Ρόιτερς το οποίο υποστήριξε ότι η Τ. Μπιρμπίλη δήλωσε πως δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να δώσει την άδεια στην Ελληνικός Χρυσός. Αμέσως η μετοχή της μητρικής καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, βούτηξε 20% στο χρηματιστήριο και από το ΥΠΕΚΑ έτρεχαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Η ουσία είναι ότι μαίνεται παρασκηνιακός πόλεμος για την άδεια με πιέσεις από τον επιχειρηματία να προχωρήσει η δουλειά αλλά και με κανέναν να μην αναλαμβάνει την ευθύνη μιας υπογραφής που θα τον έφερνε απέναντι από όλη την ελληνική κοινωνία.
Από την άλλη, η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο ως παράνομες επιδοτήσεις, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά χρήματα που δόθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός για τα κρατικά μεταλλεία τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.
Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι το να πληρώσει η εταιρεία 15 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της επένδυσης η οποία θα φτάσει το 1 δις. Αν δηλαδή η κυβέρνηση δώσει την άδεια που επιθυμεί ο επιχειρηματίας τα 15 εκατ. θα φανούν στην εταιρεία σαν χαρτζιλίκι.
από το antinews
Σχόλιο apneagr: Διαβάστε και το... Η Υπουργός Περιβάλλοντος δεκανίκι στα χρηματιστηριακά παιχνίδια της European Goldfields;
2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en
Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011
IP/11/216
Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2011
"Κρατικές ενισχύσεις:
Η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πρέπει να επιστρέψει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.
Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.
Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (βλ. IP/08/1927), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.
Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα.
Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου.
Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.
Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών.
Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.
Έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ.
Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.
Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους.
Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης C 48/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο.
Οι νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα ανακοινώνονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News."
( Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011)
πηγή:http://europa.eu/index_el.htm
Εuropa - H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en
Ανώνυμος είπε...
ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 1ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
ΠΗΓΗ: www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57
Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία < http://www.capital.gr/News.asp?id=1140557 > η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.
Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.
Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.
Ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.
Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.
«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.
Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πηγή:www.capital.gr dimitris.delevegos@capital.gr
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
( συνέχεια )
Δημοσίευση σχολίου