Καλώς ήρθατε

Έχει όνομα, μη διστάζετε να το πείτε: φασισμός

Εδώ και ένα ο χρόνο μιλάμε για ακροδεξιά, εννοώντας πλαγίως, εμμέσως πλην σαφώς, κάτι πολύ χειρότερο, που δεν το ονοματίζουμε déclaré. Μιλάμε για ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ή για ακροδεξιές μαθητικές παρελάσεις, ή για παρακρατικές ομάδες αποφεύγοντας να πούμε σταράτα αυτό που πραγματικά είναι. Γιατί; Μην παρεξηγηθούμε ή μην μαρμαρώσει η γλώσσα μας αντικρίζοντας καταπρόσωπο το κεφάλι της Μέδουσας. Λοιπόν, η επάρατη πολιτική νόσος έχει όνομα: φασισμός. Και δεν βοηθά κανέναν να την αποκαλούμε με το χαϊδευτικό της, ακροδεξιά.

Οι λέξεις έχουν πολύ βαθιές ρίζες για να... ξηλωθούν και να μεταφυτευτούν σε άλλα νοήματα. Τα φασιστικά γεγονότα που έδωσαν υπόσταση στη λέξη, ακόμα καπνίζουν, κι ας πέρασε κοντά ένας αιώνας. Και τώρα ξανά η μπόχα του φασισμού πλανιέται πάνω από χώρες του πλανήτη, στους δρόμους των πόλεων, τα σπίτια των ανθρώπων, στις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια, τα social media.

Και δεν είναι άθραυστο το αυγό του φιδιού ώστε να μην έχει σπάσει και στην Ελλάδα, μετά από τόσους αγκυλωτούς σταυρούς και σβάστικες που έχουν χαραχτεί σε τοίχους και σε σώματα. Μετά από τόσες επιθέσεις και εγκλήματα μίσους. Όσο κι αν τα ‘χουν ξεπλύνει παστρικά τηλεοπτικά κανάλια και τα ΄χουν περιθάλψει στοργικές εφημερίδες.

Τους φασίστες βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν τους έφερε ο πελαργός στη Βουλή. Πολίτες τους έστειλαν που ήξεραν και γνώριζαν τι ψηφίζουν. Ακόμα και ψηφοφόροι που δεν ψηφίζουν ΧΑ, μέσα από έρευνα έχει προκύψει ότι ενστερνίζονται συνειδητά νεοναζιστικές αντιλήψεις. Κι η ΝΔ αντί να αναχαιτίσει την άνοδο του φασισμού, βρίσκει θαλπωρή και καταφύγιο σε αυτόν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει καλά ότι δεν έχει δρόμο να διαβεί προς στις κάλπες. Μόνο με τις πλάτες του φασισμού μπορεί να πάει μπροστά. Έτσι λοιπόν θα πάει. Κι από πίσω της, πιστό σκυλί, θα βαδίσει το θλιβερό ΚΙΝΑΛ. Οπότε εδώ κι ένα χρόνο επιμελώς λαμπαδιάζει τη φωτιά της Χρυσής Αυγής. Και τι δεν πέταξε μέσα για να φουντώσει. Εθνικισμό, θρησκευτικό φανατισμό, μισαλλοδοξία, αρχαιολαγνεία. Γέμισε η Βόρειος Ελλάδα άλογα, περικεφαλαίες και μαύρα ράσα.

Αυτή τη στιγμή η ΝΔ και οι πολιτικοί της συνοδοιπόροι είναι ηθικοί αυτουργοί της εξάπλωσης φασιστικών αντιλήψεων στο σώμα της κοινωνίας. Η κοινοβουλευτική αριστερά οφείλει λοιπόν να τους το διατυπώνει κατάμουτρα, ως έχει. Ο μόνος τρόπος για να τα βγάζει κανείς πέρα είναι όταν αναγνωρίζει και ονοματίζει την αλήθεια. Τα κοινωνικά μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση και ψηφίζονται στο κοινοβούλιο είναι μία πολιτική για να συνέλθει η κοινωνία. Αν δεν συνοδεύεται από έντονη πολιτική κατά του φασισμού, ποιο το βαθύτερο νόημα;
Να ακούμε τους ποιητές. Να ακολουθούμε πιστά τις αράδες των ποιημάτων τους αν δεν θέλουμε να χαθούμε στη μετάφραση. Να βρούμε τα λόγια που παίρνουν το ίδιο βάρος σε όλα τα χείλη «έτσι να λέμε πια τα σύκα: σύκα, και τη σκάφη: σκάφη».
γράφει η Ζωή Χαλιδιά

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails