Καλώς ήρθατε

“Διά χειρός” Βενιζέλου έρχεται και η τρίτη πτώχευση στις 15 Μαΐου

Στις 15 Μαΐου η τρίτη, στη σειρά, χρεοκοπία της χώρας (μετά την "περιορισμένη" του Ιουλίου και την "ολική" του Μαρτίου) λόγω απλήρωτων ομολόγων ξένου δικαίου (αυτά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα πρώην ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι "τα τακτοποίησε"!) της οποία τα προεόρτια είχαμε την περασμένη Πέμπτη όταν η Fitch υποβάθμισε 13 ελληνικά ομόλογα διεθνούς δικαίου, βάζοντάς τους βαθμολογία πτώχευσης “D”.

Στις 15 Μαΐου, ήδη οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει πληρωμή ασφαλίστρων κινδύνου-CDS (!) στους "ατυχήσαντες" ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων. Θα είναι η μοναδική χώρα στον... πλανήτη από τις 16 χώρες που έχουν πτωχεύσει μετά το τέλος του "ψυχρού πολέμου" που θα έχει πτωχεύσει ...δύο φορές μέσα σε δύο μήνες (12 Μαρτίου, 15 Μαΐου)!

Και ενώ σχεδόν όλες επέβαλαν χρεοστάσιο (δηλαδή παύση πληρωμής των χρεών τους) η Ελλάδα και έχει πτωχεύσει και εξακολουθεί να πληρώνει, και όλα αυτά δια χειρός Ε. Βενιζέλου και φυσικά Γ. Παπανδρέου για να μην ξεχνάμε τον πρώτο "εκτελεστή" της ελληνικής οικονομίας.

Η επερχόμενη πτώχευση είναι το δεύτερη πράξη του δράματος του PSI και αφορά πλέον τους κατόχους ομολόγων ή εγγυήσεων του δημοσίου για ομόλογα σε ξένο δίκαιο, δηλαδή σε τίτλους οι οποίοι προστατεύονται τόσο από το αγγλικό ή άλλο δίκαιο, όσο και από ρήτρες που τα δάνεια αυτά ενσωματώνουν και ενδέχεται να στοιχίσει πολλαπλώς στην οικονομία προξενώντας οικονομικές ζημιές, απομόνωση, «στίγμα» και προηγούμενο για να κινηθούν νομικά εναντίον της χώρας πλήθος δανειστών της…

Και επειδή λόγω της προεκλογικής περιόδου αυτά τα πράγματα έχουν ξεχαστεί, να σημειώσουμε ότι ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα που η χώρα έχει κηρυχθεί σε χρεοκοπία και στις 15 Μαΐου λόγω μη πληρωμής ομολόγων ξένου δικαίου (ένα ομόλογο 450 εκατ. ευρώ είναι 100% βέβαιο ότι θα ζητήσει αποπληρωμή την οποία ήδη έχει αρνηθεί η Ελλάδα, αφού δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά).

Έτσι ακόμα και αν κάποιος δανειστής συμφωνήσει να «κουρευτεί», ενδέχεται όμως η συμφωνία να ενεργοποιήσει τη ρήτρα άλλου δανείου, με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα απαιτητό το συγκεκριμένο δάνειο για τον τίτλο που έχει αυτή τη ρήτρα.

Φυσικά μέσα στην κυβέρνηση κανείς δεν μιλάει για τη νέα επερχόμενη πτώχευση στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν κατ' αρχήν τον Ε. Βενιζέλο και κατά δεύτερο λόγο της ΝΔ που στήριξε την υπόθεση των Μνημονίων από το Νοέμβριο και μετά. Παρ' όλο που χθες έληξε και η τελευταία προθεσμία την οποία είχε δώσει προκειμένου να δεχθούν οικειοθελώς το «κούρεμά τους» σε Γενική τους Συνέλευση, οι κάτοχοι ελληνικών τίτλων σε ξένο δίκαιο.

Από εκεί και πέρα, όταν μια πολιτική ηγεσία άγεται και φέρεται από τους ξένους και μέσα σε δύο μήνες πτωχεύει δύο φορές την χώρα, αλλά εξακολουθεί να πληρώνει τα ληστρικά δάνεια, τότε είναι λογικό αυτό που συνέβη με την ΔΕΗ όταν η ΕΤΕπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη έθεσε ρήτρα δραχμής!

Πιο συγκεκριμένα έθεσε ως όρο την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη είτε της διάλυσης της ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής!

Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία).
Μίλησε κανείς για μέλλον στην ευρωζώνη;
από το defencenet

6 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

δεν είναι μόνο ο λόγος τα απλήρωτα ομόλογα κυριέ μου. Αφού ο μισός πληθυσμός πληρώνεται για να ασκεί βία, για θέμα που ίσως δεν γνωρίζετε. Η μισή Ελλάδα το γνωρίζει πάντως. Λένε για άλλους ότι ασκουν βία κ το φαινόμενο που έχει δημιουργηθεί όχι μόνον βία περιέχει αλλά κ θέματα που δεν έχουν συμβεί σε κανένα σημείο του πλανήτη. Μήπως σας είπε κανένας για τα αίτια δολοφονίας του Γρηγορόπουλου? Δεν μιλάω για αυτόν που πλήρωσε. Μιλάω γι αυτούς που τον έβαλαν να το κάνει κ γιατί. Ο Γρηγορόπουλος γνώριζε το φαινόμενο βίας κ θα μίλαγε. Μήπως γνωρίζετε γιατί έφυγαν κ άλλα δημόσια κ μη πρόσωπα? Για το ίδιο θέμα.
καληνύχτα

apneagr είπε...

Λυπάμαι αλλά δεν σας κατάλαβα
καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

ποια λέξη ή πρόταση ή νόημα απ αυτά που γράφω δεν καταλάβατε? πολλές δημοσιεύσεις αφορούν Γρηγορόπουλο, για πληρωμένα συμβόλαια του Γκιόλια που ακολούθησε μετά το Γρηγορόπουλο κλπ. Οταν διαβάζατε τέτοιες δημοσιεύσεις καταλαβαίνατε? Κ εγώ στην δημοσίευση που δεν καταλάβατε γράφω για τα αίτια. Κ αυτά τα αίτια αφορούν φαινόμενα βίας. Τη λέξη βία την έχετε ακούσει? Τις μορφές βίας τις γνωρίζετε? Αν λοιπόν χρειάζεστε κ άλλη ανάλυση, μάλλον βαλτός είστε να προσποιείστε ότι δεν καταλαβαίνετε.
Χαίρετε κ εύχομαι να μην καταλαβαίνετε μόνο όταν δεν πιέζεστε να σας συμβαίνει.

apneagr είπε...

Το μόνο που με "πιέζει" είναι η ζώνη του παντελονιού μου όταν παραφάω αλλά και αυτή την λύνω!!!

λινα είπε...

κύριε συγγραφέα ιστολογίου που εγκρίνετε τα σχόλια, να σας πω τη γνώμη μου με τη ζώνη σας. Εγώ λέω να κόψετε το ελάττωμα να παρατρώτε. Θα απαλλαγείτε από την ανάγκη να λύνετε τη ζώνη, θα νοιώθετε πιο άνετος κ με ελευθερία κίνησης σώματος, ψυχής κ πνεύματος.

apneagr είπε...

Αγαπητή μου Λινα σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σου αλλά πια είμαι μιας ηλικίας που μου επιτρέπετε που και που καμιά παρασπονδία :) :)

Related Posts with Thumbnails