Καλώς ήρθατε

Η Ελλάδα της κρίσης: σοροί αστέγων στα αζήτητα των νοσοκομείων

Ακραία κοινωνικά φαινόμενα δημιουργεί η κρίση. Άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους σε δημόσια νοσοκομεία ή διακομίζονται σε αυτά νεκροί, μένουν κυριολεκτικά στα αζήτητα. Κανένας συγγενής ή γνωστός δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για την τύχη των άψυχων σωμάτων, τα οποία παραμένουν επί μήνες στα ψυγεία των νοσοκομείων.

Το φαινόμενο είναι συχνό κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά γίνεται πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, προφανώς λόγω της αύξησης των αστέγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αζήτητα πτώματα έχουν σταλεί πρόσφατα στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Στα αζήτητα έμεινε και το νεκρό σώμα του 50χρονου αστέγου, ο οποίος είχε... βρεθεί τον περασμένο μήνα νεκρός έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

«Τα πτώματα μάς τα έστειλε ο Δήμος Ζωγράφου, πριν από δύο εβδομάδες» τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Ιωάννης Στεφάνου. Στις περιπτώσεις αυτές, το νοσοκομείο ενημερώνει το Υγειονομικό και με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα δρομολογείται η ταφή.

Ταυτοποίηση
Η διαδικασία της ταφής δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και ενδέχεται να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στα ψυγεία. Ακόμη κι αν κάποιος φορέας αναλάβει την πρωτοβουλία της ταφής, υπάρχει το θέμα της ταυτοποίησης του ανθρώπου που πρόκειται να ταφεί.

«Το φαινόμενο της εγκατάλειψης πτωμάτων δεν είναι καινούργιο» σημειώνει ο διοικητής της 1ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κ. Αρης Μουσιώνης. Τα τελευταία, όμως, χρόνια, έχει αυξηθεί, εξαιτίας κοινωνικών ή οικονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιώνη, πρόκειται κυρίως για χωρισμένους, μοναχικούς ή ανθρώπους που τους έχουν εγκαταλείψει εν ζωή οι δικοί τους. Όταν χάνουν τη ζωή τους δεν το μαθαίνει κανείς, στην περίπτωση που δεν εντοπίζονται πάνω τους στοιχεία που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους.
γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
από το Έθνος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails