Καλώς ήρθατε

Μεταβάλλεται το πολιτικό σκηνικό

Μόνο οι εναπομείναντες φανατικοί των «πολιτικών φυλών» της χώρας, όσοι επιμένουν να βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του κομματισμού, αρνούνται να αποδεχθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα πολιτικά πράγματα. Δεν θα υποκύψω στον πειρασμό να τους κατονομάσω. Άλλωστε τους γνωρίζετε. Κι αν δεν τους γνωρίζετε, αποκαλύπτονται ώρα μα την ώρα. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και τα όσα θα ακολουθήσουν θα αποκαταστήσουν την ισορροπία του, η οποία είχε χαθεί μαζί μ’ έναν κώδικα αρχών και αξιών που συνόδευε το πολιτικό σύστημα.

Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε πλέον για οικονομική κρίση. Αυτή είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Η κρίση έχει αποκτήσει μεταστατικό χαρακτήρα προσβάλλοντας τα εθνικά και πολιτικά κύτταρα του τόπου. Οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει τις τακτικές, και τα γεγονότα είναι πιο μπροστά από αυτούς που λογικά θα έπρεπε να τα δημιουργούν. Εν ολίγοις η «ατζέντα» δεν... διαμορφώνεται ουσιαστικά από τις ηγεσίες, αλλά καθορίζεται από τις εξελίξεις οι οποίες τρέχουν γρηγορότερα από τα κομματικά επιτελεία.

Πριν από λίγο καιρό όλοι μιλούσαμε για το τέλος της μεταπολίτευσης. Τώρα και αυτό έχει ξεπερασθεί από τη δυναμική των γεγονότων. Δεν πρόκειται πλέον για το τέλος της μεταπολίτευσης και την αρχή μιας «νέας» μεταπολίτευσης, αλλά για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Γιατί ό,τι κι αν γίνει στις μέρες που ακολουθούν, και ανεξάρτητα αν ο πρωθυπουργός θα… αποφασίσει να φύγει ή να μείνει, η ουσία είναι ότι δρομολογούνται ραγδαίες μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό. Και οι διεργασίες που συντελούνται αυτή την ώρα έχουν τέτοια δυναμική, ώστε δεν αποκλείεται να αφήσουν πίσω τους διλήμματα που είναι κατώτερα των περιστάσεων.

Μετά την εθνική ταπείνωση, πλησιάζει και η ώρα που θα σημάνει το τέλος των ψευδαισθήσεων. Ο δρόμος των εκλογών, ως η μόνη ρεαλιστική λύση, θα ανοίξει και το δρόμο των εξελίξεων που προαναφέρθηκαν. Και πιστέψτε με, αυτή τη φορά οι κάλπες δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν.
γράφει ο Χάρης Παυλίδης
από το statesmen

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails