Καλώς ήρθατε

Να σταματήσει το δούλεμα…

Θριαμβολογεί η κυβέρνηση και ο φιλικός της Τύπος για τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ΒΡ και Shell, ύψους 30 και 19,6 εκατομμυρίων, αντίστοιχα.

Εμείς πάντως δεν ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση βγήκε πέντε ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα (2003) για εναρμονισμένη πρακτική (καρτέλ) των δύο εταιρειών στην εκπτωτική τους πολιτική προς τα πρατήρια σε νομούς της χώρας, με αποτέλεσμα να καθορίζονται με ενιαίο τρόπο οι τιμές. Ούτε και ότι την υπόθεση είχε ξεκινήσει ο τότε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, γνωστός από το σκάνδαλο των «κουμπάρων» του καρτέλ γάλακτος, το οποίο εκδικάζεται αυτές τις ημέρες, δίχως όμως, να δίδεται η παραμικρή σημασία από τα ΜΜΕ (τι να τα κάνουν άλλωστε τα περσινά ξινά σταφύλια, όταν υπάρχει το Βατοπέδιο;).

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα είναι ότι ο Αδαμόπουλος είχε προτείνει να επιβληθούν πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα από αυτά που «αποφάσισε» η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός, επειδή η Επιτροπή δεν υφίσταται ουσιαστικά από καιρό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό - και σκανδαλώδες - είναι το γεγονός ότι όπως μαθαίνουμε η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που άλλη αρμόδια κρατική υπηρεσία προτείνει να παραπεμφθεί η ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν κάνει καλά τη δουλειά της στο θέμα της καταπολέμησης των καρτέλ στην Ελλάδα.

Ο Αδαμόπουλος είχε... ανοίξει δεκάδες υποθέσεις καρτέλ σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας της χώρας. Ύστερα όμως από την αποκάλυψη του σκανδάλου των κουμπάρων (πολιτικός προϊστάμενος του ήταν τότε ο νυν υφυπουργός Οικονομίας, κ. Παπαθανασίου) ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποβαθμίστηκε θεαματικά και ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί, όπως μας καταγγέλλεται. Ενδεικτική άλλωστε, είναι η πολυετής καθυστέρηση (;) για τις ΒΡ και Shell. Με αυτούς τους ρυθμούς, ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, κ. Φώλιας, μπορεί να είναι περήφανος για το έργο της Επιτροπής και σίγουρος ότι έτσι θα καταπολεμήσει την ακρίβεια.

Ας μην μας δουλεύει λοιπόν η κυβέρνηση. Η Επιτροπή, δηλαδή ένας σημαντικός θεσμός συγκράτησης των τιμών, μέσω της καταπολέμησης των καρτέλ, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη εδώ και χρόνια.
antinews

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails