Εν τω μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύεται. Η παγκόσμια οικονομία στηρίζεται στην δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες φθηνού πετρελαίου, για να παράγονται με μικρή δαπάνη τρόφιμα τα οποία μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Χωρίς φθηνό πετρέλαιο το σκηνικό αλλάζει. Στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι τόσο μαθημένοι σε super markets υπερπλήρη με τεράστιες ποσότητες φθηνών τροφίμων, ώστε δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος ζωής.
Και αυτοί όμως, παρά τον εθισμό στην καταναλωτική υπεραφθονία και... παρά την αποχαύνωση από την τηλεόραση, δεν έχουν τυφλωθεί ώστε να μην βλέπουν την εμφάνιση της ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής. Το περασμένο Μάρτιο ο William Dudley, πρόεδρος της New York Federal Reserve, προσπαθώντας να εξηγήσει στους πολίτες του Queens, N.Y., ότι δεν υπήρχε λόγος να ανησυχούν για τον πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων «πυροβολήθηκε» με την ερώτηση : «Από πότε έχετε να πάτε στο μπακάλη;»
Ο Dudley, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs (τα στελέχη της «Εταιρειοκρατίας» εναλλάσσονται σε θέσεις κλειδιά), γύρεψε επιχείρημα στον γενικό δείκτη πληθωρισμού : «Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε ένα iPad 2 που κοστίζει όσο ένα iPad 1 αλλά έχει διπλάσια ισχύ».
Η απάντηση από το ακροατήριο ήρθε σαν αστραπή: «Το iPad δεν τρώγεται» Αυτά, ενώ όπως υπενθυμίζει ο Niall Ferguson στο newsweek, ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι κίβδηλος. Έχει αλλάξει 24 φορές από το 1978. Εάν ο πληθωρισμός υπολογιζόταν με βάση την κλασσική μέθοδο θα ήταν σήμερα 10%.
Αντίστοιχο, ή και υψηλότερο, ποσοστό πραγματικής αύξησης στις τιμές των τροφίμων από πέρυσι αντιμετωπίζει και ο καταναλωτής στη χώρα μας. Διαγράφεται στο ορίζοντα παγκόσμια επισιτιστική κρίση; Οι εποχές οικονομικοκοινωνικών κρίσεων βρίθουν από εσχατολογικές προφητείες. Και πάντα οι άνθρωποι, ανασφαλή όντα αντίκρυ σε άδηλα μελλούμενα, γοητεύονταν από Νοστράδαμους. Από τις ΗΠΑ, και πάλι, εκπορεύεται ένα κυρίως διαδικτυακό «κίνημα» που με ευαγγέλιο ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κατάρρευση κηρύσσει σχεδόν …το τέλος του Κόσμου και συνακόλουθα το τέλος της διατροφής, όπως την έχουμε συνηθίσει.
Ερευνώντας διαδικτυακά βρίσκετε άφθονο υλικό. Μετά τη γυμναστική, την υγιεινή διατροφή, την μαγειρική, μια νέα «μανία» αναπτύσσει ολόκληρη φιλολογία για την «ανάγκη» ατομικής διατροφικής αυτάρκειας σε βάθος χρόνου. Στις ΗΠΑ, το προτεσταντικό πνεύμα πίσω από έναν διεστραμμένο σε συγκεκριμένες εκφάνσεις του καπιταλισμό ωθεί στην εμπορευματοποίηση κάθε εκδήλωσης της ζωής. Στην περίπτωση, εμπορευματοποιεί τον πανικό. Έτσι η φυσιολογική ανησυχία από εμφανείς διατροφικές ανεπάρκειες μετατρέπεται σε επιχειρηματικότητα, με αντικείμενο μαζικές προμήθειες διατροφικών –και άλλων- ειδών πρώτης ανάγκης.
Bloggers αναρτούν κείμενα με τίτλους όπως «7 λόγοι για τους οποίους οι ελλείψεις τροφίμων θα εξελιχθούν σε παγκόσμια κρίση» και «Πώς να επιβιώσετε στην επερχόμενη έλλειψη τροφίμων». Παραδίπλα στην ιστοσελίδα, banners ή links πουλάνε από σπόρους και γεννήτριες μέχρι φίλτρα καθαρισμού νερού και –πάνω απ’ όλα- τις περίφημες μερίδες έτοιμου φαγητού MREs (Meal, Ready-to-Eat). Για τους κιμπάρηδες, τρόφιμα για 1 χρόνο, 3 μερίδες την ημέρα για 4 ενήλικες, εδώ! Πέρα όμως από τις υπερβολές σε μια χειραγωγούμενη κοινωνία, και από τις ομοιότητες με υστερίες που δημιούργησε η θεωρία Peak Oil από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση (1973-74) και εντεύθεν, υπάρχει σήμερα ένα στέρεο υπόβαθρο ενδείξεων που συνηγορούν σωρευτικά στη σοβαρότητα του θέματος.
Τις συγκέντρωσε η ιστοσελίδα με τη σημειολογική ονομασία «Η Οικονομική Κατάρρευση», υπό την επικεφαλίδα «20 σημάδια ότι έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση», αλλά τα παρατιθέμενα στοιχεία κάθε άλλο παρά προκαλούν μειδιάματα και αναδημοσιεύτηκαν ευρέως, σε Δύση και Ανατολή.
1. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν εξωθηθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα.
2. Χάνεται το επιφανειακό, καλλιεργήσιμο, έδαφος σε ανησυχητικά ποσοστά. Σύμφωνα με τον Lester Brown, “1/3 των αγροτικών εκτάσεων του κόσμου χάνει την φυτική γη γρηγορότερα από ό,τι σχηματίζεται νέο έδαφος με φυσικές διαδικασίες”.
3. Λόγω των επιδοτήσεων της αιθανόλης, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των καλαμποκιού που καλλιεργείται στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται σήμερα για καύσιμα. Αυτό ανεβάζει πολύ την τιμή του.
4. Λόγω της έλλειψης νερού, ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής είναι υποχρεωμένες να στηρίζονται σχεδόν ολοκληρωτικά σε άλλα έθνη για βασικά είδη διατροφής. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή σιταριού στη Σαουδική Αραβία μετά το 2012.
5. Οι στάθμες των υδροφόρων οριζόντων κατέρχονται με ανησυχητικό ρυθμό λόγω “υπεράντλησης». Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 130 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα και 175 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία τρέφονται με σιτηρά, που καλλιεργούνται με νερό το οποίο αντλείται από υδροφόρους ορίζοντες με ρυθμό πιο γρήγορο από ό,τι μπορεί να αντικατασταθεί. Τι θα συμβεί όταν το νερό εξαντληθεί;
6. Στις ΗΠΑ, η συστηματική εξάντληση του υδροφόρου στρώματος Ogallala μπορεί τελικά να μετατρέψει τον «σιτοβολώνα της Αμερικής” πάλι σε Dust Bowl.
7. Ασθένειες όπως η UG99 wheat rust των σιτηρών αφανίζουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά των διαθέσιμων τροφίμων.
8. Το τσουνάμι και η επακόλουθη πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία έχουν καταστήσει άχρηστες εκτεταμένες γεωργικές εκτάσεις στη χώρα. Ίσως τελικά ένα σημαντικό τμήμα της Βόρειας Ιαπωνίας καταστεί ακατοίκητο. Ως αποτέλεσμα, η ιαπωνική οικονομία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι πιθανό να καταρρεύσει.
9. Η τιμή του πετρελαίου ίσως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στον κατάλογο. Η παραγωγή και η μεταφορά του φαγητού μας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.
10. Κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρή έλλειψη λιπασμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της GPRI ο κόσμος δεν πρόκειται να έχει αρκετό φώσφορο για να καλύψει τη γεωργική ζήτηση σε 30 με 40 χρόνια.
11. Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων καταστρέφει ήδη πολλές οικονομίες ανά την υφήλιο. Για παράδειγμα, η Ινδία αντιμετωπίζει πληθωρισμό στα τρόφιμα που φθάνει το 18%.
12. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τον Φεβρουάριο η παγκόσμια τιμή των τροφίμων έφτασε στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών.
13. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η παγκόσμια τιμή των τροφίμων έχει αυξηθεί 36% τους τελευταίους 12 μήνες.
14. Η τιμή του σιταριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το περασμένο καλοκαίρι.
15. Η τιμή του καλαμποκιού έχει επίσης περίπου διπλασιαστεί από το περασμένο καλοκαίρι.
16. Η τιμή τής σόγιας είναι περίπου 50% πάνω από τον περασμένο Ιούνιο.
17. Η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει διπλασιαστεί από το 2009.
18. Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο ζουν με 2 δολλάρια την ημέρα ή λιγότερο.
19. Το 2011 είναι από τις πλέον αστάθμητες χρονιές μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μέση Ανατολή έχει σαρωθεί από επαναστάσεις, οι ΗΠΑ έχουν αναμιχθεί στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, η Ευρώπη κινδυνεύει από χρηματοπιστωτική κατάρρευση και το Αμερικανικό δολάριο πεθαίνει. Τίποτα από αυτά δεν ευνοεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
20. Υπήρξαν φήμες για ελλείψεις σε μερικούς από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τροφίμων έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ. Σχετική η πρόσφατη “ειδική προειδοποίηση”.
Με εξαίρεση το 20, «προειδοποιήσεις» που φαίνονται να στοχεύουν στην αύξηση των πωλήσεων «τροφίμων έκτακτης ανάγκης» μέσω περαιτέρω πανικού του κοινού, τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αφυπνιστικά. Όταν εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου, όλο το κύκλωμα παραγωγής των τροφίμων μας γίνεται πολύ ακριβότερο. Και εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει υψηλή θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές τροφίμων, ενώ μερικές μορφές της παραγωγής τροφίμων θα είναι εντελώς ασύμφορες οικονομικά.
Ακόμα, βέβαια, η προμήθεια των αγορών γίνεται σχεδόν απρόσκοπτα. Όμως κάτι σημαίνει για την δυνατότητα των τελικών καταναλωτών να προμηθεύονται τα απαραίτητα τρόφιμα η εγχώρια είδηση. Και θυμηθείτε πως άδειασαν τα ράφια των καταστημάτων στην Ιαπωνία αμέσως μετά την 11η Μαρτίου. Πιθανόν εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου δεν θα υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους στον κόσμο.
Τι θα συμβεί εάν εκατομμύρια περισσότεροι από σήμερα άνθρωποι, σε αναπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διατραφούν;
Η Μαρία-Αντουανέτα τής Goldman Sachs θα έλεγε: Φάτε iPad!
Προφήτης
από το antinews
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου