Καλώς ήρθατε

Θα επαναληφθεί η ιστορία ή θα γράψουμε καινούργια ιστορία;

Γεννήθηκα το 1975, μόλις είχε πέσει μια δικτατορία από τους «αγανακτισμένους» της τότε γενιάς.

Είμαι «αγανακτισμένος» σήμερα και δεν θέλω να οδηγήσω το παιδί μου και αυτό στην αγανάκτηση, θέλω το παιδί μου και κάθε παιδί να μάθει όταν μεγαλώσει πως ο πατέρας του τουλάχιστον προσπάθησε για ένα καλύτερο μέλλον!

Σήμερα οι «αγανακτισμένοι» της δεκαετίας του ´70 ευθύνονται είτε άμεσα είτε έμμεσα για μια νέα μορφή «δημοκρατικής» δικτατορίας. Ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις, έκαναν όμως από την αρχή το λάθος να...
χωριστούν σε μπλε, κόκκινα, πράσινα, και άλλων αποχρώσεων στρατόπεδα, διεκδικώντας ο καθένας το αλάθητο για το τι είναι καλύτερο για όλους.

Προσπάθησαν να μεγαλώσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους ώστε να κερδίσουν την «δημοκρατική» πλειοψηφία. Μεγαλώσαμε μέσα σε μια νοοτροπία που το να δεχτείς την άποψη κάποιου από το άλλο στρατόπεδο, είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Ακόμα και αν πιστεύουμε ότι 'ναι, έχεις δίκιο» βάζουμε μετά και ένα «αλλά, ….» που αναιρεί το «συμφωνώ μαζί σου»!

Κοινωνία σημαίνει σύνθεση, συνέργεια, ατομική πρόοδος μέσω της κοινωνικής προόδου, και όχι «εγώ να είμαι καλά και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ…ουν», όχι να απαξιώνω το καλύτερο αντί να το αναγνωρίζω και να προσπαθήσω να το ξεπεράσω με υγιή ανταγωνισμό.

Ευθύνη έχουμε και εμείς, οι νεότερες γενιές.

Το μερίδιο ευθύνης δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε, και σίγουρα επειδή κάποιος έκανε κάποτε λάθος δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει το λάθος του, ούτε σημαίνει ότι θα κάνει πάντα λάθος! Εμείς που φωνάζουμε, όλοι μας, δεν είμαστε πρόβατα που τα τρώνε οι κακοί λύκοι! Δεν φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς, δεν υπάρχουν πάντα θεωρίες συνωμοσίας ούτε δάκτυλος των «ξένων» δυνάμεων.

Ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια που με συγκινεί και μου δίνει ελπίδα!

Ας μην καταδικάσουμε την επιτυχία της προσπάθειας αυτής στη γέννηση της! Ας μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος!

Αν εστιάζουμε μόνο σε κατηγορίες και στο να βρούμε ποιος φταίει, χωριζόμαστε σε στρατόπεδα με διαφορετικές σημαίες και αναιρούμε την βιωσιμότητα της κοινωνικής συνοχής.

Σίγουρα οι πιο πολλές κατηγορίες είναι σωστές! Σίγουρα πρέπει να γίνουν αλλαγές! Πως θα γίνουν αυτές οι αλλαγές; Με το να γίνουν οι λύκοι πρόβατα και τα πρόβατα λύκοι που θα φάνε τους πρώην λύκους;

Δεν λέω ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ανάλογα με τις ευθύνες που φέρουν. Αυτό που λέω είναι ότι προτεραιότητα έχει να εστιάσουμε στη λύση του προβλήματος και στη συνέχεια να αποδοθούν ευθύνες!

Θα πρέπει να γίνουν οι πλατείες κέντρα διαλόγου με στόχο τη δημιουργία πολιτικής δύναμης η οποία θα συνθέτει σοσιαλιστικές απόψεις, κομμουνιστικές απόψεις, φιλελεύθερες, δεξιές κτλ. απόψεις, απόψεις ανεξαρτήτου ταμπέλας, οι οποίες θα κρίνονται μόνο με κριτήριο την κοινωνική ευημερία.

Στόχος είναι η επανίδρυση της δημοκρατίας, αλλά εξίσου σημαντικός στόχος θα πρέπει να είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

Το παράδοξο όμως είναι ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι ατομική υπόθεση!

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails