Καλώς ήρθατε

Δεν υπάρχει σάλιο...

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου εδώ και αρκετά χρόνια να μιλάω για το ασφαλιστικό. Από την μια έχουμε μια κατάσταση όπου η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους μειώνεται, και από την άλλη, οι παροχές που δίδονται είναι περισσότερες από αυτές που αντέχει να δίνει το σύστημα και οι ταμειακές ροές προς τα ταμεία μειούμενες.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες εισφορές στον δυτικό κόσμο, που σημαίνει ότι ο καθαρός μισθός του μέσου εργαζόμενου είναι μειωμένος αναλογικά σε σχέση με το τι θα ήταν αν δεν είχαμε τόσες μεγάλες εισφορές.

Μετά έχεις τους πάντες να παραπονιούνται ότι δεν... παίρνουν αυτά που έχουν πληρώσει, ότι δεν μπορούν να ζήσουν με αυτές τις συντάξεις και τους φαρμακοποιούς, που έχουν 28% μέσο όρο νόμιμου κέρδους.

Έχουμε μια κατάσταση δηλαδή όπου άπαντες θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν περισσότερο.

Στη συνέχεια έχεις και το κράτος που νομίζει ότι καταπολεμώντας τη μαύρη εργασία θα μπορεί να λυθεί το ταμειακό πρόβλημα των ταμείων. Γιατί δεν θα λύσει το πρόβλημα η λεγομένη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής; Διότι απλά για κάθε έναν που εγγράφετε στα βιβλία αντιστοιχεί και μια ανάλογη υποχρέωση. Δεν έχει νόημα να λέμε ότι αν βάλουμε τους μετανάστες στα ταμεία θα σωθούμε, διότι αναλογιστικά δημιουργούμε και μια νέα υποχρέωση. Αν εσύ όμως δεν έχεις τακτοποιήσει τη διαχείριση των ταεμιακών σου ροών, έτσι ώστε να μπορείς να πληρώσεις συνάξεις, δεν θα σε σώσουν οι καινούργιες εισφορές.

Στη συνέχεια έχεις τους τωρινούς συνταξιούχους (που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση) να μην αντιλαμβάνονται ότι αυτά που παίρνουν δεν υπάρχουν.

Στη συνέχεια έχεις και το δημόσιο, που ενώ δεν πληρώνει εισφορές, φορολογεί τον Ελληνικό λαό για να πληρωθούν συντάξεις που υποτίθεται έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς των εργαζόμενων του δημοσίου.

Για όσους δεν το ξέρετε, οι συντάξεις του δημοσίου δεν πληρώνονται από το δημόσιο σε κανένα ταμείο. Ουσιαστικά γίνεται μια λογιστική τακτοποίηση και το κράτος θεωρητικά παρακρατά αυτό που υποτίθεται αρμόζει να παρακρατηθεί, αλλά δεν πάνε αυτά τα λεφτά πουθενά. Απλά δεν πληρώνονται αυτά τα λεφτά από τον προϋπολογισμό και το κράτος στη συνέχεια πληρώνει αυτές τις συντάξεις από τον προϋπολογισμό.

Ναι αλλά, τα κρατικά έσοδα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να πληρωθούν αυτές οι συντάξεις από τον προϋπολογισμό. Γιατί είναι αυτό λάθος; Διότι υποτίθεται ότι τα λεφτά έχουν παρακρατηθεί και κάπου έχουν πάει. Αλλά επειδή δεν έχουν παρακρατηθεί και δεν έχουν αποταμιευτεί πουθενά, ο Ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει αυτές τις συντήξεις από τα φορολογικά έσοδα.

Χτες διαβάσαμε στο Capital το άρθρο με τίτλο "Ξεμένουν κι από αποθεματικά τα Ταμεία" τα εξής συγκλονιστικά:

"Η αξία των ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,48 δισ. ευρώ το 2009, δηλαδή υποχώρησε κατά 580 εκατ. ευρώ, ενώ και η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 κατά 185 εκατ. ευρώ περίπου."

"Αλλά και ο ΟΑΕΕ, μέσα σε 16 μήνες, από τον Αύγουστο του 2009 έως το τέλος του 2010, κατά τους οποίους η αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας έτρεχε με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και η έλλειψη ρευστότητας έπνιγε τους ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, έχασε σημαντικό μέρος από τη λογιστική αξία της περιουσίας του, αναγκάστηκε όμως και να πουλήσει «τα ασημικά του», ρευστοποιώντας κυρίως ομόλογα. Έτσι, η περιουσία του σε ομόλογα από 247,1 εκατ. ευρώ, μειώθηκε κατά 73,69%, κατρακυλώντας στα 65 εκατ. ευρώ. Αλλά και η αξία του μετοχικού χαρτοφυλακίου μειώθηκε κατά 52,07%, καθώς στο τέλος Αυγούστου του 2009 διέθετε μετοχές αξίας 139,8 εκατ. ευρώ και στο τέλος του προηγούμενου χρόνου μόλις 67 εκατ. ευρώ."

Με λίγα λόγια, τα συνολικά ομόλογα που έχει το ΙΚΑ είναι μόνο 1,9 δισ.;; Διάβασα σωστά; Αυτά είναι μόνο; Και θέλετε ορισμένοι από εσάς να μου πείτε ότι δεν θέλετε να γίνει αναδιάρθρωση διότι φοβάστε ότι θα μειωθεί το stock των ομολόγων του ΙΚΑ κατά το ποσοστό του κουρέματος;;; Θα τρελαθούμε;


Να πάνε στο διάολο και το 100% των ομολόγων του ΙΚΑ (και των άλλων ταμείων) αν είναι να γλιτώσουμε 150 δισ. αγαπητέ αναγνώστη. Αν ορισμένοι νοιάζεστε για το τι θα γίνουν τα διαθέσιμα του ΙΚΑ μπροστά σε αυτά που θα γλιτώσουμε, τότε με το συμπάθιο, αλλά ορισμένοι θα πρέπει να εξεταστούν από γιατρό (του ιδιωτικού και όχι του δημοσίου τομέα).

Η κατάληξη είναι ότι το ταμείον είναι μείον και αδυνατούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Αδυνατούμε να συλλάβουμε ότι έχουμε πτωχεύσει και ότι "δεν υπάρχει σάλιο". Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αδυνατώ να καταλάβω πως θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα μας.

Τα προβλήματα της χώρας δεν λύνονται με τις υπάρχουσες πολιτικές και προπάντων, με τα υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα.

Το ταμείον είναι μείον και εμείς βαδίζουμε με γύμνωνα ό,τι έχουμε περίσσευμα.
Ο Θεός βοηθός.
του Γιώργου Καισάριου
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails