Καλώς ήρθατε

Ξυπνήστε επιτέλους από το λήθαργό σας εκεί στη Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταχωρηθεί στην κοινωνική συνείδηση ως ένα αστικό συντηρητικό κόμμα, ή τουλάχιστον έτσι προσπαθούν τα στελέχη της κομματικής της ελίτ να μας πείσουν ότι είναι. Και φυσικά ως αστικό κόμμα στηρίζει και το αστικό ολιγαρχικό πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δηλαδή ένα πολιτικό σύστημα καθαρά αντιπροσωπευτικό και ελιτίστικο. Ως αστικό επίσης κόμμα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί καθαρά φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, κάτι που σημαίνει αποθέωση της λειτουργίας των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Αυτή η αστική ιδεολογία της ΝΔ, αποτελεί σήμερα και τη μεγάλη παγίδα, μέσα στην οποία την έχει ρίξει το ΠΑΣΟΚ και από την οποία δεν μπορεί να βγει και εξηγούμαστε:

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή ακολουθεί, με προπέτασμα την Τρόικα, μια επιθετική ακραία (νεοφιλελεύθερη) αστική οικονομική πολιτική, νεοταξικού όμως τύπου. Κάνοντας συνεχώς επίθεση εναντίον κρατικών θεσμών και κρατικοδίαιτων κοινωνικών συντεχνιών, που το ίδιο δημιούργησε στο παρελθόν, ουσιαστικά αφαιρεί από τη Νέα Δημοκρατία τα ιδεολογικά της όπλα. Έχει εισέλθει στην κοινωνική της βάση και την "λεηλατεί", με την έννοια ότι την αδρανοποιεί. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κάνει όσα δεν τόλμησε η ίδια επί Κ. Καραμανλή, σε πιο άγρια εκδοχή.

Η αποφασιστικότητα και η δυναμικότητα που δείχνει και η ευκολία μάλιστα με την οποία ελέγχει τις κοινωνικές αντιδράσεις και κρατάει την κοινωνία σε καταστολή, προκειμένου να αποκρατικοποιήσει (έτσι λέει) την οικονομία, κερδίζει την ανοχή των απογοητευμένων ψηφοφόρων μιας αδύναμης ΝΔ. Φυσικά, κάποια στιγμή στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβγεί στα σοσιαλιστικά κεραμίδια, συσπειρώνοντας τους εξαθλιωμένους που τώρα αυτό δημιουργεί και θα αφήσει τη ΝΔ παρέα με την αστική της ιδεολογία, να υποστεί τις συνέπειες των δικών του ενεργειών.

Σ’ αυτή την επίθεση του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία στέκεται αμήχανη και δεν έχει απάντηση. Αντιδρά σπασμωδικά και δεν ξέρει τι να κάνει. Από το ένα μέρος θέλει να εφαρμοστούν αστικές λύσεις και να γίνουν οι αλλαγές που η ίδια, ούτε στα όνειρά της δεν θα τολμούσε, αλλά από το άλλο βλέπει ότι έτσι παίζει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και στο τέλος θα είναι και πάλι αυτή η χαμένη. Τι να κάνει; Τις περισσότερες φορές, προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία της ως αντιπολίτευση, αναλώνεται στο να υποστηρίζει αποτυχημένους κρατικούς θεσμούς και πρακτικές και να συντάσσεται με διάφορες επαγγελματικές ομάδες, εκτιθέμενη ακόμα πιο πολύ. Στη συνεχή προπαγανδιστική επίθεση που δέχεται, δεν έχει απαντήσεις και δείχνει αδύναμη.

Η παλιά κομματική ολιγαρχία της ΝΔ, περιφρονώντας εντελώς την κοινωνική της βάση, ακόμα και τα ξεσηκωμένα 800.000 κομματικά μέλη, έχει ταμπουρωθεί μέσα στο σύστημα και προσπαθεί να διασώσει τα κεκτημένα της, κάνοντας αντιπολίτευση με άσφαιρα πυρά, μέχρι εκεί που δεν θα κινδυνεύσει το σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό και προχωράει εκ του ασφαλούς. Στην πραγματικότητα, αντίπαλός του δεν είναι η ΝΔ, αυτή είναι το εύκολο μέρος της υπόθεσης. Πραγματικός αντίπαλος είναι ο κακός εαυτός του και οι δύσκολες και ενίοτε περίεργες επιλογές του που ξεσηκώνουν την κοινωνία, αδιακρίτως κομμάτων. Η ραγδαία, αυτή τη στιγμή, πτώση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αποτέλεσμα επιτυχούς αντιπολίτευσης της ΝΔ, αλλά αυθόρμητης αντίδρασης της κοινωνίας. Θα δείτε τελικά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα το πάει μέχρι εκεί που μπορεί να το πάει και όταν δει πραγματικά τα δύσκολα, θα βγει έξω και θα αφήσει τη ΝΔ να φάει όλη την μπόρα ή θα βάλει και τη ΝΔ στο παιχνίδι ρίχνοντας στην ολιγαρχία της ένα ξεροκόμματο εξουσίας, με κάποια μορφή συγκυβέρνησης.

Τι πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Η λύση είναι, να μεταφέρει το κέντρο βάρους του αντιπολιτευτικού αγώνα σε άλλο γήπεδο. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ μοιραία θα ηττηθεί και δεν θα ηττηθεί μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλο αυτό το πολιτικοοικονομικό μοντέλο της σήψης και της διαφθοράς. Δηλαδή να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της πολιτικής αντιπαράθεσης από το καθαρά οικονομικό πρόβλημα, στο θεσμικό πρόβλημα. Στο δημοκρατικό έλλειμμα της χώρας. Εξάλλου το οικονομικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των ελλειμματικών δημοκρατικών θεσμών. Ας αφήσει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει τις όποιες οικονομικές αποφάσεις, τις οποίες ούτως ή άλλως δεν μπορεί η ΝΔ να επηρεάσει και να κτυπήσει το ΠΑΣΟΚ σε θέματα δημοκρατικών θεσμών.

Επομένως, αντί η ΝΔ να αντιμάχεται το ΠΑΣΟΚ, για το πιο κόμμα έχει την καλύτερη φιλελεύθερη πολιτική, αφήνοντας έτσι να πιέζεται η δική της κοινωνική βάση, η λύση είναι να κάνει εκείνη αντεπίθεση στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και να την αλώσει. Η τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα, υποστηρίζοντας στα λόγια αποτυχημένους κρατικοδίαιτους θεσμούς και πρακτικές δεν πείθουν για την ειλικρίνειά τους την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα διαλύουν τη δική της κοινωνική βάση. Αλλού είναι το μυστικό.

Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ έχει γαλουχηθεί και εμφορείται από δημοκρατικά αντανακλαστικά, από ιδέες περί λαϊκής κυριαρχίας και λαϊκής συμμετοχής. Βέβαια αυτά τα ιδανικά τα εξαργύρωσε με θέσεις στο Δημόσιο και επιδόματα, αλλά δεν παύουν να παραμένουν ως ιδανικά στο υποσυνείδητο.

Εκεί ακριβώς πρέπει να χτυπήσουν ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή κομματική ελίτ του ΠΑΣΟΚ αντίθετα, προκειμένου να εφαρμόσει την νεοταξική πολιτική που έχει σχεδιάσει, μαζί με το ΔΝΤ, αναγκαστικά γίνεται πιο αυταρχική και κατασκευάζει όλο και πιο συγκεντρωτικούς θεσμούς, μη ανησυχώντας, όπως είπαμε, για την αντίδραση της ΝΔ. Αν δεχθεί εδώ το ΠΑΣΟΚ μια δημοκρατική επίθεση από τη ΝΔ, θα αιφνιδιαστεί. Θα αλωθεί η κοινωνική του βάση, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και θα αισθάνεται υπερήφανη η κοινωνική βάση της ΝΔ, γιατί οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι φασίστες, αλλά βαθιά δημοκρατικοί πολίτες. Άλλωστε αυτό το απέδειξε η κινηματική προσέλευση 800.000 πολιτών, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούν δημοκρατικά.

Για να επιτύχει όμως αυτό, θα πρέπει να είναι αληθινό και όχι προσποιητό. Θα πρέπει η ΝΔ να αποκηρύξει τον παλιό εαυτό της. Κυρίως, θα πρέπει να αντιληφθεί η παλιά ολιγαρχία της ΝΔ ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει πλέον να περάσουν στο λαό. Δηλαδή θα πρέπει να αλλάξει πρώτα νοοτροπία η ολιγαρχία της ΝΔ, κάτι το οποίο θα σημάνει και την αυτοκατάργησή της και το πέρασμα της εξουσίας στη βάση; Το θέλει όμως αυτό η παλιά ολιγαρχία της ΝΔ; Όχι φυσικά. Η ολιγαρχία αυτή αντίθετα, προσπαθεί να συνέλθει από τις δύο απανωτές ήττες, μια στις 4-10-2009 και μια χειρότερη στις 29-11-2009, ώστε στη συνέχεια να περιχαρακώσει και να ελέγξει τις δυνατότητες δράσης του Αντώνη Σαμαρά.

Στο χέρι όμως του ίδιου είναι να κινηθεί γρήγορα.
Μετά θα είναι αργά...

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ!!!

Related Posts with Thumbnails