Καλώς ήρθατε

Έχουν βρει «παπά» και θάβουνε 5-6 εκατομμύρια Έλληνες

Έχουν σφίξει τα γάλατα.

Έχουν βρει «παπά» (την απουσία αντίστασης) και θάβουνε 5-6 εκατομμύρια Έλληνες.

Το πρόβλημά μας δεν είναι η κυβέρνηση. Αυτή ξέρει τι κάνει. Εκτελεί τις εντολές που της δίνει η Τρόικα. Με κάποιες κόνξες Δημαρίτικης γελοιότητας, αλλά χωρίς αντίλογο, χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς ενδοιασμό, με κείνον τον Στουρνάρα βασιλικότρο του βασιλέως, η κυβέρνηση εκτελεί εντολές κι εκτελεί τον λαό, χωρίς να παίξει το μάτι της. Το πρόβλημά μας δεν είναι η ρητορική Σαμαρά. Είτε βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είτε σε τρόμο μπροστά στο υπόλοιπον του έργου που εντέλλεται να εκτελέσει, έχει επιλέξει την πόλωση, τη θεωρία των δύο άκρων και τους παραλογισμούς προκειμένου να αγοράζει χρόνο και να πουλάει Ελλάδα, ζωές, δουλειές, παιδιά, γέροντες, υποδομές, πόρους - τα πάντα στο σφυρί.

Το πρόβλημά μας δεν είναι ούτε η... ανικανότητα, ούτε η δολιότητα (που άλλωστε οδήγησε στην υποτέλεια), ούτε η αναλγησία των μνημονιακών κυβερνήσεων. Αυτές ετέλεσαν και τελούν το έργο τους, ο δε συντελεσμένος μέλλοντας όσων έχουν διαπράξει μας περιμένει στη γωνία.

Το πρόβλημά μας δεν είναι πια όσα μας έκαναν, διότι τα ξέρουμε. Έστειλαν την εργασία στα Τάρταρα, έριξαν τη νεολαία στον Καιάδα, δημιούργησαν με το Δουβλίνο 2 το μεταναστευτικό πρόβλημα κι από μέσα του εξέθρεψαν το φασιστικό βδέλυγμα, αξιοποίησαν τα χρέη στα οποία μας έσπρωξαν και μας ξεπάτωσαν στους φόρους... τώρα τα στρατεύματά τους φθάνουν στα σπίτια μας. Οι προφυλακές τους είναι στις αυλές μας. Συστηματικώς οργανώνεται η αρπαγή των σπιτιών μας, είτε μέσω των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, είτε μέσω της υπερφορολόγησης. Οι άνθρωποι (στην περίπτωσή τους ο ευφημισμός του κτήνους) ετοιμάζονται να φορολογήσουν, εκτός από σπίτια και αγρούς, αυλές, αποθήκες, κοτέτσια και σκυλόσπιτα. Έτσι, ακόμα κι αν ένας πολίτης μπορούσε έως τώρα, έστω δυσχερώς, να εξυπηρετεί το στεγαστικό του δάνειο, με τέτοιους κι άλλους φόρους σύντομα δεν θα μπορεί - επίσης θα του βουτήξουν το σπίτι.

Συνεπώς το πρόβλημά μας δεν είναι πλέον η τυραννία τους, η τρέλα και η απληστία τους, αλλά το τι κάνει η αντιπολίτευση, τι κάνουμε εμείς οι πολίτες, τι κάνει ο λαός - όσος λαός δεν έχει παραδοθεί, όσος θέλει να αντισταθεί.

Παρακολουθούμε την κυβερνητική ατζέντα. Δεν την υπερβαίνουμε. Παρακολουθούμε τον πόλεμο, τον χαρτοπόλεμο, ανακοινώσεων μεταξύ των Γραφείων Τύπου - ε και; Πάνε οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης στα πάνελ - ε και;

Γιατί δεν έχουμε δει μια συναυλία εναντίον της πείνας που να μην την οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής και οι λοιποί υποκριτές; Γιατί δεν οργανώνονται στις γειτονιές πανηγύρια κατά της φτώχειας, ώστε να σμίξει το περίσσευμα των τίμιων με το υστέρημα των δυσπραγούντων σε μια γιορτή αλληλεγγύης των γενναίων; Γιατί δεν συναντιόμαστε στις πλατείες που μας ενώνουν, να γνωρίσει ο ένας τον άλλον και οι συναντήσεις να γίνουν ραντεβού; Πολιτικά ραντεβού. Ανθρωπιάς. Φιλίας. Στήριξης. Απαίτησης. Διεκδίκησης. Οργάνωσης.

Γιατί δεν ζώνουμε με ανθρώπινες αλυσίδες τις Τράπεζες; Ένα - δύο - πέντε υποκαταστήματα την ημέρα; Κέρδη έχουν, σπίτια θέλουν να βουτήξουν; Γιατί δεν τους δείχνουμε εμπράκτως τι-πάει-να-πει αυτό; Έχουν οι εφοπλιστές πέντε μήνες απλήρωτους τους ναυτεργάτες· γιατί περιμένουμε να απεργήσουν, να τους συκοφαντήσει η κυβέρνηση (και οι καραγκιόζηδες μπιστικοί της στα ΜΜΕ), να τους επιστρατεύσουν και δεν βγαίνουμε μπροστά, πριν να συμβούν όλα αυτά; Δουλεύουν τώρα οι άνθρωποι στην τουριστική σεζόν με μισθούς Cosco - αυτό είναι το success story της κ. Κεφαλογιάννη. Οι μισοί απ’ αυτούς στο τέλος της σεζόν θα μείνουν απλήρωτοι. Δουλειά της Αντιπολίτευσης πλέον είναι να διαμορφώνει η ίδια την ατζέντα κι όχι μόνον να απαντάει.

Τα δικά μου παράδειγμα, φτωχά. Υποθέτω όμως ότι η Αντιπολίτευση έχει πιο σπουδαία να προτείνει και πιο αποτελεσματικά να πραγματοποιήσει. Με πιο σπουδαίο απ’ όλα, πάντα κατά τη γνώμη μου, να καλέσει τον λαό να τα προτείνει και να τα πραγματοποιήσει ο ίδιος.

Το ασφαλέστερο δείγμα ότι η σημερινή Αντιπολίτευση θα μπορέσει να ενεργοποιήσει τον λαό και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στην αυριανή διακυβέρνηση είναι να μπορέσει να οργανώσει κάτι τέτοιο από τώρα. Να ανοίξει τον δρόμο του για την εξουσία ο ίδιος ο λαός.

Να δοθεί επιτέλους έμπρακτα ο λόγος σε αυτόν που του έχουν ρημάξει τη ζωή, που τώρα έρχονται να του πάρουν το σπίτι, που του έχουν απελπίσει τα παιδιά. Αυτός ο ίδιος να εκφρασθεί, αυτός ο ίδιος να δείξει τη δύναμή του. Οι απεργίες της μιας μέρας, οι εξυπνακισμοί των ανακοινώσεων, οι εργατοπατερισμοί, εξεμέτρησαν τον βίον τους και μαζί του μας έβγαλαν την ψυχή.

Ή η Αντιπολίτευση θα προτείνει νέες μορφές έκφρασης και αγώνων που θα βγάλουν τον λαό στο προσκήνιο με γνήσιο, δυναμικό κι αποτελεσματικό τρόπο ή η κυβέρνηση θα τελειώσει τη βρώμικη δουλειά και θα αποτελειώσει τους Έλληνες.

Κι όταν λέμε Αντιπολίτευση, εννοούμε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Τα ακροδεξιά βδελύγματα δεν μπορούν παρά να ’ναι συμπολίτευση στην ακροδεξιά κυβερνητική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού.

Οι υπόλοιποι, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, ας έχουν όσες διαφορές θέλουν μεταξύ τους και μέσα τους. Ομως των οικιών ημών εμπιμπραμένων (κατά κυριολεξίαν, έτσι όπως πάει το πράγμα) οι διαρροές αυτές δεν μπορούν να αποτελούν φρένο για τον λαό. Ο ίδιος ο λαός, αν ενεργοποιηθεί, θα μπορέσει να κρίνει αυτές τις διαφορές - τι να κρατήσει, τι να πετάξει. Τι του είναι χρήσιμο, τι άχρηστο.
Και σοφότερος κριτής απ’ τον λαό δεν υπάρχει...
γράφει ο Στάθης
από το enikos

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails