Καλώς ήρθατε

Μαζική αποχή από τις φορολογικές δηλώσεις

Μεγάλη αποχή ετοιμάζουν οι Έλληνες. Όχι από τις εθνικές εκλογές. Αλλά από την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης. Πολλοί φορολογούμενοι όταν πληροφορούνται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης από τον φοροτεχνικό τους του δίνουν την εντολή να μην υποβάλει τη φορολογική δήλωση και να την «αφήσει για αργότερα».

Στο μεταξύ η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων που πρόκειται να ταχυδρομηθεί εντός των επόμενων ημερών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υποουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των... φορολογούμενων. Ο μέσος φόρος που έχει βεβαιωθεί σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος κατά 500 έως 600 ευρώ ενώ κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει φόρο ύψους 1.300 ευρώ.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι φοροτεχνικοί σε όλη τη χώρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το δημόσιο ταμείο. Η φορολογική επιβάρυνση για την συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα ούκ ολίγοι από αυτούς να επιλέξουν να αναβάλουν για την τελευταία στιγμή ή επ’ αόριστον την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αναλαμβάνοντας το κόστος για την εκπρόθεσμη υποβολή όποτε αυτή γίνει. Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ύψους 1% του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Το φοβούνται οι φορολογούμενοι. Ας πάρουμε δυο παραδείγματα φορολογικής επιβάρυνσης. Το πρώτο αφορά μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ ο οποίος έχει ετήσια δαπάνη τόκων πρώτης κατοικίας 3.000 ευρώ και νοσοκομειακές δαπάνες 1000 ευρώ. Ενώ πέρυσι, με συμψηφισμό και της εισφοράς αλληλεγγύης, πήρε επιστροφή φόρου 492 ευρώ, φέτος καλείται να πληρώσει μετά την εκκαθάριση συνολικά 911 ευρώ.

Άλλο παράδειγμα: ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 20.000 ευρώ, ασφαλιστικές εισφορές 4.000 ευρώ και ιατρικές δαπάνες 1.000 ευρώ. Πέρυσι πλήρωσε φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος ύψους 1.220 ευρώ ενώ φέτος θα κληθεί να πληρώσει 2.820 ευρώ!

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι φουσκωμένα λόγω των εξής: μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 που ήταν το 2010, περικοπή του ποσοστού έκπτωσης όλων των φοροαπαλλαγών στο 10% της δαπάνης από το φόρο, κατάργηση της έκπτωσης φόρου λόγω αποδείξεων, φούσκωμα των τεκμηρίων, αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλαγή επί το επαχθέστερον της φορολογικής κλίμακας κ.α.

Η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα αριθμεί περίπου 350.000 εκκαθαριστικά από τα οποία το 70% θα είναι χρεωστικά με μέσο φόρο ύψους 1.300 ευρώ, το 20% μηδενικά και μόλος το 10% πιστωτικά (με επιστροφή φόρου). Να σημειωθεί ότι πέρυσι ήταν πιστωτικά περίπου το 36% των εκκαθαριστικών.
γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails