Καλώς ήρθατε

Γιατί δεν μας σώζουν οι μισθοί Βουλγαρίας;

Η Ισπανία έχει αρκετά χαμηλούς μισθούς εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η ανεργία είναι στο 20% εδώ και πολλά χρόνια.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία έχουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, φοβερές υποδομές (συγκοινωνία, επαρκείς δρόμους, εκπαιδευτικό σύστημα, δημόσια κτίρια κ.λ.π.), αλλά εδώ και 20 χρόνια που απελευθερώθηκε από το σοβιετικό σύστημα, οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, κ λίγοι έχουν πάει να επενδύσουν.

Υψηλή ανεργία κ φτώχεια επίσης.

Άρα τι καθορίζει το αν κάποιος θα επενδύσει σε μια χώρα;

Η απάντηση είναι: Το ποσοστό της γραφειοκρατίας, η ξεκάθαρη ιδιοκτησία γης και η απονομή δικαιοσύνης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά (σε καταγγείλει ο οποιοσδήποτε).

Παράδειγμα:

Αν θέλω να χτίσω ένα ξενοδοχείο στην Γερμανία θα μου στοιχίσει 1 εκατ. ευρώ και θα βγάλω 1,1 εκατ. (10% απόδοση κεφαλαίου). Στην Ελλάδα θα μου στοιχίσει 700 χιλιάδες και θα βγάλω 770 χιλιάδες, (10% απόδοση κεφαλαίου).

Στην Αίγυπτο ή στην Βουλγαρία θα μου στοιχίσει 200 χιλιάδες και θα βγάλω 240 χιλιάδες (20% απόδοση κεφαλαίου).

Εσείς που θα πηγαίνατε να κάνετε το ξενοδοχείο;

Στην Γερμανία που έχει ψηλό κόστος, πας στο υποθηκοφυλάκειο και ξέρεις ότι το οικόπεδο είναι ξεκάθαρο, πας στην Δημόσια υπηρεσία και ξέρεις ότι θα σου δώσει την άδεια αν κάνεις κάποια ξεκάθαρα βήματα, και ο διπλανός κος Χανς αν σε καταγγείλει επειδή ο σκύλος του ενοχλείται, τότε σε 2 μήνες έχουν αποφανθεί δικαστήρια κ.λ.π. και προχωράς.

Θέλετε να φανταστούμε τι γίνεται στην Αίγυπτο ή στην Ελλάδα για κάτι αντίστοιχο, με φθηνότερους εργάτες κ χαμηλότερο κόστος;

Μη ξεκάθαρα οικόπεδα που διεκδικούνται από τον οποιονδήποτε, διπλοεγγεγραμμένα στα υποθηκοφυλάκεια, απίστευτη γραφειοκρατία να πάρεις άδειες, διαφορετική ερμηνεία νόμων από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, καταγγελίες από τον οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο, και εκκρεμούν όλα στο ...ΣΤΕ , πολεοδομίες που μπορούν να σε σταματήσουν για οποιοδήποτε λόγο με τον φόβο της ευθύνης του Δημοσίου Υπαλλήλου κ.λ.π.

Δεν είναι λοιπόν το κόστος το θέμα, από την στιγμή που το ποσοστό του κέρδους είναι παρόμοιο παντού, όλα τα υπόλοιπα είναι το θέμα.
Πέτρος Παναγόπουλος
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails