Καλώς ήρθατε

Ποιους καλύπτει ο κ. Βενιζέλος και “έφαγε” τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς;

Σοκ έχει προκαλέσει η παραίτηση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη (που είχε διαλευκάνει τα σκάνδαλα του ναυαγίου του Σάμινα, της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια στο παραδικαστικό, των ομολόγων, του ποδοσφαίρου και των εξοπλιστικών) και του συνεπικουρούντα το έργο του, επίσης εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη. Οι δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους, γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί, όμως η πραγματική αιτία κρύβεται στην γιγαντιαία κόντρα του κ. Πεπόνη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα... η Athens Post, ο κ. Βενιζέλος είχε αποφασίσει να προωθήσει σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων. Αιτία, η ρήξη μεταξύ Πεπόνη- Βενιζέλου.

Πώς έφτασαν στα άκρα οι σχέσεις των δύο ανδρών;
Ο κ. Πεπόνης, τους τελευταίους μήνες ασχολείτο με την υπόθεση
της... περιβόητης λίστας με τα ονόματα 14.700 οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Τη λίστα, έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επικαλούμενος θέμα προσωπικών δεδομένων, την... έκρυψε σε ένα δωματιάκι της Βουλής, σε ένα αντίτυπο, μη επιτρέποντας ακόμα και στους βουλευτές να τη δουν χωρίς να συνοδεύονται (μην τυχόν και τη διαρρεύσουν)! Ο κ. Πεπόνης, θεώρησε ότι η απαγόρευση δημοσιοποίησης δεν τον... πιάνει. Και έτσι, με επίσημο αίτημά του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε να του αποσταλεί η λίστα, ώστε να ξεκινήσει τις έρευνες. Απάντηση όμως, δεν πήρε. Έτσι, συνέταξε και έκανε δεύτερο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών. Και πάλι δεν πήρε απάντηση, παρότι περίμενε καιρό και "ενόχλησε" και το γραφείο του υπουργού.

Εξοργισμένος, τότε, ο κ. Πεπόνης (προ περίπου ενός μήνα) αποστέλλει και νέο αίτημα προς το Υπουργείου Οικονομικών, με μια ειδοποιό διαφορά όμως: Αυτή τη φορά, κάνει σαφές πως αν η λίστα δεν του έχει σταλεί εντός τριημέρου, όπως ορίζει ο Νόμος, θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση εναντίον στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που απειλούσε με διώξεις ο κ. Πεπόνης, ήταν και ο ίδιος ο υπουργός! Αυτό ήταν που εξόργισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η λίστα μπορεί να εστάλη στον Οικονομικό Εισαγγελέα, όμως ο κ. Βενιζέλος είχε δώσει ήδη εντολή για τη σύνταξη νέου νομοσχεδίου για την αντικατάσταση Πεπόνη και, φυσικά και του κ. Μουζακίτη που ήταν ο βασικός του συνεργάτης. Αυτό, βέβαια, το άγριο παρασκήνιο της κόντρας, δεν είναι το μόνο που ώθησε σε παραίτηση τους δύο αξιοσέβαστους εισαγγελείς. Είναι και πιέσεις από οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταματήσουν την έρευνα και να πέσουν στα μαλακά, ή να ξεχαστούν οι υποθέσεις των πραγματικά μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Αλλά σε αυτό, θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία...

Στο κείμενο της παραίτησής τους, οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν τα εξής:

«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

4 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Είμαι περίεργος να δω πόση έκταση και δημοσιότητα θα πάρει η είδηση αυτή. Βλέπετε, στην Ελλάδα υπάρχουν εισαγγελείς και εισαγγελείς...

Ανώνυμος είπε...

Η αγανάκτηση των Ελλήνων είναι μεγάλη, η απογοήτευση αυξάνεται ιλιγγιωδώς, η οργή είναι ατελείωτη…

Μόνο το Ειδικό Δικαστήριο που θα αποτελείται από ένορκους κληρωτούς πολίτες, θα μπορέσει τελικά να επιφέρει την κάθαρση στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Μετά την επιστολή της παραίτησης και τα όσα αναφέρονται σ αυτήν ,κάποιοι θα έπρεπε να κάνουν χαρακίρι

apneagr είπε...

Ανώνυμε από πάνω... Αλλού ίσως στο Ελλαδιστάν ποτέ!

Related Posts with Thumbnails