Καλώς ήρθατε

Τα κροκοδείλια δάκρυα της μπουρζουαζίας για την φτώχεια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε στο Έθνος του Σαββάτου ένα μεγάλο αφιέρωμα για τους νεόπτωχους της Ελλάδας. Για τις διαλυμένες κοινωνικές δομές, για ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, που κοιμούνται στο δρόμο, που βρίσκονται στα όρια της αυτοκτονίας. Είναι μια εικόνα που για τα μέσα ενημέρωσης «πουλάει» αυτές τις… άγιες μέρες. Κάθε φορά που έρχονται τα Χριστούγεννα αρέσκεται ο κόσμος να κάνει φιλανθρωπίες, έτσι για να σώσει την ψυχή του για όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Έτσι και μεγάλες εφημερίδες όπως το Έθνος του Μπόμπολα, του εθνικού εργολάβου δηλαδή, κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή αφιερώματα στους φτωχούς.

Απλά φέτος έχει άλλη διάσταση η... φτώχεια στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση και η λαίλαπα της χρεοκοπίας έχει σαρώσει τη χώρα. Επομένως, είναι συγκινητικά τέτοια αφιερώματα στους ατυχήσαντες της ζωής, τους άνεργους, όσους δεν έχουν ούτε για γάλα των παιδιών τους.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλες εφημερίδες και κανάλια που «θυμούνται» να πουν και κανένα καλό λόγο φιλανθρωπίας αυτές τις ημέρες.

Όμως, αν κάτσει και το σκεφτεί κανείς όλο αυτό το σκηνικό θα βάλει τα γέλια. Μοιάζει με τις δήθεν φιλάνθρωπες κυράτσες των βορείων προαστίων που βγαίνουν στα κανάλια και τις εφημερίδες στολισμένες με χρυσά και διαμάντια και ζητούν από τον κόσμο να δώσει τον οβολό του για να σωθούν κάποιοι συνάνθρωποί μας. Όσο για τις φιλάνθρωπες κυρίες, το κομμάτι τους κάνουν και συνήθως δε βάζουν ποτέ το χέρι στην τσέπη, εκεί έχει καβούρια.

Από την άλλη, το Έθνος και οι άλλες εφημερίδες και εκπομπές στην τηλεόραση, θυμήθηκαν τους νεόπτωχους αλλά δεν ασκούν καμιά κριτική για τις δικές τους ευθύνες. Δηλαδή ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης, ο Αλαφούζος κ.λπ δε φταίνε για την κατάντια της χώρας. Η σύγχρονη μπουρζουαζία που έβγαλε λεφτά από εθνικές προμήθειες και κομπίνες, δεν είναι βασικό σύμπτωμα της σαθρής χώρας;

Η διαπλοκή, οι γνωστοί και «νταβατζήδες» δεν έφαγαν καλά αφήνοντας τώρα τη χώρα στον άσο;

Το ένα δέκατο μόνο από τα έργα που έχει πάρει ο Μπόμπολας να τα έδινε στους φτωχούς δε θα χρειαζόταν να σπαταλήσει τόσα λεφτά για το αφιέρωμα που έκανε. Διότι δε θα υπήρχαν απλά φτωχοί και πεινασμένοι.

Κάνουν τις μωρές παρθένες και τους έκπληκτους όλοι εκείνοι που εδώ και 40-50 χρόνια τρώνε κομμάτι – κομμάτι την Ελλάδα. Με τα έργα που παίρνουν, τις εθνικές προμήθειες, τα θαλασσοδάνεια κ.λπ.

Κι εν πάση περιπτώσει, αν ο κ. Μπόμπολας ήθελε να δείξει το πόσο στεναχωρημένος είναι από το δράμα των φτωχών ας μειώσει τα διόδια. Ας δώσει στέγη σε ορισμένους κατατρεγμένους, ας μην οδηγεί τους δικούς του εργαζόμενους στην εξαθλίωση και στο δρόμο κάνοντάς τους απίστευτες περικοπές ή απολύοντας κατά εκατοντάδες;

Τα κροκοδείλια δάκρυα από μακριά είναι και συγκινητικά και εύκολα. Όταν βγάζουν όμως την ουρίτσα τους έξω οι διαπλεκόμενοι, τουλάχιστον να μην το παίζουν και τεθλιμμένοι συγγενείς.

Αυτοί τα έφαγαν μαζί με τους πολιτικούς, όχι εμείς κύριε Πάγκαλε.

Ας μην κλαίνε λοιπόν για τους νεόπτωχους γιατί θα… βρέξουν την εφημερίδα τους.
γράφει ο Αριστερός Ψάλτης
από το antinews

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails