Καλώς ήρθατε

Οι Έλληνες βγάζουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες

Πολλοί Έλληνες αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς επειδή δεν έχουν δουλειά, αντιμετωπίζουν υψηλούς φόρους, ή φοβούνται μήπως η χώρα τους βγει από την ευρωζώνη. Αποσύροντας όμως τις καταθέσεις τους, αναγκάζουν τις τράπεζες να περιορίσουν τα δάνεια, επιδεινώνοντας έτσι την ύφεση, γράφει το Spiegel.

Ο Γ. Προβόπουλος, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε πρόσφατα στην Βουλή ότι... «τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13-14 δις. Το ίδιο συνεχίστηκε και στις πρώτες μέρες του Νοέμβρη». Στις αρχές του 2010, οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών άγγιζαν τα €238 δις. Έως τα τέλη του 2011, μειώθηκαν κατά €49 δις. Και η μείωση αυτή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Η επίθεση αυτή στις καταθέσεις οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, και στη πολιτική αναστάτωση που προκάλεσε η εξαγγελία δημοψηφίσματος από πλευράς του Γ. Παπανδρέου.

Ο σχηματισμός συναινετικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, επιβράδυνε την απόσυρση των καταθέσεων, τουλάχιστον προσωρινά. Πάντως, οι ελληνικές καταθέσεις σήμερα είναι συνολικά €170 δις, δηλαδή 30% λιγότερες από ότι στις αρχές του 2010.

Η αιμορραγία των καταθέσεων πλήττει βάναυσα την οικονομία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά τους, αφού οι τράπεζες δεν τις δανείζουν. Το ίδιο και τα νοικοκυριά, που αποτελούνται από άνεργους, ή από μισθωτούς που έχουν χάσει μέρος των μισθών (και των συντάξεων) τους. Τον Αύγουστο, η ανεργία έφτασε στο 18.4%. Πολλοί Έλληνες κρύβουν τα λεφτά τους στα σπίτια τους, φοβούμενοι κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Όσοι μπορούν, βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Η κεντρική τράπεζα υπολογίζει πως το 1/5 των αποσυρθέντων χρημάτων έχει βγει έξω. Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται αυτή την αβεβαιότητα. Κάποιες μάλιστα προτείνουν στους πελάτες τους επενδύσεις στη Γερμανία, και στην Ελβετία.

Στην αρχή, αυτοί που έβγαζαν τα λεφτά τους έξω, ήταν λίγοι, και τα ποσά μεγάλα. Τώρα, πολλοί μικροκαταθέτες κάνουν το ίδιο.
από το spiegel μεταφραση antinews

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails