Καλώς ήρθατε

Δεν θέλουν εκλογές οι «νταβατζήδες»

Ολοκληρωμένο σχέδιο πλήρους ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων, το οποίο ως βασικό στοιχείο έχει και την απομάκρυνση του χρόνου των εκλογών, έχουν εκπονήσει οι -εγχώριοι και εξωχώριοι- νταβατζήδες.

Στον βαθμό που η επιχείρησή τους για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ελεγχόμενης και με τη συμμετοχή του Αντ. Σαμαρά πέτυχε, ήδη προχωρούν σε επιχείρηση υλοποίησης της δεύτερης φάσης του -συνολικού- σχεδίου τους, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
  • Τον έλεγχο των εξελίξεων και μετά τις εκλογές, ώστε να έχουν αποφασιστικά το «πάνω χέρι» και να μην είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού ο «ανυπότακτος» Αντ. Σαμαράς.
  • Αυτή η επιδίωξη περιλαμβάνει αφενός τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας και αφετέρου, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, τη συγκρότηση ακόμα και ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, που θα «υπερβαίνει» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
  • Για να επιτευχθούν τα παραπάνω ή για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αναγκαία προϋπόθεση είναι η μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών μετά τη 19η Φεβρουαρίου, που έχει κατ' αρχάς συμφωνηθεί μεταξύ των Σαμαρά και Παπανδρέου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, και, ει δυνατό, για αρκετά μετά την προκαθορισθείσα ημερομηνία.
Ήδη η επιχείρηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκέλος της μετάθεσης του χρόνου των επόμενων εκλογών, έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατ' αρχήν τις τελευταίες μέρες τόσο ο νέος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος όσο και οι Β. Βενιζέλος, Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Καρατζαφέρης αλλά και άλλοι αυτού του ιδιόμορφου «μετώπου» εντός και εκτός Ελλάδας, όλο και περισσότερο προβάλλουν τη θέση ότι η 19η Φεβρουαρίου έχει ενδεικτικά και μόνο αναφερθεί και ότι ο τελικός χρόνος διεξαγωγής των εκλογών θα εξαρτηθεί απ' τη συμφωνία για το PSI και γενικότερα απ' την «ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης».

Αυτή η άποψη, η οποία σαφέστατα βρίσκεται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκλητικά αβαντάρεται από πολλά ΜΜ"Ε", εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, με βασικά επιχειρήματα ότι αν έως τα τέλη του Γενάρη δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το PSI και σε συνάρτηση με το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τότε για ποιες εκλογές μπορούμε να κάνουμε λόγο;

Και μάλιστα το κλίμα που καλλιεργείται δεν αφορά κυρίως μια εύλογη αναβολή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών για 1-2 εβδομάδες μετά τη 19η Φλεβάρη, αλλά οι θιασώτες αυτών των επιχειρημάτων σιγά σιγά προβάλλουν την ανάγκη μετάθεσης του χρόνου των εκλογών για κάποιους μήνες, για τον Ιούνιο ή ακόμα και το φθινόπωρο!

Ενώ δεν λείπουν ακόμα και απόψεις για παραμονή αυτής της κυβέρνησης έως ακόμα και το 2013, τότε δηλαδή που λήγει η θητεία αυτής της Βουλής!

Θέλουν όλοι τον Σαμαρά στο «κάδρο»! Οι στόχοι αυτών των «ομοβροντιών» απ' το σύνολο των εγχώριων και εξωχώριων νταβατζήδων είναι σαφείς.

Αφενός επιθυμούν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις. Και η παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο, αφού είναι μια κυβέρνηση εν πολλοίς ελεγχόμενη.

Αφετέρου τους προσφέρει πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους, προς πλήρη έλεγχο του πολιτικού σκηνικού και σε βάθος χρόνου.

Προϋπόθεση για έναν τέτοιο έλεγχο είναι η μη επίτευξη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, όποτε πραγματοποιηθούν.

Και αυτός ο στόχος είναι πιο εύκολα πραγματοποιήσιμος, εφόσον αυτή η κυβέρνηση παραμείνει για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο, αφού έτσι τα αντιλαϊκά μέτρα τα χρεώνεται και ο Αντ. Σαμαράς, ως «εταίρος» της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μπαίνει δηλαδή στο «κάδρο» της διαχείρισης των αντιλαϊκών, επαχθών μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν εκτός αυτού του «κάδρου» και δεν εισέπραττε πολιτικό κόστος.

Ήδη, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ΝΔ έχει χάσει δημοσκοπικά 1-2 μονάδες λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση Παπαδήμου (και λόγω της επιστολής Σαμαρά στην «τρόικα»).

Όσο περισσότερο θα φαίνεται συνυπεύθυνος, τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες αυτοδυναμίας του στις επόμενες εκλογές. Και συναφώς αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να προκύψει και μετά τις εκλογές μια άλλη «συγκυβέρνηση», κάτι που αποτελεί διακαή πόθο των εγχώριων και εξωχώριων νταβατζήδων. Επιπλέον, με τη μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών κερδίζουν πολύτιμο χρόνο οι «ενδιαφερόμενοι».

Ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος εκτιμά ότι όσο περισσότερο παραμείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου, τόσο αποφορτίζεται η βαριά δική του ευθύνη για σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, αφού τα χρεώνονται όλοι οι «εταίροι». Επιπλέον κερδίζει χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για τις εσωκομματικές εξελίξεις και διεργασίες...

Η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επίσης θέλει να κερδίσει χρόνο, αφού οι έως τώρα δημοσκοπήσεις τη φέρουν εκτός της νέας Βουλής. Εκτιμά, ότι η φθορά της ΝΔ, ως απότοκος της συμμετοχής της στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μπορεί να της φέρει κάποιες ψήφους, κρίσιμες...

Ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επίσης θέλει να κερδίσει χρόνο.

Συζητούν και... «κόμμα Παπαδήμου»!

Τα σχέδια των απανταχού νταβατζήδων, όπως προαναφέραμε, περιλαμβάνουν τον έλεγχο των εξελίξεων σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ή μάλλον και σε υποβοήθηση αυτού του στόχου, βρίσκονται σε εξέλιξη και ορισμένες άλλες διεργασίες, ακόμα και για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα!

Με «μαγιά» μάλιστα την κυβέρνηση Παπαδήμου, επιχειρείται η «οριζόντια» διασύνδεση των «μεταρρυθμιστών» που βρίσκονται και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Εφόσον μάλιστα ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος θελήσει να ενταχτεί σε αυτόν τον σχεδιασμό, τότε ευχαρίστως θα τον δέχονταν ως επικεφαλής αυτής της νέας «προσπάθειας»!

Πάντως, οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε άρθρο "Η στενωπός της επιβεβλημένης αρετής" στην εφημερίδα «Καθημερινή» την Πέμπτη του καθηγητή Θ. Βερέμη, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων:

“Πώς μπορεί να ανατραπεί η σημερινή φορά των εξελίξεων; Να τεθεί επικεφαλής μιας πανστρατιάς σοβαρών και άφθαρτων ατόμων ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος. Αφού πραγματοποιήσει την αποστολή που του ανατέθηκε τη 10η Νοεμβρίου, να παραιτηθεί και να ηγηθεί σχηματισμού με κύριο σύνθημα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Άτομα όπως ο Στ. Μάνος, ο Αλ. Παπαδόπουλος και ο Γ. Φλωρίδης ενδεχομένως να συστρατευτούν. Δεν υπάρχουν πλέον εναλλακτικές λύσεις.”

Τι θα κάνει ο Σαμαράς;

Φυσικά, τα παραπάνω τεκταινόμενα σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν και απ' την αντίδραση του Αντ. Σαμαρά, αφού κυρίως αυτόν πλήττουν.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν συζητά αναβολή των εκλογών, πέραν ενός απολύτως ευλόγου χρονικού διαστήματος, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες.

Μάλιστα, στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά τόνιζε ότι ο απώτατος χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών δεν μπορεί να είναι παραπάνω απ' την 4η Μαρτίου.

Το ζήτημα είναι, βέβαια, τι θα κάνει και πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος της ΝΔ σε περίπτωση που η αναβολή των εκλογών για πολύ, ίσως και για μήνες, βρει υποστηρικτές και μέσα στο κόμμα.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η «ομάδα των πέντε» όχι μόνο δεν αποκλείει αυτό το σενάριο, αλλά το συζητά κιόλας!

Και γενικά οι εντός της ΝΔ «μεταρρυθμιστές» είναι σαφές ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος απ' αυτό του Αντ. Σαμαρά...
από το Παρόν

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails