Καλώς ήρθατε

Οι ξεφτιλισμένοι άλλα 8,2 δις θα κόψουν απο συντάξεις και περίθαλψη

Το κολοσσιαίο ποσό των 8,2 δισ. ευρώ πρέπει να «εξοικονομήσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία την προσεχή τριετία (2012-14), μέσω της μείωσης των συντάξεων και της συρρίκνωσης των παροχών υγείας, ώστε οι συνταξιούχοι να διασφαλίσουν τις γλίσχρες αποδοχές τους.

Αυτό προκύπτει από την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, «τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 25% μέχρι σήμερα και κατά 35% μέχρι το τέλος του 2012, σε σύγκριση... με τις δαπάνες του 2009, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20% και 25% αντίστοιχα».

Η γενιά του 1950-54
Πρόσθετα, «παρά τη μείωση των δαπανών για συντάξεις (μεσοσταθμικά κατά 10%), δεν μειώθηκαν αντίστοιχα και οι συνολικές δαπάνες. Και αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, αυτή την... περίοδο «συνταξιοδοτείται η πρώτη μεταπολεμική γενιά που γεννήθηκε την πενταετία 1950-1954 και αριθμεί 126.000 άτομα περισσότερα από εκείνα της αμέσως προηγούμενης πενταετίας, που συνταξιοδοτήθηκε πριν από το 2010. Εάν προσθέσουμε στην πενταετία αυτή και όσους συνταξιοδοτούνται λόγω ανεργίας ή διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 200.000 την πενταετία 2010-2014.

Αυτό σημαίνει αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 650 εκατ. ευρώ το 2010, κατά 1,3 δισ. το 2011 και καταλήγει στα 3,25 δισ. το 2014».

Και επειδή έχουμε μπροστά μας άλλα 3 έτη μέχρι τη συμπλήρωση της κρίσιμης 5ετίας, κατά την περίοδο 2012-14 απαιτούνται άλλα 8,2 δισ. ευρώ πρόσθετης δαπάνης για τους επιπλέον συνταξιούχους.

Ενα ποσό που από μόνο του προκαλεί ίλιγγο και προϊδεάζει για δραματικές περικοπές στο εγγύς μέλλον σαν συνέχεια και όσων προηγήθηκαν. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν προκύψει οι ακόλουθες (αυτονόητες) οικονομίες:
  • Μείωση της δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 1,3 δισ. το 2012 (οικονομίες σχεδόν 2,6 δισ. από το 2009 μέχρι το 2011).
  • Έλεγχος των «μαϊμού» συνταξιούχων (40.000 άτομα, ενώ ένας εξ αυτών ελάμβανε παράνομα τη σύνταξη για 32 έτη), εκ των οποίων θα προκύψει ετήσιο όφελος 350 εκατ. ευρώ.
  • Αναγκαστική είσπραξη 1,1 δισ. το 2011 από οφειλές παρελθόντων ετών.
Δεν αρκούν ωστόσο αυτά τα ποσά. Και αυτό γιατί σε ετήσια βάση το σύστημα χάνει 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των αποδοχών και την έκρηξη της ανεργίας.

Από πού θα κόψουν...
Τα εν λόγω -επιπλέον- ποσά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα πρέπει να προέλθουν από:

1. Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων (από 15%-40%) και την ενοποίηση όλων των Ταμείων πρόσθετων παροχών σε ένα.
2. Τη μεταρρύθμιση των κλάδων υγείας (σ.σ. περικοπή δαπανών, μείωση καλύψεων κ.ά.), αλλά και δημιουργία του (Ενιαίου) Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
3. Την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
4. Τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φόρο μισθωτών υπηρεσίων κ.ά.
γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ
από την enet μοντάζ απο το Γρέκι

2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

squarelogic είπε...

Την περίπτωση να είναι ελεύθερος να ασφαλισθεί κανείς και αλλού,δεν την συζητάμε καν,ε?
Διότι είναι κοινό μυστικό οτι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν πανε στην άκρη,αλλά χάνονται στον πίθο τν Δαναίδων...
Και μια και ο απόλυτος έλεγχος των Ταμείων απ το Κράτος,και η υποχρεωτική κατάθεση των αποθαματικών τους σε ομόλογα Ελλ.Δημοσίου(όταν δεν τα έπαιζαν για κομματικούς λόγους στο Χρηματιστήριο ή σε δομημένα ομόλογα) προκάλεσε την κατάρρευση τους,δεν ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ η ιστορική ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ για να συνεχισετε να διαφεντεύετε τις εισφορές μας!

apneagr είπε...

Αγαπητέ squarelogic σιγά μην μας αφήσουν να ασφαλιζόμαστε μόνοι μας και για όσο θέλουμε και μετά πως θα συντηρείτε όλη αυτή η κομματική γάγγραινα!!!

Related Posts with Thumbnails