Καλώς ήρθατε

Τα παράσιτα, οι απατεώνες και τα “αυγά” της μεγαλύτερης ενημερωτικής παρέας στο twitter

Επειδή πολύς ο ντόρος που γίνεται στις μέρες μας για τα social media και τους επονομαζόμενους followers διαβάστε το παρακάτω άρθρο του @Gerogriniaris για να μην σας παραμυθιάζουν τα νούμερα... με τα νούμερα τους, μια και όπως γράφω και στο bio μου εδώ μέσα μαζευτήκανε από μελλοντολόγους που ψυχανεμίζονται το μέλλον, τσαρλατάνους και ηλεκτρονικές ντίβες που δεν σηκώνουν μύγα στο timeline αφού πιστεύουν ότι το "οικόπεδο" τους ανήκει... Και που είστε υπάρχει και κουμπάκι block στο twitter.

Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση είναι η σχετική από τον @AnemosNaftilos με τίτλο "απάτη στο twitter". Όποιος γυρίζει μυρίζει ξεκινάει το άρθρο του και εξηγεί πως ανακάλυψε διάφορους λογαριασμούς στο twitter προφανώς ψεύτικους που ακολουθούν συγκεκριμένα προφίλ κατά κόρον.

Στην αρχή πρέπει να ομολογήσω πως δεν έδωσα και πολλή σημασία, πάντα στο ίντερνετ υπήρχαν τα μποτς, λογαριασμοί που δεν αντιστοιχούν σε χρήστες αλλά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που γυρίζουν το διαδίκτυο μαζεύοντας πληροφορίες ή και...μερικές φορές κάνοντας τη βρώμικη δουλειά διαφημιστών και άλλων παρασίτων του διαδικτύου. Το φαινόμενο σίγουρα δεν είναι νέο, αλλά φαίνεται τελευταία με τα social media να παίρνει νέα μορφή.

Και μια και η κουβέντα ξεκίνησε από το twitter του ΣΚΑΪ είπα και εγώ έτσι από περιέργεια να ρίξω μια ματιά. Όμως πολύ γρήγορα άρχισε να διαφαίνεται ένα μοτίβο που μου έκανε εντύπωση. Όχι τόσο ότι υπήρχαν μερικά "ρομποτάκια" που ακολουθούν τον συγκεκριμένο σταθμό, αλλά το πόσα πολλά είναι αυτά, και κυρίως κάποιες φαινομενικά περίεργες συμπτώσεις. Και επειδή είμαι και λίγο παράξενος κάθισα και έφτιαξα ένα μικρό "οργανόγραμμα" με κάποια από αυτά και τις συνδέσεις μεταξύ τους.

Αρχικά η ιστορία φαίνεται μπλεγμένη και οι σχέσεις τους τυχαίες, αλλά πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο φάνηκε πως κάποιοι "αληθινοί" λογαριασμοί φαίνεται να έχουν περισσότερες σχέσεις με ρομποτάκια απ' ότι θα περίμενε κανείς. Έτσι για παράδειγμα φαίνεται πως το @gottadealgr συνδέεται με τουλάχιστον 9 τέτοιους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα αποτελεί έναν από τους 2-3 ή και τον μοναδικό follower αυτών των αυγών. Υπ όψιν πως αυτό το βρήκα με λίγα λεπτά ψαξίματος, σίγουρα τα αυγά που "συμπαθεί" το προφίλ αυτό είναι πολύ περισσότερα. Αυτό με έκανε να ψάξω λίγο περισσότερο και γρήγορα εμφανίστηκε ο @drdrakulas...

Ένας λογαριασμός που φαίνεται να ανήκει σε κάποιον μπλόγκερ αλλά όλως τυχαία είναι ένας από τους followers του @gottadealgr αλλά και αρκετών "αυγών", δηλαδή λογαριασμών που μαζικά ακολουθούν τον ΣΚΑΪ και που είναι προφανώς ρομποτάκια αφού έχουν ένα δύο followers, μερικές φορές και κανέναν, δεν έχουν "μιλήσει" καθόλου ή ελάχιστα και ακολουθούν σχεδόν τους ίδιους λογαριασμούς.

Ένα ενδεικτικό γράφημα μπορείς να δεις πιο κάτω με συνδέσεις (links) στους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Είμαι σίγουρος πως μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Το θέμα το άφησα λίγο για να ξεκουραστώ και να κάνω κάποιες δουλειές και συνέχισα περίπου μία ώρα αργότερα.

Ο αριθμός των followers του ΣΚΑΪ είχε αυξηθεί κατά πάνω από 100 χρήστες και... ήταν φυσικά γεμάτος "αυγά". Εκεί εμφανίστηκε ένα άλλο μοτίβο, με τους περισσότερους να έχουν προφανή σχέση με έναν άλλο λογαριασμό, τον @stosfiri. Εδώ πρόκειται όχι για έναν ανώνυμο μπλόγκερ, αλλά για μία επιχείρηση με φυσική διεύθυνση, Έβρου 18, Γέρακας, Αθήνα. Με μια πρώτη ματιά δεν βρήκα άλλα στοιχεία επικοινωνίας αλλά στην ιστοσελίδα τους http://stosfiri-shop.gr αναφέρονται αριθμοί λογαριασμού τραπεζών κλπ.
Η επωνυμία της εταιρίας "STOSFIRI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ" και κρατήστε το διαφημιστική...

Όση ώρα δε έψαχνα όλα αυτά τα αβγουλάκια με τα οποία η "STOSFIRI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ" φαίνεται να έχει τόσο καλή σχέση ήρθε ένα και σε εμένα! Νέος follower, αβγουλάκι χωρίς followers που επιπλέον είχε πριν από λίγο κάνει follow το... ΣΚΑΪ!!! Μάλιστα λίγο μετά που ξεκίνησα να γράφω αυτή την ανάρτηση είχε αποκτήσει 4 followers και μεταξύ αυτών μάντεψε ποιόν... ναι, σωστά μάντεψες το @stosfiri!!!
Για του λόγου το αληθές να και ένα screenshot...


Φυσικά οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ... τα γλυκά αβγουλάκια @dimmirto και @celia81 φαίνεται να έχουν followers και το @stosfiri αλλά και το @gottadealgr, ενώ ο @costasarvel και @GiorgosEL έχουν followers και το @stosfiri και τον @drdraculas. Και αυτό με ένα μικρό ψάξιμό, φαντάσου να έψαχνα περισσότερο και με ειδικά εργαλεία τι θα έβρισκα ε;

Πάρε άλλο ένα screenshot να γουστάρεις... (εννοείται πως για όλα αυτά τα μποτάκια και τις σχέσεις τους έχω τα screenshots).


Με μια ματιά σε αυτούς που ακολουθούν αυτά τα αβγουλάκια εμφανίζονται και άλλες "σχέσεις" με λογαριασμούς είτε προφορών και πάλι, αλλά ακόμα και "αφιλοκερδών" οργανώσεων!!!

Δες λίγο και το γραφικό που έχω πιο κάτω και τα λέμε στο τέλος της ανάρτησης για περισσότερα... (κάνε κλικ αν θέλεις να δεις τα προφίλ στο twitter)

image mapImage Map

Το διαδίκτυο ποτέ δεν ήταν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούσες να θεωρείς πως έχεις να κάνεις με τίμιους ανθρώπους. Όμως τελευταία το πράγμα έχει παραγίνει. Πιο μεγάλη πιθανότητα έχεις να πια πέσεις σε απατεώνες ή τα ρομποτάκια τους.

Όλα αυτά τα παράσιτα στρεβλώνουν την αξία του μέσου, το καθιστούν αναξιόπιστο και τελικά ακυρώνουν πολλές καλές ενέργειες. Όμως ίσως το θέμα δεν είναι τόσο το τι κάνουν μερικά παράσιτα που δημιουργούν αυτούς τους λογαριασμούς αυτούς. Θεωρώ πως είναι ακόμα μεγαλύτερο θέμα η συμπεριφορά ενός "έγκριτου" (λέμε τώρα, εντάξει) καναλιού.

Ο ΣΚΑΪ καθημερινά διαφημίζει "την μεγαλύτερη ενημερωτική παρέα" που έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο. Όμως αυτή η παρέα έχει δημιουργηθεί και αποτελείται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από παρασιτικά ρομποτάκια που λειτουργούν μεταξύ άλλων και με αυτό τον σκοπό, να διογκώνουν τα νούμερα.

Όμως όσο απλό και να φαίνεται, αυτοί που δημιουργούν όλα αυτά τα μποτς δεν το κάνουν για την ψυχή της μανούλας τους, για το χρήμα δουλεύουν. Ο ΣΚΑΪ λοιπόν θα πρέπει νομίζω να εξηγήσει αν θεωρεί αυτού του είδους την παραπλανητική διαφήμιση όχι απλά θεμιτή, αλλά και κάτι που αξίζει να πληρώνει.

Βλέπεις και εγώ έχω μερικά αβγά για followers αλλά μια και δεν τους πληρώνω για να μου φουσκώσουν τα νούμερά μου αυτά είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Μήπως το ίδιο συμβαίνει με τις θριαμβολογίες του ΣΚΑΙ για την επισκεψιμότητα της σελίδας τους στο ίντερνετ;

Αν οι 65.000+ followers στο twitter εξηγούνται έτσι, πόσοι από τους "μοναδικούς χρήστες" που μπαίνουν καθημερινά στις σελίδες του εξηγούνται με παρόμοιες πρακτικές;

Φυσικά δεν περιμένω καμία απάντηση από τον ΣΚΑΪ, τα δελτία ειδήσεών τους είναι ξεκάθαρη απάντηση του πως θεωρούν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στο κοινό τους. Απευθύνομαι στους χρήστες του διαδικτύου, όσους τελικά φτάσουν μέχρι εδώ και τους προτρέπω να ελέγξουν όσα λέω εδώ και να έχουν το νου τους.

Τα παράσιτα και οι απατεώνες καραδοκούν, μην τους κάνεις τη χάρη.
Γύρισέ τους την πλάτη.

Υγ. Εκτός απ τον "την μεγαλύτερη ενημερωτική παρέα", στο στόχαστρο των αυγών που λέγαμε είναι και αρκετοί ακόμα που θεωρώ "σοβαρούς". Ξέρω πως υπάρχουν "διαφημιστές" που διαφημίζουν αύξηση followers και hits, αλλά ας έχουν υπόψη τους πως πέρα από τους αριθμούς η δημοφιλία εξαρτάται κυρίως από το κύρος και την αξιοπιστία. Θα ήταν κρίμα να λερώσουν ένα καλό όνομα με το να καταφεύγουν σε τέτοιες παραπλανητικές τακτικές.
Εδώ είμαστε, και το ψάξιμο δεν έχει τελειώσει...
από το Gerogriniaris blog
Σχόλιο apneagr: Θα σας συνιστούσα επίσης να διαβάσετε το πολύ καλό Τα πολιτικά δίκτυα του Άρη Χατζηστεφάνου και θα καταλάβετε πολλά, και αυτά... Απάτη στο twitter και... Η επίθεση των κλώνων στο twitter και το πολύ καλό Πόσο δημοφιλείς είναι στα αλήθεια οι δημοφιλέστεροι Έλληνες του Twitter;

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

NIKOS είπε...

Έχει όνομα: guerrilla marketing.

Related Posts with Thumbnails