Καλώς ήρθατε

Αύξησαν 15 εκατ. τον χρόνο τα μυστικά κονδύλια του Υπ. Εξωτερικών!

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που ανακοινώνει πομπωδώς ότι έκοψε τα μυστικά κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αύξησε τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών σχεδόν με το που ανάλαβε την εξουσία! Αυτό φαίνεται από το έγγραφο που δημοσιεύει η "Αυγή" το οποίο προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών και αποδεικνύει την αύξηση κατά περίπου 35% των μυστικών κονδυλίων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια.

Αμέσως μετά τις εκλογές του 2009
Ειδικότερα στις 10 Δεκεμβρίου 2009 ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπογράφει απόφαση που... αυξάνει κατά 15 εκατ. ευρώ τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και μάλιστα τα χρήματα αυτά διατέθηκαν αμέσως!

Η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε 15 εκατ. ευρώ που ήταν στον κωδικό 5131 (για τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια) και τα πέρασε στον κωδικό 0896 (μυστικά κονδύλια). Έτσι η αναπτυξιακή βοήθεια περιορίσθηκε από τα 53,7 εκατ. ευρώ στα 38,7 εκατ. και αναλόγως αυξήθηκαν τα μυστικά κονδύλια, που διατίθενται με τον γνωστό αδιαφανή τρόπο, από τα 42,2 εκατ. στα 57,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης η κυβέρνηση Παπανδρέου εισέπραξε και την τελευταία δόση των ήδη γραμμένων πιστώσεων που είχε αφήσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερωτήματα
Υπογραμμίζεται ότι η μεταφορά του ποσού των 15 εκατ. έγινε με βάση έγγραφο του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, γεγονός που εγείρει πρόσθετα ερωτήματα ως προς το νόμιμο της διαδικασίας που επιλέχθηκε. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι σε άλλο έγγραφο (στις 30 Νοεμβρίου 2009), που αφορά τα μυστικά κονδύλια και υπογράφει ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το ποσό δίνεται με βάση έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικής Διοίκησης και της ΥΔΕ του ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ακόμη ότι το ΥΠΟΙΚ ανταποκρίθηκε θετικά με αξιοσημείωτη ταχύτητα (μόλις 1 μέρα…) στο έγγραφο που εστάλη από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού στις 8 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως επειδή οι δαπάνες αυτού του είδους, δύο μήνες μετά τις εκλογές, απέκτησαν επείγοντα χαρακτήρα…

Οι "τροφοδότες" κωδικοί
Ανοδική είναι η πορεία των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Παπανδρέου, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα, με αποτέλεσμα για το 2011 η αρχική πίστωση να είναι 33 εκατ. ευρώ - μάλιστα περίπου 1 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από το αποθεματικό χωρίς την έγκριση από το γραφείο παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής, όπως προβλέπει ο νόμος για τη δημοσιονομική ευθύνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της "Αυγής", η μέση αύξηση των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα την περίοδο 2005 - 2008 ήταν 40 - 45 εκατ. ετησίως, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια πήγε στα 57 και 68 εκατ. ευρώ. Το 2010, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν πάρει το 100% των πιστώσεων πριν από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ!

Η αρχική πίστωση ήταν 18 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά έφθασε τα 68 εκατ., ενώ λίγο πριν από τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης πήραν 10 εκατ. πάλι από την αναπτυξιακή βοήθεια και τα πήγαν στα μυστικά κονδύλια… Η αύξηση των απορρήτων δαπανών αντιστοιχεί σε ανάλογη μείωση των δαπανών για την αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά και για τις ΜΚΟ, τις οποίες φαίνεται ότι "αιμοδοτούν" τα μυστικά κονδύλια.

Οι απόρρητες δαπάνες εισπράττονται από την Τράπεζα της Ελλάδας σε χαρτονομίσματα των πεντακοσίων ευρώ σε βαλίτσες. Ο δημοσιονομικός έλεγχος δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στις άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά από ad hoc τριμελή επιτροπή που προβλέπεται ότι πρέπει ο ένας να είναι διπλωμάτης. Τα πρόσωπα πρέπει να εναλλάσσονται. Όμως οι διαδικασίες αυτές δεν τηρούνται σχεδόν ποτέ.
από την Αυγή

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails