Καλώς ήρθατε

Μας στήνουν στον τοίχο, μπλοφάροντας οι ξένοι

Είναι σίγουρο ότι η Αθήνα θα αποτελέσει για τις επόμενες εβδομάδες το λιμάνι της αγωνίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με κάθε τρόπο προσπάθησε να πείσει στην Ουάσιγκτον ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουλίου θα εφαρμοστούν και ότι τα νέα σενάρια του haircut με 50% δεν υφίστανται. Όμως άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό μεταφέρουν την αγωνία Παπανδρέου για μια τέτοια εξέλιξη, που οι Γερμανοί προετοιμάζουν, καθώς κανένα εχέγγυο δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί για μια ομαλή χρηματοδότηση της χώρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακόμα και ο Σόρος ζήτησε από τους Ευρωπαίους να... επιταχύνουν τις διαδικασίες για την συγκρότηση του αποτελεσματικού μηχανισμού στήριξης απέναντι στον διαγραφόμενο κίνδυνο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα χειρότερα του 2008 για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζές της.

Η ψηφοφορία στην ελληνική βουλή της ερχόμενης Τρίτης για το τέλος ακινήτων θα κρίνει την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζει όμως και το μέγεθος του ρίσκου που υφίσταται αυτή την στιγμή ως προς την δυνατότητα να μπορέσει η ελληνική πλευρά να πετύχει στόχους και δεσμεύσεις, την ώρα που η περίοδος χάριτος από Ευρωπαίους και πιστωτές έχει εξαντληθεί.

Αν ανατρέξει κανείς στην περίοδο χρεοκοπίας της Lehman θα αντιληφθεί ότι πάνω στην δυναμική των γεγονότων ελάχιστος έλεγχος υπήρχε και η ζημιά έγινε αντιληπτή αφού το κακό είχε γίνει. Στο άμεσο διάστημα όλοι αυτοί που διαμηνύουν στα διεθνή μέσα, ότι η χρεοκοπία της Ελλάδος έφτασε, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να προκαλέσουν το τυχαίο γεγονός, που θα μας ρίξει έξω. Εξάλλου η γλώσσα των αγορών είναι μια. "False rumors and storm of fear", που σημαίνει "ψευδείς φήμες και θύελλα φόβου πτώχευσαν την Lehman" είχε πει ο αμετανόητος Ντικ Φουλντ, που ηγείτο του χρεοκοπημένου ομίλου. Την ίδια ώρα, οι προϋποθέσεις είναι ιδανικές για αυτούς που περιμένουν να πληρωθούν τα cds, καθώς όλα τα μέσα ενημέρωσης φτιάχνουν το "ιδανικό κλίμα πανικού" επαναλαμβάνοντας την δύσκολη κατάσταση των γαλλικών τραπεζών στην παρούσα φάση.

Ο,τι και να λένε οι Γερμανοί, στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι έτοιμοι να μας εγκαταλείψουν. Δεν θα εξετάσουμε τώρα -είναι πολύ αργά- αν έχουν δίκιο ή άδικο. Θα μπορέσουμε να πάμε χωρίς την αφορμή και το λάθος, όταν μέχρι σήμερα έχουμε δείξει τόση ανεπάρκεια να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θρίλερ έρχεται.
γράφει ο Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails