Καλώς ήρθατε

“Αισίως” όμως, το ελληνικό δράμα πλησιάζει στο τέλος του

“Στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά. Σήμερα, δύο μήνες μετά, και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση”.

Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και...
εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος Καν απάντησε:

«Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης», τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι «αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα».
από το dailynews24
Κανένας από το πολιτικό σκηνικό δεν τολμάει να πει την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κανείς δεν τολμάει να περιγράψει την πραγματικότητα των 40 δισ. εισαγωγών και 16 δισ. εξαγωγών, ούτε των 75-80 δισ. κρατικών δαπανών και των 45-50 δισ. κρατικών εσόδων...

Στην επίλυση των διαφορών που κρύβουν οι παραπάνω αριθμοί βρίσκεται η έξοδος της χώρας από τη χρεοκοπία.

Η αριθμητική της στάσης πληρωμών...

Αισίως όμως, το ελληνικό δράμα πλησιάζει στο τέλος του. Μέχρι τέλος του χρόνου, το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται 25,5 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα. Περί τα 4 δισ. ευρώ για τόκους και 8,5 δισ. για ομόλογα που λήγουν...

Ήτοι, σύνολο 38 δισ. ευρώ.

Από την άλλη περιμένει να εισπράξει 23 δισ. ευρώ από φόρους και όλες τις έκτακτες εισφορές που έχει επιβάλει και 5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.

Σύνολο δηλ. 28 δισ. ευρώ. Οπότε λείπουν περίπου 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον, καθώς μοιάζει αρκετά δύσκολο να πιάσει τους στόχους των εισπράξεων.

Η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμη στον αέρα, πόσο μάλλον η έβδομη. Βλέποντας την αποφασιστικότητα της Ευρώπης, όπως έχουμε ξαναγράψει, πιο πιθανό είναι να πληρώσουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν για να αποφύγουν ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και domino effect.

Μοιραία αυξάνονται οι πιθανότητες μιας ελεγχόμενης και μερικής στάσης πληρωμών προς μισθούς και συντάξεις. Το ενιαίο μισθολόγιο και οι εφεδρείες έχουν καθυστερήσει εγκληματικά προκειμένου με την εφαρμογή τους τώρα να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Αν μάλιστα υπάρξει και αδυναμία πολλών νοικοκυριών να πληρώσουν τους φόρους και τις έκτακτες εισφορές, καθώς εδώ και δυο χρόνια ήδη το κάνουν αποσύροντας καταθέσεις και με τραπεζικά δάνεια, τι θα συμβεί;
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails