Καλώς ήρθατε

Ποιοι πολιτικοί ήταν ιδρυτικά μέλη σε ΜΚΟ “κοινωνικής ευαισθησίας” και έπαιρναν μεγάλα ποσά σε επιχορηγήσεις;

Την εποχή της ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη και του κιμπάρη υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου το χρήμα έρεε στις ΜΚΟ. Η ίδια ροή εξακολούθησε «σεμνά και ταπεινά» και τα επόμενα χρόνια. Τώρα, όμως, που «'σφίξαν οι κώλοι» και η ισχυρή Ελλάδα ψάχνει να βρει 50 δισ. σε είδος για να πλη­ρώσει τόκους, εμφανίστηκαν και οι εισαγγελείς, οι οποίοι διαπίστωσαν, λένε, σκανδαλώδεις διαδικασίες χρηματοδό­τησης. Ύστερα, λοιπόν, από ένα δημοσίευμα της «Ελευθε­ροτυπίας», η εισαγγελική παραγγελία ζητά να ελεγχθούν οι χρηματοδοτήσεις (από το Δημόσιο και την Ε.Ε.) και οι δρα­στηριότητες 600 ΜΚΟ που έδρασαν ή δρουν από το 1997 έως σήμερα.

Δείτε τα ποσά και τα ονόματα...Τα συμπεράσματα δικά σας...

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έχουν βγει στο φως εδώ και αρκετό διάστημα, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, από το ΥΠ.ΕΞ. επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
Δεν έφτανε όμως αυτή η στήριξη κι έτσι χρήματα δόθηκαν και από άλλα υπουργεία σε πολλές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων αυτές που… ανήκουν στη μητέρα του πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου, στο στενό φίλο, συνεργάτη και υπουργό του Γ. Παπανδρέου, Χάρη Παμπούκη, στη Μαρία Δαμανάκη και άλλους.

Στα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, το ΚΕΔΕ της Μαργαρίτας Παπανδρέου φαίνεται να έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 400 παρά… κάτι χιλιάδων ευρώ. Όμως η έρευνα του newpost δείχνει ότι οι επιχορηγήσεις από το κράτος -και κυρίως από το ΥΠΕΞ- που πήρε η ΜΚΟ της Μαργαρίτας Παπανδρέου ήταν πολύ μεγαλύτερες. Συνολικά πήρε 1.249.694 ευρώ.

Για το πάρτι του χρήματος στις Μ.Κ.Ο. και το παράνομο της υπόθεσης θα αναλάβει να γνωμοδοτήσει ο εισαγγελέας Ι. Σακελλάκος, ο οποίος και παρενέβη μετά τις αποκαλύψεις. Όμως δεν είναι όλες οι ΜΚΟ που επιχορηγήθηκαν παράνομες. Κάποιες πήραν χρήματα νόμιμα. Ωστόσο, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Με μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχορηγήθηκαν ανήκουν σε γνωστά πρόσωπα της πολιτικής κυρίως σκηνής, όπως, για παράδειγμα, τον Γ. Παπανδρέου, τον κ. Χάρη Παμπούκη, την κυρία Δαμανάκη, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Σπύρο Φλογαΐτη κ.ά.


Ανάμεσα στα αρκετά ονόματα των ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», το οποίο έλαβε ποσό ύψους 250.000 ευρώ. Ιδρυτικό μέλος αυτής της ΜΚΟ είναι ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

«Πολίτες σε Δράση» είναι η οργάνωση στην οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη, η οποία έχει λάβει ως χρηματοδότηση 250.000 ευρώ. Αυτό μάλιστα έγινε την περίοδο 2003-2004, όταν και πήρε «μεταγραφή» από τον Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ.

Κάποιες άλλες ΜΚΟ οι οποίες έχουν επιχορηγηθεί είναι οι εξής:

- «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο των Οικολόγων Πρασίνων.

- Η ΜΚΟ του κ. Σπύρου Φλογαΐτη«Νομοθετικές ρυθμίσεις στο Αζερμπαϊτζάν» (στην οποία δήλωνε ότι εργαζόταν ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος και την είχε χρηματοδοτήσει) και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου».

- «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό» με ιδρυτικά μέλη τους κυρίους Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια.

- «Αρκτούρος», πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο κ. Γ. Μπουτάρης.
από το eglimatikotita

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails