Καλώς ήρθατε

Πως να προστατευτείτε από τα βενζινάδικα που σας κλέβουν

Με λύπη μου βλέπω ότι διάφορες ιστοσελίδες αναρτούν «εικονίδια» για την εύρεση φθηνών βενζινάδικων. Θεωρώ πως έχουν όλη την καλή διάθεση να ενημερώσουν το κοινό τους για την μείωση των εξόδων τους λόγω της «δύσκολης» συγκυρίας που επικρατεί στην χώρα μας, αλλά δυστυχώς πετυχαίνουν το αντίθετο, άθελα θέλω να πιστεύω, δηλαδή καθοδηγούν τον κόσμο σε πρατήρια που τελικά είτε (Α) τους ΚΛΕΒΟΥΝ σε ποσότητα είτε (Β) ο πρατηριούχος κλέβει το ίδιο το κράτος μη πληρώνοντας φόρους, δηλαδή παραλαμβάνοντας αφορολόγητα καύσιμα κλπ.

Να εξηγήσω τι εννοώ:

(Α) πως κλέβουν σε ποσότητα: Όπως έχει τελευταία γίνει γνωστό από πολλά ΜΜΕ, είναι της μόδας o «κλεφτής», ηλεκτρονικό σύστημα που μπαίνει στην αντλία του πρατηρίου και λειτουργεί με τηλεχειρισμό (μειώνοντας του παλμούς της αντλίας) ώστε να δίνει λιγότερο καύσιμο η αντλία στον τελικό καταναλωτή.

Δηλαδή ο πελάτης ζητάει 20 ευρώ, το κοντέρ της αντλίας γραφεί 20 ευρώ αλλά το όχημα εφοδιάζεται με καύσιμο αξίας 18 ευρώ. Αυτά τα 2 ευρώ (πάντα εξαρτάται από το πόσο το πρατήριο θέλει να κλέψει) όπως αντιλαμβάνεστε δικαιολογούν την τόσο χαμηλή τιμή που κάποιος πρατηριούχος έχει αναρτήσει στον των πινάκα τιμών του. Για να καταλάβετε κλέβοντας κάποιος 2 ευρώ στα 20, είναι σαν να λέμε ότι έχει κέρδος από αυτό 10%. Τα πρατήρια προ του Ιουνίου 2010 φορολογούνταν επί του τεκμαρτού 4,5% (περιθώριο κέρδους) και πλέον με την φορολογία έσοδα-έξοδα, το περιθώριο που λειτουργούν, τουλάχιστον στην Αττική, είναι 3-4% (ήτοι 5-6 λεπτά το λίτρο). Καταλαβαίνει κανείς ότι κάποιος που κλέβει μπορεί να πουλήσει και στην εκάστοτε τιμή του ίδιου του διυλιστηρίου και πάλι να κερδίζει τρεις φορές περισσότερο από τα νομοταγή πρατήρια.

(Β) πως κάποιοι πρατηριούχοι κλέβουν το κράτος: Δυστυχώς κάποιοι «πρατηριούχοι», με την αρωγή συγκεκριμένων εταιρειών που ξεπλένουν χρήμα κλπ, με το ίδιο τιμολόγιο παραλαμβάνουν δυο και τρεις φορές καύσιμα, στην ουσία επωφελούνται το ΦΠΑ. Φυσικά εδώ υπάρχουν συμφέροντα κλπ που δεν μπορούν να αποτρέψουν την εισαγωγή λαθραίων καυσίμων και την διοχέτευση/ κατανάλωση τους. Όπως αντιλαμβάνεστε «κλέβουν» το ΦΠΑ που τόσο μας λείπει και φυσικά καταφέρνουν και πουλάνε φθηνά τα καύσιμα αφού 23% (ΦΠΑ) κέρδος είναι (7) φορές περισσότερο από το μεσοσταθμικό περιθώριο κέρδους που λειτουργούν τα νομοταγή-«καταδικασμένα» πρατήρια (το 3-4%)

Το μόνο σίγουρο είναι πως με τα παραπάνω οδηγούμε το κοινό στα πρατήρια που τους κλέβουν τελικά, συντηρούμε αυτούς (πρατηριούχους-νονούς) που κλέβουν το κράτος και τελικά σκοτώνουμε άλλο ένα κλάδο, αυτόν των βενζινοπολών (καθώς οι νομοταγής πρατηριούχοι είναι αυτοί που θα κλείσουν τα πρατήρια τους λόγω του ανήθικου ανταγωνισμού που υπόκεινται.). Χωρίς, να θέλω να θίξω τους επίσημους μηχανισμούς του κράτους (ΚΕΔΑΚ που ελέγχει την ποιότητα των καυσίμων και υπουργείο εμπορίου που ελέγχει για την ποσότητα των καυσίμων στα πρατήρια), μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δυστυχώς ελέγχουν τους ίδιους και τους ίδιους νομοταγής πρατηριούχους ενώ σπανίως «πιάνουν» κάποιον παραβάτη και ακόμα και να τον πιάσουν ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι αμείλικτος όπως θα έπρεπε (αφαίρεση άδειας λειτουργίας)

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει και να ενημερώνετε το κοινό, είναι να εφοδιάζονται από πρατήρια με βάση τον παρακάτω κανόνα που είναι εύκολο να τον αναρτάτε σε blog, σε καθημερινή βάση:

Ανάρτηση καθημερινά της τιμής διυλιστηρίου που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου εμπορίου (www.gge.gr).

π.χ σήμερα 04.04 η τιμή της αμόλυβδης είναι 1.265 (τα χίλια λίτρα) ή 1,265 το λίτρο

Για να είστε ενήμεροι για τα κόστη: (α) όποιας εταιρείας: 0,02 λεπτά το λίτρο (περιλαμβάνει μεταφορά και κέρδος εταιρείας) και (β) πρατήριο: 0,04 λεπτά λίτρο (εξαρτάται πάντα από το ύψος των λειτουργικών του εξόδων, αλλά κατά κανόνα 0,04 λεπτά το λίτρο είναι το ελάχιστο κέρδος που μπορεί να έχει ένα πρατήριο και να είναι βιώσιμο).

Συνεπώς, το φθηνότερο πρατήριο σήμερα ΜΠΟΡΕΙ να έχει την ακόλουθη τιμή:

ΤΙΜΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ (1,265) + ΕΤΑΙΡΕΙΑ (0,02) + ΠΡΑΤΗΡΙΟ(0,04) = 1,325 ευρώ το λίτρο + ΦΠΑ = 1,629

Οπότε σήμερα πρατήρια με τιμή κάτω από το 1,629 κλέβουν είτε με τον (Α) είτε με τον (Β) τρόπο.

Η πρόταση μου δεν είναι δύσκολο στο να εφαρμοστεί και θεωρώ πως είναι ένας μπούσουλας για την καταπολέμηση τέτοιων προβλημάτων.

Ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι πως θέλω να βοηθήσω τον καθένα που τον κατακλέβουν κάποιοι αδίστακτοι και ακόμα και ιστοσελίδες επίσημες του κράτους (www.fuelprices.gr) και άλλες, διαφημίζουν και προτρέπουν τον καθένα να εφοδιαστεί με καύσιμα από αυτόν που τελικά θα τον κλέψει...

Θα χαρώ πολύ να το εφαρμόσετε και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας καθώς το κράτος δεν μας προστατεύει όπως θα έπρεπε.

Φιλικά
Κάποιος που έχει «μπαϊλντίσει» από την αλητεία κάποιων...
από το tsantiri

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails