Καλώς ήρθατε

Νέα έκθεση ιδεών αντί για μέτρα

Ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο – πλαίσιο που θα περιγράφει και θα κοστολογεί τα μέτρα αξίας άνω των 76 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να τα ονοματίζει επιχειρεί να περάσει από τις συμπληγάδες της τρόικας η κυβέρνηση.

Το πολυνομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Μαΐου στη Βουλή ετοιμάζεται πυρετωδώς από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες μοιάζει σε πολλά σημεία με τον γνωστό ετήσιο προϋπολογισμό.

Προβλέπει αναλυτικά όρια δαπανών ανά έτος και...υπουργείο – τομέα και προβλέψεις για έσοδα από κάθε πηγή (άμεσοι, έμμεσοι φόροι κλπ). Δεν είναι όμως σαφές αν θα περιγράφονται και αναλυτικά οι πηγές των εσόδων, δηλαδή για παράδειγμα αν μία αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ προέρχεται από πάταξη της φοροδιαφυγής ή από υψηλότερους συντελεστές.

Η «θολή» αυτή δομή κρίθηκε –αναφέρουν αρμόδια στελέχη– αναγκαία για να γίνουν τα μέτρα πολιτικά ανεκτά, αλλά και για να παρακαμφθούν οι διαφωνίες πολλών υπουργών για συγκεκριμένες παρεμβάσεις (αυθαίρετα, κοινωνικά επιδόματα, μισθολόγιο, πωλητήριο σε ΔΕΚΟ, κλπ). Επίσης αμφισβητείται η απόδοση παρεμβάσεων αξίας πολλών δισ. ευρώ που βασίζονται στην φοροδιαφυγή και στη σπατάλη.

Όλα θα κριθούν την επόμενη Τρίτη. Τότε, το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να διαβεί την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ισχυρές αντιρρήσεις από τους επιτηρητές που θέλουν ρητές δεσμεύσεις για όλα. Το οικονομικό επιτελείο προς το παρόν οργανώνει τα αντεπιχειρήματά του:
  • Πολλές ρυθμίσεις με κυρίαρχη αυτή για τα αυθαίρετα, αλλά και για το ενιαίο μισθολόγιο, τα κοινωνικά επιδόματα, τις επικουρικές συντάξεις, δεν είναι ακόμη έτοιμες. Έτσι, θεωρείται αναγκαίο το νέο αυτό... εθελοντικό «μνημόνιο» να εξειδικεύεται από τους αρμόδιους υπουργούς, συν τω χρόνω: με κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Εκτιμάται ότι η κοινωνία πρέπει να μην υποστεί πολύ μεγάλο «σοκ» από τα νέα εισπρακτικά μέτρα. Πρώτα θα πρέπει να εξειδικευθούν αυτά του 2011 ( για την κάλυψη της ανόδου του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010 και των αποκλίσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2011).
  • Θεωρείται πολύ πιθανό τα πρόσθετα μέτρα του 2011 να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Δηλαδή το συνολικό πακέτο να είναι μεγαλύτερο από τα 26 δισ. ευρώ.
  • Εκτιμάται ότι το βάρος της τρόικας θα δοθεί στην εξειδίκευση των μέτρων του 2011 και του 2012 και στις τομές που πρέπει να γίνουν για να έρθουν έσοδα από φοροδιαφυγή και να εξοικονομηθεί σπατάλη για να τροφοδοτήσει την οικονομία τα επόμενα χρόνια.
  • Πολλά «ποντάρει» η κυβέρνηση και στο σχέδιο εύρεσης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, για το οποίο πλέον υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο ώστε να αποκτήσει νομική ισχύ.
Επιχειρείται να δοθούν απτά παραδείγματα έως την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας με ανακοινώσεις αποφάσεων για το μέλλον των ΔΕΚΟ, την παρουσίαση των πρώτων προτάσεων αξιοποίηση ακινήτων και ονομάτων συμβούλων αποκρατικοποίησης που θα αναλάβουν δράση.
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails