Καλώς ήρθατε

Ο δρόμος του Jeffry...

Με αφορμή την χθεσινή ομιλία ΓΑΠ στο Ε.Σ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάνε μακρύς ο δρόμος

Το’ χω ξαναπεί. Ο ΓΑΠ έχει πάθει εμμονή με τον Οδυσσέα. Πήγε πέρυσι τον Απρίλη Καστελόριζο και μιλούσε για Ιθάκη. Δεν του το’ χα. Αμερικανάκι με αρχαίο Έλληνα ήρωα; Επειδή κάποιοι δεν αρκεστήκαμε στα «γράμματα» του σχολείου της μεταπολίτευσης πρέπει να πούμε στον ΓΑΠ ότι ο Οδυσσέας ήταν γνωστός για την πονηριά και την εφευρετικότητα, όχι για να καταστρέφει την πολιτεία και το βιός και την ζωή του λαού του αλλά για το καλό αυτού. Ούτε αυτός κάλεσε τους μνηστήρες στο παλάτι του.

Μόνοι τους πήγαν και «κατσικώθηκαν» (σαν τα καλόπαιδα του ΔΝΤ) και...από πάνω ήθελαν και την γυναίκα του νοικοκύρη, Πηνελόπη... και τον Τηλέμαχο και τους Ιθακίσιους από αφεντικά δούλους. Αυτός πλήρωσε πανάκριβα την ύβρη απέναντι στον Ποσειδώνα μετά τον Τρωικό Πόλεμο (δική του ιδέα ο Δούρειος Ίππος για την άλωσή της) και τυραννήθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια στις θάλασσες και στους μυθικούς τόπους των ομηρικών επών. Και όταν έφτασε στο βασίλειό του δεν… διαπραγματεύθηκε «συνεκμετάλλευση» με τους μνηστήρες(όπως εσύ με τους Τούρκους), ούτε «άδεια παραμονής» και «ιθαγένεια», ούτε δέχθηκε «επιμήκυνση» παραμονής τους στο νησί του. Τους σκότωσε και ξανάγινε το αφεντικό της Ιθάκης.

Πάρε το καγιάκ σου ή κάνε την σαν τον Παλαιοκώστα με ελικόπτερο! Το 1ο συμφέρει γιατί «καίει» το πετρέλαιο… Είσαι «Οδυσσέας» γιαλαντζί. Μνηστήρας σε κάκιστη αναπαράσταση της Οδύσσειας μεταφερμένης στα αμερικανικά σου κατατόπια. Δεν μας ξεγελάς πια με παραχάραξη και καπήλευση των μύθων μας. Έχουμε πάρει άλλο δρόμο! Ο δρόμος αυτός γράφει «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όπως ο παλιός-που ξεχάσαμε- αλλά είχε την δική του ιστορία, όπως λέει και το τραγούδι του Λοΐζου.

Στίχοι: Κωστούλα Μητροπούλου
Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Πρώτη εκτέλεση: Σούλα Μπιρμπίλη

Άλλες ερμηνείες:
Μάνος Λοΐζος
Χαρούλα Αλεξίου & Δήμητρα Γαλάνη ( Ντουέτο )

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία
κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά
ήταν μια λέξη μοναχά ελευθερία
κι ύστερα είπαν πως την έγραψαν παιδιά

Κι ύστερα πέρασε ο καιρός κι η ιστορία
πέρασε εύκολα απ' τη μνήμη στην καρδιά
ο τοίχος έγραφε μοναδική ευκαιρία
εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά

Τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία
κι ύστερα γήπεδο στοιχήματα καυγάς
ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία
είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά


γράφει η Σοφία
από το citypress-gr

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails