Καλώς ήρθατε

Τι κοινό έχει ο χρυσός, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το... Mega

Ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο και ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, το ξέρουμε, δε χρειάζεται να μας το πει ούτε ο… Χαρδαβέλλας. Ότι πρέπει να αξιοποιηθεί είναι αυτονόητο, ειδικά ο χρυσός στη Μακεδονία και τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Από εκεί όμως μέχρι να φτάσουμε να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε εταιρείες – νταβατζήδες, ελληνικές και ξένες, απέχει πολύ. Μόνο με διαφανείς διαδικασίες κι αφού πρώτα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και δίνεται δουλειά σε ανθρώπους ενώ και το κράτος καρπώνεται σημαντικά οφέλη, μπορεί να παραχωρηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Η περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας και του κοιτάσματος...χρυσού στην περιοχή είναι παλιά ιστορία. Ο πανταχού παρών, επιχειρηματίας Γ. Μπόμπολας διεκδικεί μέσω της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική που θα γεμίσει τα άδεια (λόγω έλλειψης έργων) ταμεία του επιχειρηματία. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει την άδεια έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον επιχειρηματία, εξού και η μια στο καρφί και μια στο πέταλο αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τα μέσα του, ειδικά από το Mega.

Η επένδυση, φαίνεται να πάσχει σε ότι αφορά την περιβαλλοντική μελέτη και τους κινδύνους που κρύβονται για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, θέμα για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για άρνηση της Τ. Μπιρμπίλη να δώσει την άδεια, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από συντρόφους της να αφήσουν το Μπόμπολα να κάνει την επένδυσή του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ένα αλαλούμ που δημιουργήθηκε με το πρακτορείο Ρόιτερς το οποίο υποστήριξε ότι η Τ. Μπιρμπίλη δήλωσε πως δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να δώσει την άδεια στην Ελληνικός Χρυσός. Αμέσως η μετοχή της μητρικής καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, βούτηξε 20% στο χρηματιστήριο και από το ΥΠΕΚΑ έτρεχαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Η ουσία είναι ότι μαίνεται παρασκηνιακός πόλεμος για την άδεια με πιέσεις από τον επιχειρηματία να προχωρήσει η δουλειά αλλά και με κανέναν να μην αναλαμβάνει την ευθύνη μιας υπογραφής που θα τον έφερνε απέναντι από όλη την ελληνική κοινωνία.

Από την άλλη, η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο ως παράνομες επιδοτήσεις, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά χρήματα που δόθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός για τα κρατικά μεταλλεία τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι το να πληρώσει η εταιρεία 15 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της επένδυσης η οποία θα φτάσει το 1 δις. Αν δηλαδή η κυβέρνηση δώσει την άδεια που επιθυμεί ο επιχειρηματίας τα 15 εκατ. θα φανούν στην εταιρεία σαν χαρτζιλίκι.
από το antinews
Σχόλιο apneagr: Διαβάστε και το... Η Υπουργός Περιβάλλοντος δεκανίκι στα χρηματιστηριακά παιχνίδια της European Goldfields;

7 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

"Reference: IP/08/1927 Date: 10/12/2008
IP/08/1927
Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2008

Κρατικές ενισχύσεις:
Η Επιτροπή κινεί έρευνα σε βάθος για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι 11 εκατ. €

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε
έρευνα σε βάθος βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της συνθήκης ΕΚ προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι όροι της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι 11 εκατ. € συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάσει την πώληση των μεταλλείων, που πραγματοποιήθηκε μάλιστα χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών, σε τιμή που φαίνεται ότι είναι κατώτερη της αγοραίας αξίας τους.

Η κίνηση έρευνας σε βάθος θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να σχολιάσουν τα προτεινόμενα μέτρα. Αυτό δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes είπε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν χορηγήθηκε κάποιο κρυφό πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων και ότι η Ελλάδα ενέργησε όπως θα ενεργούσε κάθε άλλος ιδιώτης πωλητής σε σχέση με την πώληση των υπόψη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.»

Τον Ιούλιο του 2007, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία βάσει της οποίας ήδη από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. €. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παράγουν χρυσό και χαλκό.

Η Επιτροπή κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά την συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. €, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.

Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..
Βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθούν ελεύθερες ενισχύσεων εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του επενδυτή της οικονομίας της αγοράς).

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της επίσημης διαδικασίας έρευνας, η Επιτροπή θα ελέγξει κατά πόσο το δημόσιο ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς στο πλαίσιο της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης NN 61/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων < http://ec.europa.eu/competition/state_aid/register/> που βρίσκεται στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο.

Νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα αναφέρονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News ".

( Reference: IP/08/1927 Date: 10/12/2008 )

πηγή:http://europa.eu/index_el.htm
Εuropa- H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαικής 'Ενωσης

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Ανώνυμος είπε...

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011
IP/11/216
Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2011

"Κρατικές ενισχύσεις:
Η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πρέπει να επιστρέψει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.
Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (βλ. IP/08/1927), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα.
Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου.

Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών.

Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.
Έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ.
Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους.

Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης C 48/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο.

Οι νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα ανακοινώνονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News."

( Reference: IP/11/216 Date: 23/02/2011)

πηγή:http://europa.eu/index_el.htm
Εuropa - H διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/216&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

Ανώνυμος είπε...

..."o χρυσός, η (τότε) εικαζόμενη κρατική ενίσχυση, η "Ελληνικός Χρυσός" και η Ελλαδίτσα μας"...

Βρυξέλλες, 10.12.2008
E(2008) 7853 τελικ
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

Θέμα: C 48/2008 (πρώην NN 61/2008) – Εικαζόμενη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
- Ελλάδα

1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
3. ΤΑ ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ
4. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
5. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
6. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Βρυξέλλες, 10.12.2008
E(2008) 7853 τελικό

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

(τα συμπεράσματα δικά σας)

Ανώνυμος είπε...

Enet.gr EΛEYΘEΡOTYΠIA
Ημερομηνία Παρασκευή 25 Φεβ Έτος 2011

"Μετά την πτώχευση της TVX Gold"

"Η ιστορία των μεταλλείων Χαλκιδικής ξεκινάει το 2003."

"Τότε η Hellas Gold, στην οποία μετείχαν η European Goldfields με κύριο μέτοχο τον Ρουμάνο Φρανκ Τίμις με 30%, η κατασκευαστική Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα με 35% και ο Δημήτριος Κούτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ακτωρ, με 30%, αγόρασαν με μεσολάβηση της τότε κυβέρνησης έναντι 11 εκατ. ευρώ την εταιρεία των μεταλλείων, μετά την πτώχευση της καναδικής TVX Gold.
Οπως είχε γράψει ο τύπος, επισπεύδων στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, που ενδιαφερόταν να προσφέρει λύση στα προβλήματα ανεργίας στην εκλογική του περιφέρεια.

Η συμμετοχή της εταιρείας του Φρανκ Τίμις στο επιχειρηματικό σχήμα προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στα μέσα του 2007 η Ακτωρ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην Ελληνικός Χρυσός (Hellas Gold) (ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι συνόλου συμμετοχής 35%) στην European Goldfields, με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της European Goldfields.
Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές ισοτιμίες), όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ."

ΠΗΓΗ:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220994

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος είπε...

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 1ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

ΠΗΓΗ: www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία < http://www.capital.gr/News.asp?id=1140557 > η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.

Ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.

Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή:www.capital.gr dimitris.delevegos@capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
( συνέχεια )

Ανώνυμος είπε...

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 2ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

ΠΗΓΗ: www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2095453

«Σύννομη η μεταβίβαση»
Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields) < http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/home > - δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη.

Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος.

Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

H εν λόγω σύμβαση προέβλεπε επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α 28-1-2004) για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

Αξία μεταλλείων
Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ».
Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.

Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» < http://www.capital.gr/Articles.asp?id=909126&ppg=0 > είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή». “

Πηγή:www.capital.gr dimitris.delevegos@capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161

Ανώνυμος είπε...

http://www.topontiki.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:Χρυσές μπίζνες
Της Gold Finger
ΤΡΙΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
http://www.topontiki.gr/article/14322

"Κάποιους ο χρυσός τους έφερε κοντά... κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, αφού το ελληνικό δημόσιο πούλησε κοψοχρονιά την περιουσία του και οι επενδυτές ανταμείφθηκαν και με κοινοτική επιδότηση!

Και αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αποφάσισε ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, παρανόμως έλαβε κοινοτική επιδότηση για την αγορά από το ελληνικό δημόσιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας και οφείλει να τα επιστρέψει και μάλιστα με τόκο!

Η ιστορία είναι άκρως διδακτική και οικτρά επαναλαμβανόμενη στη χώρα μας...

Το 2003 το ελληνικό δημόσιο πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ιδιωτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ και η εταιρεία έλαβε παράλληλα και κοινοτική επιδότηση 14 εκατομμυρίων ευρώ! Συν τοις άλλοις, η ιδιωτική εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών!

Το 2007 έγινε καταγγελία στην Κομισιόν για χορήγηση παράνομων ενισχύσεων και το 2008 ξεκίνησε έρευνα το θέμα.

Τρία χρόνια μετά, η Κομισιόν αποφάσισε ότι πρόκειται για σκαστή παρανομία αφού « η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, αντί 11 εκατ. ευρώ ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων».

Η Επιτροπή ζητά τώρα την επιστροφή του ποσού της επιδότησης που υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, συν 1,3 εκατ. ευρώ για τους φόρους που δεν πλήρωσε η εταιρεία, συν τους τόκους.

Και τώρα θαυμάστε την απάντηση της εταιρείας και του προέδρου της Δημήτρη Κούτρα… «Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ είναι αστείο μπροστά στην επένδυση του 1 δισ. ευρώ που σχεδιάζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση είναι αστήρικτη και θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Αφού λοιπόν το ποσό είναι αστείο παρακαλούμε να επιστραφεί πάραυτα στο δημόσιο ταμείο. Και όταν πάτε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και εάν δικαιωθείτε θα σας επιστραφεί και με τόκο…

Υ.Γ
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ανήκει κατά 95% στην εταιρεία EUROPEAN GOLDFIELDS LTD η οποία είναι θυγατρική της ΑΚΤΩΡ – μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ "

ΠΗΓΗ:http://www.topontiki.gr/
Της Gold Finger
http://www.topontiki.gr/article/14322

Related Posts with Thumbnails