Καλώς ήρθατε

Η Υπουργός Περιβάλλοντος δεκανίκι στα χρηματιστηριακά παιχνίδια της European Goldfields;

Στις 23 Φεβρουαρίου το Reuters δημοσίευσε δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να δώσει στην Ελληνικός Χρυσός, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην European Goldfields, άδεια για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Χαλκιδική, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο η κα Μπιρμπίλη δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έχει πολωθεί το θέμα… Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξει και άλλη διαβούλευση", ενώ είπε ότι θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι δηλώσεις της Υπουργού έκαναν το γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής της EUROPEAN GOLDFIELDS κατά 22% μέσα σε μία μόνο μέρα.

Όμως στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η..."Μακεδονία", η Υπουργός Περιβάλλοντος επικοινώνησε με το Reuters για να διαψεύσει το τηλεγράφημα! Όπως ανέφερε στη στέλεχος του υπουργείου, "η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία". Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που "πολώνει".

Διερωτόμαστε τι είναι αυτό που αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει το ΥΠΕΚΑ… Το ότι η περιοχή όπου σχεδιάζεται η πραγματοποίηση της χρυσής επένδυσης δεν έχει απλά "πολωθεί" αλλά κυριολεκτικά "βράζει" είναι πασιφανές και το γνωρίζει από πρώτο χέρι το ΥΠΕΚΑ. Οι δυο κυρίες του ΥΠΕΚΑ Τίνα-Μαργαρίτα υποχρεώθηκαν να μαζέψουν όπως-όπως το σήριαλ των "δημόσιων διαβουλεύσεων" από τα ταραγμένα νερά της ΒΑ Χαλκιδικής και να οδηγήσουν τη διαβούλευση στα ήρεμα νερά του Κολωνακίου.

Ποιος ο λόγος να διαψεύσει η κα Μπιρμπίλη το ότι "χρειάζεται κι άλλη διαβούλευση" και να το αντικαταστήσει με το "η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης της μελέτης" που σημαίνει ότι δεν θα γίνει άλλη διαβούλευση και ότι η έκδοση της άδειας είναι απλά θέμα χρόνου;

Γιατί έσπευσε το ΥΠΕΚΑ να διαψεύσει το Reuters που έγραψε ότι η κα Μπιρμπίλη είπε ότι "η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της", τη στιγμή μάλιστα που η κα Καραβασίλη προσπαθεί να πείσει την τοπική κοινωνία ότι "η διαβούλευση θα συνεχιστεί" και ότι καμία απόφαση δεν είναι ειλημμένη;;;

Όλα δείχνουν ότι οι αποδέκτες της διάψευσης δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Είναι οι μέτοχοι της EUROPEAN GOLDFIELDS που αντέδρασαν στα όσα – αυτονόητα για εμάς στην Ελλάδα – είπε η κα Μπιρμπίλη, οδηγώντας την τιμή της μετοχής στα τάρταρα. Η διάψευση καθησύχασε τους ανησυχούντες μετόχους και έσωσε την τιμή της EUROPEAN GOLDFIELDS η οποία στη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε κέρδη κοντά στο 12%. Η επένδυσή μας στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει, η δημόσια διαβούλευση έχει λήξει, η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί θετικά για το έργο, αντίδραση δεν υπάρχει και όπου να’ναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκδώσει την άδεια. Φοβόμαστε ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και μεγαλομέτοχος της EUROPEAN GOLDFIELDS κ. Δημήτρης Κούτρας έχει μπλέξει την Υπουργό Περιβάλλοντος στα χρηματιστηριακά του παιχνίδια.

Σε χθεσινή της (24/2) ανακοίνωση τύπου η EUROPEAN GOLDFIELDS αντιγράφει τη διορθωτική δήλωση της Υπουργού και διαψεύδει ότι έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία σχετικά με τον υδροφόρο ορίζοντα ή τη ρύπανση του. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει λάβει επιβεβαίωση από μια Ειδική Τεχνική Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σύμφωνη με όλες τις προδιαγραφές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσία και τέλος τονίζει ότι "μετά από πλήρη δημόσια διαβούλευση, στις 10 Δεκεμβρίου 2010 το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα υποστήριξε την ΜΠΕ και πέρασε το θέμα στο ΥΠΕΚΑ για την τελική έγκριση".

Επισημαίνουμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που "ομόφωνα υποστήριξε" το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να συμπληρωθεί, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία γνωμοδότησης. Αν συμβεί αυτό, θα αποδειχθεί μάταιη η μεθόδευση της Κυβέρνησης για να αποσπάσει τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μερικές μέρες πριν τη λήξη της θητείας του και την οριστική κατάργηση του θεσμού. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε "διαβούλευση" γίνει – αν γίνει – τώρα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσει στην τροποποίηση της μελέτης.
Άρα είναι ψευδής και προσχηματική.

Παρά την συστηματική προπαγάνδα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και της εταιρείας να αποσιωπηθεί η αντίθεση της κοινωνίας στο Επενδυτικό Σχέδιο, αυτή διογκώνεται καθημερινά.
Σχόλιο apneagr: Άντε και καλά κέρδη από το σορτάρισμα... Αξίζει επίσης να διαβάσετε το πως πούλαγε το ΠΑΣΟΚ: Κοψοχρονιάς, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό…

6 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: "ΚΟΜΙΣΙΟΝ, «Κοψοχρονιά» πουλήθηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας"
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6121795&publDate=25/2/2011
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011

"ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «Κοψοχρονιά» πουλήθηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας"
"Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να καταβάλει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο"

"Απόφαση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να καταβάλει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, αποκαλύπτει εμμέσως, αλλά σαφώς τη ληστεία του ορυκτού πλούτου της χώρας από τους κεφαλαιοκράτες, με την αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Η απόφαση της Κομισιόν επισημαίνει ότι το 2003 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική πουλήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» κάτω από την αξία τους, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και εκτίμηση της αξίας τους από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η εταιρεία απαλλάχθηκε και από τους φόρους της συναλλαγής!

Η εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα την καταγγελία του ΚΚΕ για την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου. Με αφορμή τα σχέδια επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρείας στην περιοχή και την υποστήριξή της από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημείωνε πριν από λίγες μέρες:
«Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο».

Η Κομισιόν, που η παρέμβασή της δεν έχει βεβαίως το χαρακτήρα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, αλλά προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά του «υγιούς» ανταγωνισμού, έκρινε ότι το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε από την εταιρεία το 2003 ήταν μικρότερο της πραγματικής αξίας των Μεταλλείων κατά 14 εκατ. ευρώ, κάτι που συνιστά κρατική ενίσχυση στην εταιρεία κατά παράβαση των κανονισμών της ΕΕ!
Στο ποσό αυτό προσθέτει 1,34 εκατ. ευρώ για τους φόρους συναλλαγής, ορίζοντας το σύνολο του ποσού που πρέπει να δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο στα 15,3 εκατ. ευρώ εκτός των τόκων!

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία συμμετέχει και η «Ελλάκτωρ» (Μπόμπολας), προβλέπει εγκαταστάσεις και εργοστάσια στις περιοχές του Μαντέμ Λάκκου, στις Μαύρες Πέτρες, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, για την εξόρυξη χρυσού, αλλά και άλλων μεταλλευμάτων.

Τα σχέδια αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για την ακύρωσή τους."

ΠΗΓΗ: http://www2.rizospastis.gr
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6121795&publDate=25/2/2011

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr/
Kυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

"Χρυσή" η επένδυση, αλλά για ποιον;

Σε πείσμα όσων θέλουν να παρουσιάσουν το ξεπούλημα των Μεταλλείων Κασσάνδρας ως τη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, κρίνεται σκόπιμη μια υπενθύμιση γνωστών και αδιάψευστων ως τώρα στοιχείων.

Το φθινόπωρο του '95 η TVX αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι 11 δισ. δραχμών, αποκτώντας παράλληλα το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε έκταση 314.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέχρι το 2083.

Το ποσό είναι εξευτελιστικά χαμηλό αν υπολογίσει κανείς την πραγματική αξία της γης, των εγκαταστάσεων και των μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων.

Η απόκτηση των μεταλλείων ήταν σωτήρια για την TVX και, όπως η ίδια αναφέρει, η συγκεκριμένη επένδυση θα γινόταν η ναυαρχίδα των επιχειρήσεών της.

Μέσα στο πακέτο των όσων αγόρασε η καναδική TVX GOLD με τα 11 δισ. περιλαμβάνονται: 300.000 τόνοι χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, που βρίσκονται στοκαρισμένοι στο χώρο των Μεταλλείων στην Ολυμπιάδα, οι οποίοι μετά από επεξεργασία θα δώσουν 7 τόνους χρυσού, δηλαδή καθαρά κέρδη 13 δισ. Επίσης 700.000 τόνοι σιδηροπυρίτη στο Στρατώνι, που θα δώσουν 2 τόνους χρυσού και θα αποφέρουν 3 δισ. κέρδη.

Η καθαρή αξία του χρυσού που υπάρχει στη λεκάνη απόθεσης της Ολυμπιάδας υπολογίζεται από ερευνητές ότι θα φτάσει τα 14 δισ.

Στοιχεία της ίδιας της εταιρίας αναφέρουν ότι τα μεγέθη χρυσού σε ουγκιές στην περιοχή είναι: 5,5 εκατ. στην Ολυμπιάδα, 500.000 στο Μάντεμ Λάκκο - Μαύρες Πέτρες και 10 εκατ. ουγκιές. στις Σκουριές. Σύνολο δηλαδή 16 εκατ. ουγκιές.
Αυτά και μόνο τα στοιχεία αποδεικνύουν το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής, έναντι πινακίου φακής.

Χωρίς βάση, όμως, αποδεικνύεται και το επιχείρημα πως η TVX θα κάνει επενδύσεις, που θα ξεπεράσουν τα 130 δισ.. και θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας στην πληττόμενη από την ανεργία Χαλκιδική.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν την πώληση των Μεταλλείων το κράτος φρόντισε να μειώσει σταδιακά το προσωπικό από 1.200 σε 500 εργαζόμενους. Ομως, και η ίδια η επένδυση θα γίνει στις πλάτες του λαού.
Το σύνολο του ποσού που θα επενδυθεί ανέρχεται περίπου σε 46 δισ. με επιχορήγηση από το κράτος των 16 δισ. Ενώ θα υπάρχει και παράλληλη χρηματοδότηση από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου 35%, που θα αποφέρει όφελος στην εταιρία 4,3 δισ. δραχμών."

Τα κείμενα έγραψε η Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΗΓΗ: http://www2.rizospastis.gr/
Kυριακή 30 Νοέμβρη 1997
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3706810&publDate=30/11/1997

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (1o μέρος)

Με τη σύμβαση που υπέγραψε χτες η κυβέρνηση, παραδίδει τα μεταλλεία χρυσού - με προίκα 314.000 στρέμματα αξίας 18 δισ. δολαρίων, παραλιακή έκταση 1.800 στρεμμάτων κλπ. - στη ληστρική εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, ενώ χάνουν τη δουλιά τους και οι 471 εργαζόμενοι στα μεταλλεία

Ασύλληπτων διαστάσεων είναι το σκάνδαλο που διέπραξε χτες η κυβέρνηση με την εκ νέου παραχώρηση των Μεταλλείων Χαλκιδικής.

Υπό το άγχος της προεκλογικής περιόδου και των ψηφοθηρικών της αναγκών, παρέδωσε τα μεταλλεία έναντι πινακίου φακής σε ετερόμορφο - συνονθυλευματικό δήθεν επενδυτικό σχήμα, που καμία σχέση δεν έχει με μεταλλευτική δραστηριότητα.

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σχήμα θα επαναλειτουργήσει τα μεταλλεία και θα προχωρήσει σύντομα στην εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού! Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες πανηγύριζαν για την επίτευξη της συμφωνίας, με την ίδια συμφωνία πετάχτηκαν στο δρόμο της ανεργίας και οι 471 εργαζόμενοι των μεταλλείων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και του ετερόμορφου σχήματος είναι πάρα πολλά. Αρκετά όμως εξηγούνται, όταν κανείς διαπιστώνει το τι παραδίδει η κυβέρνηση.
Η σύμβαση η οποία υπογράφτηκε χτες από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη προβλέπει - μεταξύ άλλων - και τα εξής:

* Την παράδοση των μεταλλείων, συμπεριλαμβανομένων 314.000 στρεμμάτων (είναι η «προίκα»), έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ σε σχήμα ξένων επενδυτών με την επωνυμία «European Goldfields» («Ευρωπαϊκά Χρυσωρυχεία»!).

Βασικοί μέτοχοι σ' αυτό το σχήμα είναι κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως: Ρότσιλντ Αουστράλια, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ, η καναδική Ντούντι Μπανκ, η Ροαγιάλ Μπανκ οφ Κάναντα και η Γκλόμπαλ Μινεράλ Ρισέρτς, η οποία προσδιορίζεται ως ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται σε εκμετάλλευση μεταλλευτικών επιχειρήσεων! Αυτοί είναι που συνιστούν το ξένο επενδυτικό σχήμα με συμμετοχή 51%!

* Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν με ποσοστό 49% ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, με επικεφαλής τον «Ακτωρα», κατασκευαστική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια(;). Επίσης και προκειμένου να έχουν την τοπική συναίνεση, θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις δήμους της περιοχής (Ακάνθου - Σταγείρων, Παναγίας και Αρναίας).

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2098710&publDate=13/12/2003
(συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

(2o μέρος)
http://www2.rizospastis.gr
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (2o μέρος)

Το τίμημα για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ - όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - θα καταβληθούν από την εταιρία «Kinross Gold», μητρική εταιρία της «TVX Hellas».

Αυτά τα 11 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η «Kinross Gold» θα διατεθούν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων οι οποίοι απολύονται, οι οποίες όμως υποχρεώσεις ανέρχονται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ!

Για το αν απολύονται ή όχι οι εργαζόμενοι, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενοι στα μεταλλεία»!
Πληθώρα ερωτημάτων

Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η «Kinross» ...προσφέρει 11 εκατομμύρια ευρώ και αποχωρεί χωρίς διεκδικήσεις!

Την ίδια όμως στιγμή, η «Kinross» με ανακοινώσεις της προς τους μετόχους επισημαίνει ότι διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 292 εκατομμυρίων δολαρίων, που επιμερίζονται σε 218 εκατ. δολάρια για σύναψη δανείου για τη συγκεκριμένη επένδυση και 74 εκατ. δολάρια για επενδύσεις που φέρεται να έχει κάνει η «TVX Hellas»!
Η τελευταία όμως οφείλει 4,4 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και 2,2 εκατ. ευρώ σε τρίτους πιστωτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Κρίσιμο είναι επίσης το ερώτημα, τι γυρεύουν να βρουν τράπεζες - μεγαθήρια όπως η Ντόιτσε Μπανκ, αλλά και άλλες τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής;
Να τι παίρνουν

Η μεταβίβαση του ενεργητικού της «TVX Hellas» περιλαμβάνει και τα εξής:

* Εκταση 314.000 στρεμμάτων, στα οποία σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ περιέχεται ορυκτός πλούτος, σημερινής αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
* Εκταση 1.800 στρεμμάτων παραλιακής γης.
* Στο Στρατώνι 314 σπίτια και 11 στρέμματα εντός σχεδίου.
* Βιομηχανικά κτίρια 24 στρεμμάτων.

Επίσης στην Ολυμπιάδα υπάρχουν στοκαρισμένοι 300.000 τόνοι αρσενοπυρίτη, με περιεκτικότητα 1 ουγκιά χρυσού ανά τόνο! Σήμερα, η τιμή της μιας ουγκιάς χρυσού ανέρχεται σε 400 δολάρια.

Αυτά είναι τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν μεγάλες τράπεζες να «επενδύσουν» σε ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος πρωτίστως των κατοίκων της περιοχής και όλου του ελληνικού λαού!

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2098710&publDate=13/12/2003

Ανώνυμος είπε...

http://www.avgi.gr
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/03/2011

"Πανστρατιά στη Χαλκιδική κατά των μεταλλείων χρυσού" (1o μέρος)

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142

Εκπρόσωποι 18 συλλόγων και σωματείων της Ιερισσού, καθώς και εκπροσώποι επιτροπών αγώνα και συλλόγων από τον Πολύγυρο, τα Ν. Μουδανιά, την Αρναία, τη Μ. Παναγία, το Γομάτι, το Νεοχώρι, τη Στρατονίκη, τη Ν.Τρίγλια και άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν χθες στην Ιερισσό ως άτυπο συντονιστικό για να καταγγείλουντις μεθοδεύσεις της εταιρείας χρυσού και την αποσιώπηση από τα ΜΜΕ για ό,τι καταστροφικό θα επέλθει στον χώρο της ΒΑ Χαλκιδικής από τη λειτουργία των μεταλλείων. Καταγγέλθηκε ότι παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων και με την πρωτοφανή διαδικασία των προσχηματικών διαβουλεύσεων και ότι οι τοπικοί «άρχοντες», βουλευτές και δήμαρχοι (Πάχτας, Λαφαζάνης, Βαγιωνάς, Ζωγράφος κ.ά.) δεν εκφράζουν, ως όφειλαν, το σύνολο των απόψεων, αλλά μόνο ό,τι υποστηρίζει η εταιρεία.

Την προηγούμενη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε το «Τεχνοδρόμιο Πολυγύρου» με θέμα τις επιδράσεις τωνμεταλλείων χρυσού στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Από τους ομιλητές επισημάνθηκε και καταγγέλθηκε, για άλλη μια φορά, η απουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών (TV Χαλκιδικής, Super, αλλά και ΕΡΤ3 και TV100), που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τον τόπο, όπως αυτό της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων και μάλιστα σε μια από τις ωραιότερες ελληνικές περιοχές (δάσος του Κάκαβου, μοναδικές ακτές, είσοδος στο Άγιο Όρος, ο ιστορικός τόπος της πατρίδας του Αριστοτέλη). Και όλα αυτά έναντι ορισμένων ημερομισθίων, ενώ θα χάνονται, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε εναλλακτικές δραστηριότητες (αλιεία, τουρισμός, γεωργία, μελισσοκομία κ.λπ.) και η περιοχή θα κληρονομήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις από την τρομακτικά ρυπογόνο μεταλλευτική δραστηριότητα.

Όλοι, άλλωστε, θυμούνται πως ο κ. Πάχτας, υπουργός το 2004, απάλλαξε διά νόμου όσους ιδιοκτήτες μεταλλείων ήταν υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν το τοπίο από προηγούμενες, πολύ μικρότερης κλίμακας, δραστηριότητές τους.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα συμμετείχε πλήθος κόσμου, που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε.

Απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργου και ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μηνύματα στην ημερίδα έστειλαν ο βουλευτής της Χαλκιδικής Ι. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ) και ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ). Ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική και τη διαδικασία «διαβούλευσης» που ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε και η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142
(ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ)

Ανώνυμος είπε...

http://www.avgi.gr
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/03/2011

"Πανστρατιά στη Χαλκιδική κατά των μεταλλείων χρυσού" (2o μέρος)

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142


Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι απόψεις του καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Διαμαντή Καραμούζη που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση και αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο:

* Αποστραγγίζεται πλήρως ο πάνω από τη Μεγάλη Παναγία ευρισκόμενος ορεινός όγκος, ο οποίος εμπεριέχει και την έκταση των Σκουριών (χώρος μεταλλείων).

* Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες υδρολογικές υπολεκάνες, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του Χαβρία (ποτάμι της Χαλκιδικής), και όχι μόνο, και οι οποίες θα υποστούν ανάλογες επιπτώσεις.

* Μέρος του δάσους του Κακάβου (το πυκνότερο στην Ελλάδα κι ένα με την περισσότερο ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα) θα καταστραφεί καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.

* Το ίδιο φαινόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στη γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.

* Θα επέλθει υποβάθμιση της ποιότητας τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών των λεκανών του Χαβρία και του Ασπρόλακκα (εκβάλλει στον κόλπο της Ιερισσού, λίγο πριν από το Άγιο Όρος).

Ο κ. Καραμούζης έκανε ορισμένες διαπιστώσεις, που η ανάγνωσή τους και μόνο προκαλεί τρόμο: «Στη μελέτη (της εταιρείας), ενώ τα αέρια και τα στερεά απόβλητα αναλύονται εκτενώς, τα υγρά απόβλητα θεωρούνται μηδαμινής σημασίας.
Επίσης αναφέρεται ότι μετά το πέρας της εξόρυξης και την αποκατάσταση του ορύγματος του ορυχείου στην αρχική του κατάσταση θα επανέλθει και η στάθμη των υπόγειων νερών στην αρχική της θέση. Τη θέση όμως της συμπαγούς μάζας του κοιτάσματος και των φυσικών υπόγειων υδατορευμάτων θα την καταλάβει μία μάζα μικτού εδάφους, με κονιάματα και στερεά απόβλητα της δραστηριότητας του λατομείου.
Το νερό επαναπλήρωσης στη θέση του λατομείου θα αποτελέσει μια τεράστια μάζα όξινων υδάτων εμπλουτισμένων με βαρέα μέταλλα και μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει προς τις περιοχές εκροής της». Και λίγο παρακάτω ο Διαμαντής Καραμούζης σημειώνει σχετικά με τη ΜΠΕ: «Η αξιολόγηση είναι τελείως υποκειμενική και καθοδηγούμενη και μπορεί εύκολα να καταρριφθεί».

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142

Related Posts with Thumbnails