Καλώς ήρθατε

Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο

freefotos.gr

Δεν είμαι συνταγματολόγος και δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι κατέχω την απόλυτη γνώση και σοφία. Απεναντίας μάλιστα. Όμως, έχω τη συνήθεια να σκέπτομαι και ν’ αναζητώ τα αίτια και τη ρίζα του κακού σε κάθε ατομική, κοινωνική και πολιτική νόσο. Έτσι, δια της απλής αντικειμενικής παρατήρησης, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες του Συντάγματος της Ελλάδας που διαβρώνουν και παραλύουν το κράτος, ενθαρρύνουν και υποθάλπουν τη νοσηρότητα και τον εκφυλισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, και συμβάλλουν στην περαιτέρω εξαθλίωση της ζωής των πολιτών, καταδικάζοντάς μας σ’ ένα διαρκή χειμώνα χωρίς άνοιξη και καλοκαίρια.

Ως εκ τούτου, η... ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική, αν η Ελλάδα πρόκειται ποτέ να γίνει ευνομούμενο κράτος, να ορθοποδήσει, ν’ αποκτήσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των πολιτών της, και ν’ ανακτήσει το χαμένο διεθνώς κύρος και την αξιοπιστία της. Κι αυτό πρέπει να το απαιτήσουμε εμείς, ο λαός, αφού το σάπιο πολιτικό, οικονομικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο έχουν κάθε ιδιοτελή λόγο να παραμένουν τα πράγματα αποτελματωμένα, όπως ακριβώς έχουν.

Η τελευταία πολιτική κρίση και ο πολιτικός χουλιγκανισμός της ξαφνικής προσφυγής ενός πανικόβλητου Πρωθυπουργού στις κάλπες, κάτω από την ανεύθυνη δημαγωγία και ασφυκτική πίεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κομματικοποιημένων ΜΜΕ, και υπό το ειρωνικό μειδίαμα ενός Προέδρου της Δημοκρατίας-γλάστρας, φωτίζουν ακόμη περισσότερο την παθογένεια του Συντάγματος της Ελλάδας.

Θα καταθέσω εδώ μερικές σκέψεις στις οποίες αβίαστα καταλήγει ο ακομμάτιστος πολίτης που διαθέτει κοινό νου και ανυστερόβουλη αγάπη για την πατρίδα και το λαό της. Οι σκέψεις μου αυτές είναι απλά ενδεικτικές και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να εξυγιανθεί το Σύνταγμα.

1. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγόταν από το λαό, και θα ήταν προσωπικότητα που δεν είχε ποτέ αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, και δεν είχε δείξει κανένα δείγμα κομματικής προτίμησης. Έτσι δε θα υπήρχε δυνατότητα ο κάθε αρχηγός κόμματος να εκβιάζει εθνικές εκλογές εκμεταλλευόμενος τη λήξη της θητείας του Προέδρου.

2. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε θα ήταν απλά διακοσμητικό στοιχείο αλλά θα παρενέβαινε ρυθμιστικά και ενωτικά όταν αναδυόταν εθνική, πολιτική ή κοινωνική κρίση. Για κρίσιμα εθνικά θέματα θα είχε το δικαίωμα να συγκαλεί συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων, ή να προκηρύσσει δημοψήφισμα χωρίς εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Βουλής.

3. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… το εκλογικό σύστημα θα ήταν η Απλή Αναλογική, και όλα τα κόμματα της Βουλής θα ήταν υποχρεωμένα να συμμετέχουν σε μια διακομματική συγκυβέρνηση. Διακοσμητικά κόμματα για να δημαγωγούν εκ του ασφαλούς από τα βουλευτικά έδρανα, και απλά να διεγείρουν κοινωνικές αναταραχές, δε θα υπήρχαν. Θα ήταν όλα συνυπεύθυνα και συνυπόλογα. Τα Υπουργεία θα κατανέμονταν σε κάθε κόμμα ανάλογα της δύναμής του στη Βουλή από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

4. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… οι βουλευτικές εκλογές θα γίνονταν υποχρεωτικά κάθε τέσσερα χρόνια, ούτε μία ώρα ενωρίτερα, ανεξαρτήτως πραγματικών ή υποκινούμενων αναταραχών και κρίσεων.

5. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… οι βουλευτές θα έπρεπε οπωσδήποτε να διατηρούν τα επαγγέλματά τους, οι βουλευτικές τους αποζημιώσεις θα ήταν συμβολικές, και δε θα έπαιρναν βουλευτική σύνταξη. Έτσι στη Βουλή θα συγκεντρώνονταν σοβαροί και έντιμοι άνθρωποι όχι για να πλουτίσουν αλλά για να προσφέρουν στην πατρίδα. Θα εξέλιπαν και οι γλοιώδεις αργόσχολοι επαγγελματίες της πολιτικής.

6. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… δε θα υπήρχε ειδικός νόμος περί ευθύνης υπουργών, και οι υπουργοί να υπάγονταν στις κοινές ρυθμίσεις του Δικαίου, όπως όλοι οι πολίτες.

7. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… δε θα υπήρχε βουλευτική ασυλία, και τα αδικήματα των Βουλευτών δε θα παραγράφονταν με το κλείσιμο της Βουλής αλλά θα υπόκειντο στις ίδιες διατάξεις με τα αδικήματα των απλών πολιτών.

8. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… ο κάθε βουλευτής θα έπρεπε να αντικαθίστατο με την παραμικρή κατηγορία εναντίον του, και αν η Δικαιοσύνη – όχι η Βουλή – τον έκριναν αθώο, μόνο τότε θα επανερχόταν στα βουλευτικά έδρανα.

9. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… δε θα είχε το δικαίωμα η κάθε νέα κυβέρνηση ν’ αλλάζει τα υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων και των Δημόσιων Οργανισμών όταν ανερχόταν στην εξουσία. Έτσι θα διασφαλιζόταν η συνέχεια του κράτους.

10. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης δε θα ανήκε στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης αλλά μιας ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής από δικαστικούς και ακαδημαϊκούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

11. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… ο αριθμός των βουλευτών θα ήταν 200 κι όχι 300. Πολύ περισσότερο όταν τα βουλευτικά έδρανα είναι συχνά άδεια, ενώ το ήδη υπάρχον άρθρο 51 του Συντάγματος αναγράφει: «Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.»

12. Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν ήταν άρρωστο… θα υπήρχε πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας.

Αυτά τα λίγα και απλά από μένα σαν τροφή για σκέψη και περίσκεψη. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας προτάσεις, αφού σχεδόν κάθε άρθρο του Συντάγματος επιδέχεται βελτίωσης. Δυστυχώς για την Ελλάδα, η πολιτική βούληση για εξυγίανση του Συντάγματος δεν υπάρχει για ευνόητους λόγους. Ωστόσο, μας είπαν ότι στις δημοκρατίες το κράτος, δηλαδή τη δύναμη την έχει ο δήμος, δηλαδή εμείς ο λαός. Απομένει αυτό να το αποδείξουμε και στην πράξη, αντί να υπηρετούμε τυφλά, δουλοπρεπείς, μοιραίοι και άβουλοι, ένα σάπιο και διχαστικό πολιτικό σύστημα, διαπλεκόμενο με την οικονομική ολιγαρχία, που υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια της χώρας και μας εξαθλιώνει καθημερινά. Αν δεν κουνηθούμε ν’ αποσείσουμε τον πολιτικό κονιορτό από μέσα μας και γύρω μας είμαστε συνυπεύθυνοι της σαπίλας και της κακοδαιμονίας μας και δεν υπάρχουν οι μάγοι-σωτήρες που θα μας λυτρώσουν.

Έεεεε! Μ’ ακούει άραγε κανείς, στην έρημο εκεί πέρα; Προς το παρόν, το μόνο που ακούω σαν επιστροφή είναι η ηχώ των λόγων μου… Όμως, όσο αναπνέω ελπίζω, πρέπει να ελπίζω για να κρατιέμαι ζωντανή στη σκηνή!
από Μαρία Σεφέρου

5 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Ανώνυμος είπε...

Μην ασχολείσαι με ζητήματα που δεν γνωρίζεις και που ακόμα και οι θεωρητικοί της συνταγματικής και πολιτειακής επιστήμης ανα την υφήλιο δυσκολεύονται να επιλύσουν. Δεν έχω διάθεση να αντικρούσω ένα προς ένα τα όσα γράφεις. Ενδεικτικά μόνο να σου πω οτι, τα όσα προτείνεις για τον ΠτΔ μεταβάλουν τον πολίτευμα από Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία. Αυτό έχει τεράστιες αλυσιδωτές συνέπειες τις οποίες ακόμα και οι συνταγματολόγοι δεν δυνανται να προβλέψουν εξ αρχής και στο σύνολό τους. Για κάθε ένα απο τα σημεία που αναπτύσσεις, έχουν γραφτεί πέντε βιβλιοθήκες βιβλία. Το οτι κάποια άρθρα του Συντάγματος χρειάζονται αναθέωρηση είναι δεδομένο. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι του να λέμε οτι το Σύνταγμά μας είναι άρρωστο η διαφορά είναι τόση όση της Γης από το α' του Βέγκα...Καλό θα ήταν λοιπόν η έκφραση άποψης να περιορίζεται για τον καθένα μας σε πράγματα που γνωρίζει επαρκώς. Δεν είναι κακό να μην έχουμε άποψη για κάποια πράγματα. Και, πάντως, σε κάθε περίπτωση (γιατί ελεύθεροι πολίτες είμαστε) η εκφραση αποψης επί ζητημάτων τόσο σοβαρών θα πρέπει να γίνεται με την αρμόζουσα συστολή, με γνώση της άγνοιάς μας και της σοβαρότητας του θέματος και όχι με βαρύγδουπα αποφθέγματα καφενείου μεταξύ πρέφας και ξερής.

Γραφεας Πεζικου είπε...

Σαν επιστροφή....ειν'η ΗΧΩ των λόγων μου!ΟΛΑ τα ΛΕΦΤΑ μέσα σε πέντε λέξεις!!!

Μαρία Σεφέρου είπε...

Εγώ τολμάω να γράφω επί σοβαρών θεμάτων, μη ειδική ούσα αλλά κοινό νου διαθέτουσα, επώνυμα.
Εσείς φοβάσθε να αντικρούσετε τις κατά τη γνώμη σας μη σοβαρές απόψεις μου, κρυβόμενος/η πίσω από ηλεκτρονική κουκούλα.

Έτσι, μη καταθέτοντας τις δικές σας "σωστές" απόψεις, αλλά απλά μηδενίζοντας τις δικές μου, αφήνετε τους αναγνώστες ανυπεράσπιστους να παρασυρθούν από την άγνοιά μου.

Ίσως δε με γνωρίζετε, αλλά σας πληροφορώ ότι, επειδή δεν παίζω ούτε πρέφα, ούτε ξερή, ούτε χλωρή, έχω την κακιά συνήθεια να ασχολούμαι με όλα τα θέματα κάτω από τον ήλιο, χωρίς να είμαι ειδική, κι αυτό φαίνεται στο βιογραφικό μου. Δεν παρουσιάζω ψεύτικες περγαμηνές.

Επειδή στα αδιέξοδα και στο μπάχαλο που έχει φτάσει το πολιτικό μας σύστημα και η κοινωνία μας ολόκληρη έφτασε με τους "ειδικούς" επικεφαλής (ΟικονομοΛΟΓΟΥΣ, ΘεοΛΟΓΟΥΣ, ΣυνταγματοΛΟΓΟΥΣ, ΚοινωνιοΛΟΓΟΥΣ, κλπ.), ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι μη ειδικοί μπας και δούμε χαΐρι και προκοπή. Ήρθε η ώρα των λαϊκών και της κοινής λογικής.

Μας λέτε ότι για κάθε σημείο που αναπτύσσω έχουν γραφτεί πέντε βιβλιοθήκες βιβλία! Ομολογείτε, δηλαδή, τη χρεοκοπία των "ειδικών" που δε μπορούν να αρθρώσουν έναν περιεκτικό, σύντομο, σαφή και καθαρό λόγο. Έχουν χάσει την επαφή με την κοινή λογική και θαλασσοπνίγονται σε ανούσιους βερμπαλισμούς.

Επιπλέον σας ανησυχεί μήπως η χρεοκοπημένη Δημοκρατία μας αλλάξει όνομα από "Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία" σε "Προεδρική Δημοκρατία".

Εκεί είναι το πρόβλημα; Πώς θα ονομάζεται; Η ουσία είναι το ζητούμενο. Να φτιάξουμε ένα Σύνταγμα που να μη μας οδηγεί σε αδιέξοδα και σε πολιτικό χουλιγκανισμό. Που να μην οδηγούμαστε κάθε τρεις και λίγο σε εκλογές επειδή έτσι γουστάρει κάποιος κομματάρχης. Που να μην τη βγάζουν καθαρή όλα τα λαμόγια της Βουλής.

Όταν λέω ότι το Σύνταγμα είναι άρρωστο, λέξη που σας ενόχλησε, εννοώ πως χρειάζεται θεραπεία. Τους αρρώστους δεν τους πετάνε στον καιάδα, τους θεραπεύουν.

Γραφεας Πεζικου είπε...

Πέστα Χρυσόστομη!!!Μπράβο Σας και τα Συγχαρητήριά μου Επωνύμως!

Ανώνυμος είπε...

Πως γίνετε πολλά άτομα να έχουμε τις ίδιες αποψεις για ισονομία στην πολιτική και στο τελος να γίνεται κάτι άλλο...θα προσθέσω και κάτι ακόμη κανένας Υπουργός να μην ειναι βουλευτης, να είναι πάντα εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός, οι βουλευτές όμως π.χ. 20 βουλευτές ως επιτροπή σε κάθε υπουργείο από όλα τα κόμματα να ελέγχουν και να προτείνουν λύσεις μέσα από διάλογο με τον κόσμό για τα προβληματα του κόσμου.
Συγχαρητήρια για το blog σου και τις απόψεις σου.
dimokratikos.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails