Καλώς ήρθατε

300 τρύπες στο «έσχεs»

freefotos.gr

Με τον πιο επίσημο τρόπο η Βουλή «ομολόγησε» χθες για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά αυτό που ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες, ότι ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» των 300 βουλευτών είναι διάτρητος και ότι υπάρχει αδυναμία πραγματικού ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών.

Έτσι για ακόμη μία φορά είχαμε δηλώσεις για το «έσχες» χωρίς το «πόθεν», καθώς καθίσταται αδύνατο να διασταυρωθεί αν η απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων δικαιολογείται από τα εισοδήματα του υπόχρεου.

Οι... 300 «μαύρες» τρύπες στη διαδικασία του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών για τη χρήση του 2007, που ήταν μάλιστα εκλογική χρονιά, αποτελεί «κηλίδα» στην αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και λειτουργεί ως «βαρίδι» για την πολιτική ζωή.

Στην ανακοίνωσή της η Διακομματική Επιτροπή Ελέγχου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αν. Νεράντζης, διαπιστώνει τις «δυσχέρειες εφαρμογής» του Νόμου 3213/2003, σύμφωνα με διάταξη του οποίου «ο έλεγχος, πέραν της διαπίστωσης του αληθούς περιεχομένου της δήλωσης, περιλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, τη διακρίβωση, εάν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων».

Η Επιτροπή -μετά τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που ως συνήθως έτσι και τώρα δεν διαπίστωσαν παραβάσεις- εξέτασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων, των μελών της κυβέρνησης, του προεδρείου της Βουλής και δειγματοληπτικά σχεδόν των 2/3 του όλου αριθμού των υπόχρεων (νυν και πρώην βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπεύθυνων οικονομικών κομμάτων).

Το αποτέλεσμα ήταν μία «τρύπα στο νερό», καθώς η Επιτροπή δεχόμενη την ειλικρίνεια των βουλευτών έβαλε «ελλείψει σχετικών ενδείξεων ή καταγγελιών» -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- τα πόθεν έσχες στο αρχείο, επιφυλασσόμενη να κάνει επανέλεγχο στο μέλλον αν τυχόν καταστεί αναγκαίο, κάτι που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Να σημειωθεί ότι τα «πόθεν έσχες» δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τελευταία ημέρα των εργασιών της Βουλής πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ στο Έθνος

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

AATON είπε...

Ας αναθέσουν τον έλλεγχο σε bloggers να δείς τι καλά θα κλείσουν οι τρύπες. Μάλλον αυτοί που κάνουν τον έλλεγχο δεν είναι "στεγανοί".
Μια καλησπέρα φίλε μου

Related Posts with Thumbnails