Καλώς ήρθατε

Tο μυστικό του Μαΐου

freefotos.gr

Γιατί έκλεισε εσπευσμένα η Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές (και δεν πρόκειται να την ανοίξει μέχρι τις εκλογές) και τι συζητείται εν όψει της συνόδου φθινοπώρου;
Πώς εμπλέκεται στις εξελίξεις η υπόθεση της Siemens;

Έξι «παίκτες» στη σκακιέρα του ανασχηματισμού το τηλεοπτικό σποτ της Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μεταδόθηκε δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής εκστρατείας.

Λίγοι όμως... αποκωδικοποίησαν τα μηνύματά του και ακόμα λιγότεροι υποπτεύθηκαν ότι σ' ένα σποτάκι διάρκειας ογδόντα δευτερολέπτων μπορεί να κρύβονται μυστικά για τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας: τις επερχόμενες αλλά και τις πολύ πρόσφατες. Μπορεί να κρύβονται οι απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί έκλεισε ξαφνικά ο Καραμανλής τη Βουλή;» ή «γιατί μπορεί να μην την ανοίξει ξανά; (προκηρύσσοντας εκλογές).

Το επίμαχο τηλεοπτικό σποτ «γυρίστηκε» μετά την απόφαση Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή και, μέχρι να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό για να προβληθεί, υπέστη μοντάζ τρεις φορές. Σε αυτό προβάλλονταν κατά σειρά πλάνα από τις συναντήσεις Καραμανλή με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν (δύο φορές!), με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και (στο τέλος!) με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο λόγος που το σποτάκι υπέστη τόσο λεπτομερή επεξεργασία ήταν ότι ο Κ. Καραμανλής και το επιτελείο του ήθελαν συγκεκριμένη δοσολογία στο κωδικοποιημένο μήνυμα: Η πρώτη βερσιόν είχε υπερβολικές εξάρσεις πατριωτισμού (και «αντί»...), ενώ η δεύτερη θεωρήθηκε «λάιτ». Σχέδιο ανατροπής, η αίσθηση που υπάρχει σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αυτό τον καιρό είναι ότι ο κ. Καραμανλής έκλεισε ξαφνικά τη Βουλή μόλις πληροφορήθηκε ότι έγινε «εξωτερική» διαχείριση της υπόθεσης Siemens με σκοπό να πληγεί σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ. και να οδηγηθεί η κυβέρνησή του σε πτώση.Η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε σε κυβερνητικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όταν έφθασε στα χέρια της κυβέρνησης το τηλεγράφημα του πρέσβη μας στην Ουρουγουάη κ. Δεικτάκη για το φυγόδικο Καραβέλα.

Αυτό που αρχικώς κίνησε υποψίες είναι ότι ο επικεφαλής της επιτροπής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Ουρουγουάη ανέφερε στον πρέσβη ότι ο Καραβέλας σχετίζεται με την υπόθεση Siemens. «Πού το ήξερε;», αναρωτήθηκαν αρχικώς,για να ενημερωθούν μεταγενεστέρως ότι ο Ουρουγουανός αξιωματούχος λίγες μέρες πριν καλέσει τον πρέσβη για ενημέρωση είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη.Οι υποψίες ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω από μία χρονική σύμπτωση: Η υπόθεση Καραβέλα, που στοίχισε εκλογικά στη Ν.Δ.,«έσκασε» στο σημείο εκείνο που ο Καραμανλής είχε μειώσει τη διαφορά στις 1,8 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. «Στα αστάθμιστα δείγματα η διαφορά εμφάνιζε τάσεις μηδενισμού μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες», αποκαλύπτουν τώρα οι δημοσκόποι, οι οποίοι θεωρούν πως η υπόθεση Siemens στοίχισε στο κυβερνών κόμμα δύο τρεις μονάδες.Οι αιφνίδιες αυτές εξελίξεις, που πλήγωσαν την κυβέρνηση αλλά εν τέλει δεν αποσταθεροποίησαν τον Καραμανλή, έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που εκδηλώνεται κινητικότητα σε τρία μέτωπα: στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ορισμένες πηγές ισχυρίζονται ότι εν όψει κρίσιμων αποφάσεων (λ.χ.για το Κυπριακό) στην Ελλάδα πρέπει να εκλεγεί κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Κι αυτό, αφού δεν κατέστη δυνατόν να συμβεί τώρα (το απέτρεψε ο Καραμανλής με το λουκέτο), θα πρέπει να έχει συμβεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει αυτό το παρασκήνιο, ουσιαστικά καλείται να απαντήσει, όπως μας είπε κορυφαίος υπουργός, στο εξής δίλημμα: «Θα αφήσουμε τη Βουλή κλειστή και θα κάνουμε εκλογές ή θα την ανοίξουμε για να μας ρίξουν;».

Αν και ο κ. Καραμανλής δήλωσε προεκλογικά (στον ΑΝΤΕΝΝΑ) ότι«δεν θα προκαλέσω εγώ εκλογές»,εν τούτοις αυτή την ώρα προσανατολίζεται σε εκλογές το φθινόπωρο. Γι' αυτό, άλλωστε, μετά την πρώτη ήττα της Ν.Δ. έπειτα από χρόνια συνέβη το πρωτοφανές: Δεν υπήρξε εσωστρέφεια. Υπουργοί και βουλευτές απέφυγαν να οξύνουν τους τόνους για τα αίτια της ήττας, ενώ δόθηκε οδηγία (η οποία παραδόξως τηρήθηκε!) να μην ανοίξει κανείς θέμα ανασχηματισμού, συνεδρίου ή συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ.

Όσο για το κωδικοποιημένο μήνυμα; Ελήφθη μεν από τους παραλήπτες του αλλά στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια στο μέλλον.Η κυβερνητική πλειοψηφία κινδύνεψε δύο φορές μέσα στο χειμώνα αλλά άντεξε, ενώ αυτή τη φορά μέχρι τον Οκτώβριο που θ' ανοίξει η Βουλή είναι ασφαλής. Καλού, κακού πάντως στο Μαξίμου κράτησαν στο αρχείο τους και τη σκληρή βερσιόν του σποτ για την περίπτωση που χρειαστεί...
από το Κοντάρι

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails