Καλώς ήρθατε

Υποβολή ερωτήματος προς υποψήφιους Ευρωβουλευτές

freefotos.gr

Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009, από το psi-action αποστείλαμε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το μήνυμα που ακολουθεί σε εικοσιτέσσερα (24) πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές και καλούμε τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ξεκίνησε κατόπιν της δημοσιοποίησης των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά πασχόντων στο άσυλο της Λέρου, οι οποίοι παρέμεναν εκεί έγκλειστοι για δεκαετίες, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Κανονισμού 815/84 υποχρέωσε τη χώρα μας να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Απαιτήθηκαν περισσότερα από είκοσι χρόνια για να επιτευχθεί ένα μέρος των στόχων και να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα από τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα τελευταία έτη παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, δημοσίου τομέα και ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα, που συστάθηκαν στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Κατόπιν αυτών και πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Μνημονίου που υπεγράφη την 7η Απριλίου 2009 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέσμευσε τις Ελληνικές αρχές: “να ολοκληρώσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έως τις 31/12/2015, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις του τομέα της υγείας στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αναφοράς 2007-2013”.

Κατόπιν των παραπάνω, θα θέλαμε να υποβάλουμε ερώτημα προς τους υποψηφίους ευρωβουλευτές σας, το οποίο σας παρακαλούμε να προωθήσετε:

Κύριοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, στην περίπτωση που εκλεγείτε να εκπροσωπήσετε τους Έλληνες πολίτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτίθεστε να στηρίξετε με τις ενέργειές σας τη συνέχεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας; Θα παρακολουθήσετε την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη και γενικότερα δεσμεύεστε ότι θα προωθήσετε το θέμα της Ψυχικής Υγείας ως θέμα υψηλής προτεραιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι απαντήσεις σας αναμένονται έως την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν στο www.psi-action.blogspot.com (ιστολόγιο για την ψυχική υγεία) και να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας για τις θέσεις σας σχετικά με το παραπάνω θέμα. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι απαντήσεις σας θα δημοσιοποιηθούν χωρίς περικοπές, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να είναι σύντομες και συγκεκριμένες.. Επίσης, θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας σε περίπτωση που δεν λάβουμε απάντησή σας. Οι απαντήσεις, πιθανόν, να αναδημοσιευθούν και σε άλλα ιστολόγια (blogs).

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Επίσης, την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009 εστάλη η παρακάτω υπενθύμιση (μαζί με το αρχικό μήνυμα) για να είμαστε σίγουροι ότι το μήνυμά μας έφτασε στα πολιτικά κόμματα:

Σας υπενθυμίζουμε το ερώτημα που υποβάλαμε την Πέμπτη 28/5/2009 και αναμένουμε την απάντησή σας έως την Τετάρτη 3/6/2009 προκειμένου να δημοσιοποιηθεί. Σε περίπτωση που έχετε ήδη απαντήσει, σας παρακαλούμε να αγνοήσετε την υπενθύμιση.


Ποια πολιτικά κόμματα απάντησαν και ποια όχι; Ποιες ήταν οι απαντήσεις τους; Πόσο ενημερωμένα είναι τα πολιτικά κόμματα για το θέμα της ψυχικής υγείας και ποια από αυτά δεσμεύονται να το προωθήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι απαντήσεις των πολιτικών κομμάτων θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 από το psi-action!

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails