Καλώς ήρθατε

Κρατάει χρόνια αυτή η.... κόντρα



Στα πρόθυρα της αναβίωσης της σύγκρουσης μεταξύ «βενιζελικών»- «παπανδρεϊκών» βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ώρες με αφορμή την «παράπλευρη» εμπλοκή του ονόματος του Ε. Βενιζέλου σε υπόθεση ανταλλαγής ακινήτου που είχε κάνει ο πατέρας του, πριν από χρόνια, με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και που ήρθε στο φως της δημοσιότητας ανήμερα της συζήτησης της πρότασης που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου.

Η αποκάλυψη του... θέματος από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έφερε σε δύσκολη θέση το βουλευτή Θεσσαλονίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπό το βάρος των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν υποχρεώθηκε να δεσμευτεί δημοσίως οτι θα ζητήσει από τον πατέρα του να επιστρέψει το οικόπεδο που πήρε από την ΚΕΔ.
Ωστόσο, πέραν από αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην παρούσα φάση προκάλεσε υποψίες στο χώρο του «βενιζελικού» στρατοπέδου για προσπάθεια σπίλωσης της προσωπικότητάς του από εσωκομματικούς του αντιπάλους, οι οποίοι προσδιορίζονταν σε ανθρώπους που κινούνται στον ευρύτερο κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου.

Του την είχαν «στημένη»

Ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος φέρεται να πιστεύει ότι «κάποιοι του την έστησαν με σκοπό να τον εκθέσουν», αφήνοντάς τον προηγουμένως μόνο του στο να βγάλει σε πέρας την αναμέτρηση εναντίον της κυβέρνησης στη Βουλή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Η «προβοκάτσια» εναντίον του Θεσσαλονικιού πολιτικού, στην οποία ως κεντρικοί ενορχηστρωτές χαρακτηρίζονται στελέχη από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι συνδέεται με τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στο γεγονός ότι ο ίδιος τον τελευταίο καιρό τηρούσε εύγλωττη σιωπή για τις απώλειες που κατάγραφε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Η σιωπηρή αυτή στάση του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στελέχη που βρίσκονται στο «βενιζελικό» ρεύμα διέρρεαν ότι εάν ήταν σήμερα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος και όχι ο Γιώργος Παπανδρέου τότε η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευσης, καθώς και τα ποσοστά της, θα ήταν πολύ καλύτερη φαίνεται να ενεργοποιήσαν τους μηχανισμούς εκτόξευσης λάσπης εναντίον του. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν καλές σχέσεις μαζί του, ακουγόταν ότι απέναντι από το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη διατηρούσε γραφείο πρόσωπο που έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
Επίσης, άλλα στελέχη για να ενισχύσουν την άποψη ότι ακόμη και ο Γιώργος Παπανδρέου τον άφησε να εκτεθεί επεσήμαναν με νόημα την απουσία, λόγω «ασθενείας», του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή το ίδιο βράδυ που γινόταν η συζήτηση για την πρόταση περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η οποία συνέπεσε με την αποκάλυψη της εμπλοκής του πατέρα του Ε. Βενιζέλου σε υπόθεση περίεργης ανταλλαγής ακινήτου με την ΚΕΔ.

Ξετυλίγοντας το... κουβάρι των γεγονότων για την ανταλλαγή του οικοπέδου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, το 2002 ο δικηγόρος Βασίλης Βενιζέλος, πατέρας του βουλευτή και πρώην υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου, κατέθεσε αίτηση στην ΚΕΔ με την οποία ζητούσε την ανταλλαγή του οικοπέδου που κατείχε, επειδή η νομαρχία Ξάνθης ζήτησε να διατηρηθεί ως πάρκο, με κάποια άλλο δημόσιο ακίνητο στην περιοχή.
Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής του πάρκου, με ένα οικόπεδο στην οδό Τσαλδάρη στο κέντρο της Ξάνθης, μέσα στο οποίο, όμως, βρίσκεται ημιτελής τετραώροφη οικοδομή.

Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου του κ. Βενιζέλου εκτιμήθηκε σε 241.275 ευρώ. Το Σώμα Ορκωτών ελεγκτών το εκτίμησε σε 390.000 και η Ομάδα Εργασίας της ΚΕΔ Καβάλας κατέληξε σε 360.000 ευρώ.
Στο οικόπεδο της οδού Τσαλδάρη, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, η αντικειμενική αξία ορίστηκε σε 188.745 ευρώ. Το ΣΟΕ το εκτίμησε σε 325.000 και η Ομάδα Εργασίας της ΚΕΔ Καβάλας κατέληξε στις 314.000 ευρώ.

Πολλά τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής: Πώς είναι δυνατόν ένα οικόπεδο του δημοσίου στο εμπορικό κέντρο της Ξάνθης, με τετραώροφη ημιτελή πολυκατοικία μέσα σ’ αυτό, να είναι φθηνότερο από ένα οικόπεδο σχεδόν ιδίας έκτασης χωρίς ακίνητο, σε περιφερειακή οδό της πόλης;

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το μικρό πάρκο περιήλθε στα χέρια του κ. Βενιζέλου το 2002, μετά από ανταλλαγή 2/7 που κατείχε ο ίδιος, από πέντε οικόπεδα μέσα στην πόλη της Ξάνθης, με την ΚΕΔ.
Ο νομάρχης Ξάνθης, Γιάννης Παυλίδης όμως αντέδρασε, ζητώντας να παραμείνει ο χώρος πάρκο, αφού ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Μουσείο Καπνού της πόλης.

Τελικά, η ΚΕΔ κατέληξε στο οικόπεδο της οδού Τσαλδάρη, που ναι μεν είναι μικρότερο από την έκταση του πάρκου, αλλά βρίσκεται στην εμπορική περιοχή της πόλης και μέσα σε αυτό βρίσκεται ήδη χτισμένη ημιτελής πενταόροφη οικοδομή.

«Η διαδικασία ανταλλαγής ήταν καθόλα νόμιμη», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση σε τοπική εφημερίδα της Ξάνθης, ο δικηγόρος Βασίλης Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά του ελληνικού δημοσίου απέναντί του, για μία υπόθεση που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

Στροφή 180 μοιρών

Ομως, παρά τα όσα υποστήριξε ο πατέρας του βουλευτή και πρώην υπουργού κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος», του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας στροφή 180 μοιρών ζήτησε από τον πατέρα του να επιστρέψει το οικόπεδο με την πολυκατοικία.

Θέση στο θέμα που αποκαλύφθηκε πήρε και η ΚΕΔ, η οποία σε σχετικό δελτίο τύπου υπογράμμισε: «Η ΚΕΔ διαχειρίστηκε το θέμα στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο του δημόσιοι συμφέροντος, εξαντλώντας παράλληλα κάθε περιθώριο που αφορούσε στον προσδιορισμό της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων»
paraskhnio

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails