Καλώς ήρθατε

Συνταξιούχοι, παράνομα εργαζόμενοι


Σχεδόν 7 στους 10 συνταξιούχους, έχουν εισόδημα από συντάξεις μικρότερο των 750 ευρώ, γεγονός που τους «σπρώχνει» στη μαύρη εργασία. Έλεγχοι έδειξαν ότι το 10% των οδηγών ταξί στην Αττική είναι άνω των 70 ετών.

Στο σύνολο των συνταξιούχων όλων των Ταμείων (μαζί με τον Ο.Γ.Α.) που ανέρχονται σε 2.250.000 περίπου, 1.550.000 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις και ΕΚΑΣ μικρότερο των 750 ευρώ το μήνα (περίπου ποσοστό 69%).

Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Γιώργος Κουτρουμάνης, τα 2/3 περίπου των συνταξιούχων της χώρας μας, έχουν ως μοναδικό ή σχεδόν μοναδικό τους εισόδημα τη σύνταξή τους (προκύπτει από τα φορολογικά τους στοιχεία αλλά και έρευνα της Metron Analysis).

Σύμφωνα με την...ίδια έρευνα για το περίπου 85% των συνταξιούχων που ζουν στην περιοχή των Αθηνών η σύνταξη αποτελεί το κυριότερο εισόδημά τους, ενώ μόλις για το 15% η σύνταξη αποτελεί δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος.

Αυτή η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι γεγονός ότι υποχρεώνει πολλούς από τους συνταξιούχους στην αναζήτηση εργασίας προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ στο Συνέδριο του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Ενεργός Γήρανση και Δημογραφική Αλλαγή στην Ε.Ε.- Η Περιφερειακή Διάσταση», η συνέχιση της εργασίας για ένα συνταξιούχο στη χώρα μας έχει όμως συνέπειες και αυτές είναι η μείωση, σε πολλές περιπτώσεις, της σύνταξής του και οι υψηλές εισφορές που καλείται να πληρώσει. Παράλληλα το φορολογικό μας σύστημα έχει χαρακτηριστικά που οδηγούν σε υψηλή φορολόγηση του εισοδήματος.

Με αυτά τα δεδομένα η δύσκολη, έτσι κι αλλιώς, ανεύρεση εργασίας για ένα συνταξιούχο οδηγεί στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Αποκαλυπτικά είναι και τα ευρήματα ελέγχων που πραγματοποίησε μικτό κλιμάκιο του ΙΚΑ, της Τροχαίας και εκπροσώπων του Σωματείου Οδηγών Ταξί Αττικής, μετά από έκκληση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ελέγχθηκαν περίπου 1500 ταξί και βρέθηκαν, 2 ταξί μαϊμού, 87% των οδηγών ανασφάλιστοι, 15% χωρίς δημόσια έγγραφα και 10% συνταξιούχοι, 70 ετών και άνω, που παρανόμως κατείχαν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και ειδική άδεια οδηγού ταξί. Να σημειωθεί ότι το 85% των συνταξιούχων του πρώην ΤΣΑ λαμβάνουν σύνταξη κάτω από τα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι προοπτικές απασχόλησης των συνταξιούχων είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, σε μια χώρα που η ανεργία των νέων παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Αυτό, βέβαια, όχι επειδή οι ίδιοι δεν το επιθυμούν, αφού τα στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι ένας στους δύο συνταξιούχους θα επιθυμούσε να εργαστεί και ένας στους τρεις δηλώνει ότι έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Της Ρούλας Σαλούρου στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails