Καλώς ήρθατε

Να μας πουν την αλήθεια


Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι η έκθεσή τους στις χώρες του εξωτερικού. Έχουν δανείσει μεγάλα ποσά σε σχέση με τις καταθέσεις τους και αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να γράψουν σημαντικές ζημίες. Το δεύτερο πακέτο θα τεθεί αργά ή γρήγορα επί τάπητος...

Πριν από ενάμιση χρόνο ρωτήθηκε ένας τραπεζίτης για ποιο λόγο «σήκωναν» καταθέσεις από την ελληνική αγορά με επιθετικό τρόπο. Κι εκείνος απάντησε ότι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπήρχαν μοναδικές ευκαιρίες. Το υψηλό spread δημιουργούσε συνθήκες υπερκερδών. Σήμερα θα έχει σίγουρα αναθεωρήσει τις απόψεις του. Το πρόβλημα είναι ότι στο μεταξύ θα πρέπει να βρει λύσεις, καθώς δύσκολα οι δανειζόμενοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα καταναλωτικά τους δάνεια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις και μείωση των καταθέσεων σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.

Η κατάσταση είναι... αρκετά σοβαρή και μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει παρά μόνο μισές αλήθειες. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ενημερώσουν για την πραγματική διάσταση του προβλήματος τους μετόχους τους. Στους μετόχους θα απευθυνθούν αύριο για αύξηση κεφαλαίου και δεν είναι τίμιο να μάθουν οι μέτοχοι, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών, τελευταίοι την αλήθεια, σαν να πρόκειται για απατημένους συζύγους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Μέχρι σήμερα ο κ. Προβόπουλος έχει δείξει ότι δεν θα ανεχτεί να παιχτούν παιγνίδια σε βάρος του ίδιου του συστήματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έβαλε βέτο στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να τοποθετήσουν τον κ. Χατζηεμανουήλ στην θέση του υποδιοικητή. Την εποχή αυτή δεν χρειάζονται σε αυτές τις θέσεις στελέχη του κομματικού μηχανισμού, αλλά άνθρωποι με πείρα στις αγορές και με ιδιαίτερες ικανότητες.

Η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη και τα επεισόδια της κρίσης βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Το δεύτερο πακέτο είναι μία λύση, αλλά όχι πανάκεια. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται οι διοικήσεις των τραπεζών να αλλάξουν πολιτική. Κι όταν συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αυτό από μόνο του δεν είναι καλό σημάδι...
Θανάσης Μαυρίδης στο capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails