Καλώς ήρθατε

Τα πιο δύσκολα έρχονται...

Του Φάνη Γαβρινιώτη από το capital

Την πλάτη τους στα ακίνητα γυρίζουν οι Έλληνες, καθώς – παρά τη πτώση στις τιμές, τις προσφορές και τις διευκολύνσεις των εργολάβων – οι περισσότεροι δε σκοπεύουν να αποκτήσουν σπίτι κατά τη διάρκεια της επόμενης διετίας.

Την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν πλέον οι πολίτες την αγορά κατοικίας, κυρίως λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί, καταγράφει πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύμφωνα μ’ αυτή, το 70% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.202 ατόμων στο λεκανοπέδιο Αττικής) δεν προτίθεται να αγοράσει κατοικία μέχρι το 2010, ενώ μόλις το 17% δηλώνει το αντίθετο. Αξίζει δε να αναφερθεί πως ακόμα και εκείνοι που δηλώνουν άνετη ή και πολύ άνετη οικονομική κατάσταση, δε σχεδιάζουν σε ποσοστό που ξεπερνά το 55% να αποκτήσουν κατοικία εντός της επόμενης διετίας. Επιπλέον το 65,5% θεωρεί πως η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοιου είδους συναλλαγή, με το 17,5% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Σχετικά με τους λόγους που λειτουργούν αποτρεπτικά στην απόφαση για την απόκτηση ακινήτου, η έρευνα καταγράφει ως κύρια αιτία την εκτίμηση ότι μια τέτοια επένδυση δεν είναι καλή σήμερα (σε ποσοστό 37,9%), αλλά και την άποψη του κοινού σε ποσοστό 20,8% πως η πολιτεία επιχειρεί να εξασφαλίσει έσοδα μέσω της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Στο κενό οι προσπάθειες αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος...

Αυτές οι προθέσεις του κοινού μαρτυρούν ξεκάθαρα πως η διετία 2009 – 2010 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την κτηματαγορά σε σχέση με την περίοδο 2007 – 2008, όπου καταγράφηκε σημαντική μείωση της ζήτησης και των συναλλαγών (σε ποσοστό της τάξεως του 50%). Οι εργολάβοι, με απόθεμα 120.000 νεόδμητων κατοικιών και έχοντας αναστείλει σε μεγάλο βαθμό την ανέγερση νέων συγκροτημάτων, προκειμένου να απορροφηθούν τα έτοιμα ακίνητα, επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να αναθερμάνουν την αγορά με προσφορές (δωρεάν αποθήκη ή χώρο στάθμευσης), διευκολύνσεις στην αποπληρωμή (έκδοση συναλλαγματικών), ακόμη και με μείωση τιμών της τάξεως του 5% – 10% σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσον αφορά τη μείωση τιμών, οι περισσότεροι κατασκευαστές -και κυρίως εκείνοι που σήμερα δεν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες- αρνούνται πεισματικά να "ρίξουν" τις τιμές, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό: Η ζήτηση θα περιοριστεί περαιτέρω, καθώς το κοινό –σύμφωνα πάντα με τους εργολάβους– θα πειστεί πως υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τα προσφερόμενα και επομένως θα αναβάλει την αγορά κατοικίας με την προσμονή νέων μειώσεων.

Πάντως, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ενεργειών τους, που έχουν στόχο την αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, δε φαίνεται να αλλάζουν ριζικά την εικόνα των τελευταίων μηνών.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των ακινήτων –παρά τη σθεναρή "αντίσταση" των κατασκευαστών– δείχνουν να υποχωρούν έστω και οριακά. Με βάση τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Aspis Real Estate για την αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2008, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας η μέση πτώση των τιμών σε ετήσια βάση έφτασε το 0,6%, στα βόρεια και δυτικά προάστια το 1,8%, στα νότια προάστια το 3,6% και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά το 1,13%. Αντίθετα, στα ανατολικά προάστια καταγράφηκε οριακή αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 0,4% σε σχέση με το περσινό δεκάμηνο.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails