Καλώς ήρθατε

Αντίπαρος isl.


Η Αντίπαρος είναι ένας μικρός κυκλαδίτικος παράδεισος στα νοτιοδυτικά της Πάρου. Το γαλήνιο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο με τα διάσπαρτα ξωκλήσια, το διάσημο σπήλαιο και το Ενετικό κάστρο, προσφέρεται για περιηγήσεις. Ενώ η ποικιλομορφία των ακτών, όπου χρυσαφένιες αμμουδιές διαδέχονται μικροί απόμεροι όρμοι με γαλαζοπράσινα νερά, χαρίζει μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη.


Το νησί της Αντιπάρου βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάρου, με την οποία χωρίζεται από ένα ρηχό στενό, με μικρότερο πλάτος το ένα ναυτικό μίλι περίπου.


Η έκταση του νησιού είναι 35τ.χλμ και λόγω του μακρόστενου σχήματος της, έχει 57χλμ ακτών. Το έδαφος του νησιού προς το βορρά είναι ομαλό και εύφορο, ενώ από το κέντρο και προς τα δυτικά απλώνονται χαμηλά βουνά, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (300 μ.). Οι δυτικές ακτές του νησιού είναι ομαλές, ενώ οι ανατολικές είναι βραχώδεις με μικρούς κολπίσκους. Το νησί περιβάλετε από πολυάριθμα μικρά νησάκια. Προς βορρά ο Κάβουρας, το Διπλό και οι βράχοι Κόκκινος Τούρλος και Μαύρος Τούρλος . Στη βορινή είσοδο του στενού συναντούνται οι Μαγκρίνες, το Ρεματονήσι (ιδιοκτησίας Γουλανδρή) και ο Σάλιαγκας με το φάρο και τα ερείπια νεολιθικού οικισμού. Νοτιοδυτικά συναντάμε το πιο μεγάλο από αυτά, το Δεσποτικό, το οποίο σχηματίζει με την Αντίπαρο έναν απάνεμο όρμο, και λίγο πιο πέρα το Στρογγυλό. Τα νησιά αυτά, εκτός από το Ρεματονήσι, είναι έρημα και ορισμένα χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια.

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails