Καλώς ήρθατε

Το άλλοθι της ξενοφοβίας

Η θλίψη και η απογοήτευση που έφερε ο θάνατος 12 ανθρώπων από την επίθεση της Τετάρτης στο Charlie Hebdo βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον πλανήτη. Άγγιξε ακόμα και ανθρώπους που δεν υπερασπίζονται τις αξίες που το δολοφονικό αυτό χτύπημα επιχείρησε να πληγώσει, χωρίς να τα καταφέρει. Ο θρησκευτικός φανατισμός απειλεί τη δημόσια σφαίρα πιο πολύ από ποτέ. Παράλληλα, είναι αυτός που τελικά χρησιμοποιείται για να δώσει νέα πνοή στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Αδιαμφισβήτητα, τα τηλεοπτικά σόου βίας και... επίδειξης βαρβαρότητας του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους έχουν πείσει κάθε άνθρωπο για την αγριότητα που συντελείται στην Μέση Ανατολή. Και κατ’ επέκταση, για την αγριότητα που απειλεί να εισβάλει στα σύνορα της αθώας και αγαθής Ευρώπης.

Η επιμονή της Δύσης να συνεχίζει να επιβάλει την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων στις χώρες της πιο μπαρουτοκαπνισμένης γωνιάς της γης έχουν συνθέσει ένα σκηνικό εμφυλίων σπαραγμών και βαρβαρότητας.

Ως αποτέλεσμα των αιματηρών εξελίξεων, τα μεταναστευτικά ρεύματα δυναμώνουν και σκάνε με ορμή στα πετρόκτιστα τείχη της Δύσης.

Το μίσος και η απόγνωση που η Δύση, συνήθως με τις πράξεις και άλλοτε με την απραξία της, γεννά, θερίζεται από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Το πρόβλημα είναι πως όσοι καταφέρνουν να σωθούν από την εκμετάλλευση της μεταφυσικής ανάγκης του ανθρώπου για πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους, ξεσκίζονται από την παρά φύση ανάγκη άλλων ανθρώπων να νιώσουν πως αποτελούν οι ίδιοι μία ανώτερη δύναμη από τους πιο αδύναμους και κατατρεγμένους.

Η ελευθερία της έκφρασης, η δημοκρατική αντιπαράθεση και κυρίως η σάτιρα, από την εξυπνότερη μέχρι την πιο ηλίθια ή ακόμα και κακή, είναι κατακτήσεις ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αρχές αδιαπραγμάτευτες που πρέπει να εφαρμόζονται οριζοντίως και καθέτως. Υπό αυτή την έννοια, η Δύση αποκλείεται να υποκύψει σε αυτή την επίθεση.

Η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη χρησιμοποιεί φανερά αυτό τον αγώνα για την υπεράσπιση της καρδιάς του πολιτισμού της Δύσης ως άλλοθι για να γεμίσει αστερίσκους τις Αρχές της ισότητας και να ακρωτηριάσει την εμπάθεια και την αλληλεγγύη από το σώμα της.

Η παρούσα συγκυρία αποτελεί ορόσημο.

Από την στροφή που τελικά θα κάνει η γηραιά ήπειρος και το μέτρο στο οποίο θα συνεχίσει να βλάπτει τον εαυτό της θα φανεί πόσο δρόμο έχει ακόμα να βαδίσει ενωμένη.
γράφει ο Ρεμπελίσκος

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails