Καλώς ήρθατε

Είναι στημένη η δουλειά...

Έκπληκτος καθημερινά ανακαλύπτω ότι, όλο και περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας έχουν αντίληψη για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Όταν αρχίσω κάποια κουβέντα με κάποιον, για τους λόγους που φτάσαμε εδώ, οι αντιδράσεις του κόσμου είναι περίπου: Μας θέλουν νεκρούς. Κάποιος θέλει το κακό μας. Αυτοί το έκαναν. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα κτλ.

Σε γενικές γραμμές, ο περισσότερος κόσμος με τον οποίον έρχομαι σε επαφή, νομίζει ότι φταίνε οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, οι Αμερικανοί, οι Εβραίοι, οι Μασόνοι και τον τελευταίο καιρό έχει προστεθεί στη λίστα και...το τοπικό παράρτημα του Rotary Club.

Δεν έχω καταφέρει (ειλικρινά το λέω) να πείσω κόσμο στον περίγυρό μου, ότι αυτό που μας συμβαίνει, είναι πρωτίστως το αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών και όχι κάποια συνωμοσία.

Μα αφού το λέει ο τάδε πολιτικός, μου λέει ο ένας και αφού το λέει ο τάδε δημοσιογράφος μου λέει ο άλλος, εμείς τι να πιστέψουμε. Δηλαδή (μου λένε), όλοι αυτοί στην τηλεόραση (ονόματα δεν λέμε) που τα λένε αυτά, είναι λάθος;

Εδώ τώρα δεν έχουν άδικο. Οι πολιτικοί, περισσότερο παρά οποιονδήποτε άλλο, είναι αυτοί που έχουν καλλιεργήσει τις διάφορες θεωρίες συνωμοσιών. Τα ΜΜ"Ε" απλά τις μεγεθυνόμουν με σάλτσα Tabasco.

Άρα πως μπορεί να πειστεί ο μέσος πολίτης ότι δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία, ότι η δουλειά δεν είναι στημένη και δεν υπάρχουν αόρατοι εχθροί;

Βασικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει τρόπο επικοινωνίας ο πολιτικός κόσμος και να αρχίσει να μιλάει με μια διαφορετική λογική, έτσι ώστε να έχουν νόημα αυτά που μας λέει.

Αλλά πως να γίνει αυτό, όταν έχουμε μια ολόκληρη γενιά πολιτικών που, πέραν του ότι οι ίδιοι δεν έχουν γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει, έχουν φτιάξει την πολιτική τους καριέρα παπαγαλίζοντας θεωρίες για αγρίους, παραμύθια της Χαλιμάς και συνωμοσίες και πραγματικά δεν έχουν άλλο τρόπο να κάνουν πολιτική.

Η απάντηση είναι ότι δεν μπορείς. Όπως δεν μπορείς να μάθεις έναν ηλικιωμένο σκύλο καινούργια κόλπα, δεν μπορείς να μάθεις σε παλιούς πολιτικούς άλλο ήθος.

Αλλά επειδή ο λαός επηρεάζεται από τους πολιτικούς, για να μπορεί ο μέσος πολίτης να αλλάξει και να δει τα πράγματα διαφορετικά (όπως είναι δηλαδή και όχι όπως του λένε), θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί. Αλλά επειδή δεν μπορείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα των πολιτικών που πολιτεύονται όπως πολιτεύονται (ηλικιωμένος σκύλος κτλ), τότε θα πρέπει να τους αντικαταστάσεις.

Αλλά το πρόβλημα είναι, πως τους αντικαθιστάς όταν δεν μπορείς ή όταν δεν θέλεις να τους αντικαταστήσεις, διότι έχεις πειστεί από τα παραμύθια που λένε;;

Ειλικρινά αγαπητέ αναγνώστη δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αν δεν αλλάξουμε και αν δεν αλλάξουμε και τους πολιτικούς που έχουμε, άσπρο φως δεν θα δούμε, διότι τίποτα δεν είναι στημένο και καμία συνωμοσία δεν υπάρχει, παρά μόνο στο άδειο μας το κεφάλι.

Έχω πει ότι πιστεύω στη λαϊκή σοφία, ελπίζω να μην με διαψεύσει.
γράφει ο Γιώργος Καισάριος
από το capital η φωτό του Δημήτρη the Athens

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails