Καλώς ήρθατε

Κόβουν ακόμη κεφάλια από τη Λερναία Ύδρα...

Με διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων – των αρχηγών με τα στελέχη και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους, του πρωθυπουργού με την τρόικα και τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, των υπουργών που εμπλέκονται στο PSI και την δανειακή σύμβαση με τον πρωθυπουργό ή την τρόικα – και με την σημερινή νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο, οδηγούμεθα στην τελευταία πράξη του δράματος.

Τα περιθώρια γίνονται πλέον εξαιρετικά ασφυκτικά, καθώς οι Ευρωπαίοι απαιτούν ψήφιση του... νέου μνημονίου και εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει από την προσεχή Δευτέρα, ενώ τα κείμενα και οι προτάσεις πάνε και έρχονται σε μια προσπάθεια οριστικοποίησης μιας συμφωνίας προκειμένου να «κλειδώσει» το νέο δάνειο.

Η (αμφίβολη και αμφισβητούμενη) προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, που τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από έναν αγώνα δρόμου που αφορά στην αποπληρωμή και μόνο του ομολόγου των 15,5 δις ευρώ, συνδυάζεται την ύστατη τούτη ώρα και με την προσπάθεια διάσωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, με το κάθε κόμμα να κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς.

Δεν εξηγείται διαφορετικά ο πυρετός της τελευταίας στιγμής και οι δραματικές δηλώσεις περί Ηρακλέων που αγωνίζονται κατά της Λερναίας Ύδρας, αν και είναι γνωστό πως ο άθλος των άθλων ήταν ο καθαρισμός της κόπρου του Αυγείου, που στην Ελλάδα δεν καθαρίστηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το ζητούμενο.

Ο κ. Βενιζέλος, σε ρόλο Ηρακλέους, θα καταθέσει το νέο μνημόνιο με την μορφή μόνου άρθρου την Παρασκευή και η Βουλή θα κληθεί να το ψηφίσει μέχρι την Κυριακή.

Θα πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα νομοθέτημα που δεν θα εξασφαλίσει τίποτε άλλο εκτός από την πρώτη δόση του νέου δανείου, που λήγει στις 20 Μαρτίου – και είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο κινητοποιήθηκε το σύστημα.

Στο επίκεντρο όλων των διαβουλεύσεων, που έχουν εξελιχθεί σε ολονυχτίες, είναι οι απαιτήσεις της τρόικας για μείωση του εργασιακού κόστους και των επικουρικών συντάξεων, αλλά και η εξοικονόμηση 3,3 δις ευρώ που λείπουν προκειμένου να ισοσκελιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2011, καθώς και επιπλέον περικοπές ύψους 500 εκ ευρώ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που είχε και την ευθύνη της διακυβέρνησης, των συνεννοήσεων και των συμφωνιών στο μεγαλύτερο μέρος του 2011, δεν μπορεί να προβάλει και πολλές απαιτήσεις και πλέον επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να πείσει τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν για άλλη μια φορά, αποδεικνύοντας πως τα περί «τελευταίας φοράς» που κάθε φορά επαναλαμβάνουν είναι φληναφήματα.

Η Νέα Δημοκρατία, που από τον περασμένο Νοέμβριο υφίσταται τις συνέπειες των πιέσεων, προσπαθεί να μειώσει τους υφεσιακούς κραδασμούς του νέου μνημονίου, αν και τα στενά περιθώρια και η ακαμψία των δανειστών δείχνουν πως πραγματικές πρωτοβουλίες κινήσεων θα σταθεί δυνατόν να αναληφθούν μετά την εκλογική αναμέτρηση και την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Από την πλευρά του, ο ΛΑΟΣ, δια των δηλώσεων του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη περί ανάγκης να υπάρξει σειρά έγγραφων διαβεβαιώσεων περί σύννομου της νέας συμφωνίας, προσπαθεί επίσης να διασωθεί ενόψει εκλογών, καθώς βλέπει να ποσοστά του να μειώνονται δημοσκοπικά.

Άλλωστε, ο όρος που έθεσε χθες περί απαίτησης να υπάρξει διαβεβαίωση εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ήταν εκ των προτέρων βέβαιο ότι δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί.

Όσο για τους Ευρωπαίους, αν και πληθαίνουν οι φωνές περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συνεχίζουν να διακηρύσσουν ότι η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά επιμένουν σε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, κερδίζει έδαφος η νέα γερμανική ιδέα περί δημιουργίας ενός δεσμευτικού τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η δήλωση της Επιτρόπου Νέλι Κρούς (της λεγόμενης και… νικελένιας Νέλι), που δεν δίστασε να πει, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, πως η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει και μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από αυτήν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, προχώρησε σε μια αμφίσημη δήλωση, σύμφωνα με την οποία η μεν Επιτροπή επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά την ίδια στιγμή «οι δηλώσεις Κρους δεν έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Κομισιόν»!

Και βέβαια, μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό, συνεδρίασε και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία άναψε το πράσινο φως για να κλείσει η υπόθεση της Ζήμενς, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα έργα του Μετρό.

Συμπέρασμα: Χωρίς να έχει τιμωρηθεί κανείς, χωρίς να έχει καταβληθεί οποιαδήποτε αποζημίωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας, την ώρα που η Γερμανία επιβάλλει την βούλησή της στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η χώρα οδηγήθηκε με την πλάτη στον τοίχο σε μια ακόμη πράξη υποταγής.

Με λίγα λόγια, κάποιοι επιμένουν να κόβουν κεφάλια από την Λερναία Ύδρα, χωρίς να έχουν προηγουμένως καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου – που κατά μία σατανική σύμπτωση είχε (κι' αυτή) συσσωρευτεί επί τριάντα χρόνια!
γράφει η Σοφία Βούλτεψη

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails