Εκτός από το μισθό του ο κ. Τόμσεν απολαμβάνει και το προνόμιο μιας ιδιότυπης μονιμότητας που υπάρχει στο ΔΝΤ, από το οποίο λίγοι υπάλληλοι φεύγουν με δικιά τους θέληση.
Και υψηλόμισθος δηλαδή και βολεμένος σε... μόνιμη θέση και μάλιστα με τα λεφτά που δίνουν οι χώρες που ανήκουν στο ΔΝΤ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα η συνδρομή της οποίας ανέρχεται σε πάνω από 1 δις ευρώ.
Τα λόγια είναι περιττά για το ποιοι θέλουν να γίνουν οι γκαουλάιτερ της Ελλάδας...
Οι βολεμένοι του …ΔΝΤ
Όπως γράφει το “ΤτΚ” οι εργαζόμενοι στο ΔΝΤ έχουν πρόσβαση σε ένα εξαιρετικό σύστημα ασφάλισης υγείας και συνταξιοδότησης. Έχουν επίσης πολλά άλλα προνόμια, όπως 24 ημέρες άδειας διακοπών το χρόνο (και 12 ασθενείας) και όλες τις σχετικές άδειες που μπορεί να θελήσει κάποιος, οικογενειακά επιδόματα και δίδακτρα για τα σχολεία των παιδιών, ακόμα και το/τη σύζυγο βοηθούν να βρει δουλειά και του/της καλύπτουν τα έξοδα ταξιδίων. Επιπλέον, υπάρχει και χρυσό αλεξίπτωτο-αποζημίωση για αυτούς που φεύγουν από το Ταμείο. Λόγω των προνομίων και των δημοσιοϋπαλληλικών καταβολών των στελεχών του δεν είναι πολλοί εκείνοι που φεύγουν αυτοβούλως. Το ΔΝΤ θεωρείται ασφαλές λιμάνι στη ζούγκλα της αγοράς, αλλά αυτό σημαίνει ότι γίνεται συχνά και νεκροταφείο φιλοδοξιών για όσους θα ήθελαν μια καριέρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πιο συχνή είναι η μεταπήδηση στελεχών του ΔΝΤ σε πόστα του Δημοσίου, πράγμα που έκανε και ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμ Γκάιτνερ. Ο Γκάιτνερ είχε πάει στο ΔΝΤ το 2001 μετά τη θητεία του στην κυβέρνηση Κλίντον, στο δημόσιο τομέα δηλαδή. Εκεί ξαναγύρισε το 2003 αναλαμβάνοντας διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Οταν διορίστηκε επί Ομπάμα υπουργός Οικονομικών, ο Γκάιτνερ πλήρωσε 25 χιλιάδες δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο πρόστιμο λόγω μη καταβολής φόρου εισοδήματος επί σειρά ετών. Οι φοροαπαλλαγές των στελεχών του ΔΝΤ είναι τόσο διάσημες που το μπέρδεμα καμιά φορά είναι γενικό. Αρχικά, ούτε καν οι κέρβεροι της αμερικανικής εφορίας είχαν καταλάβει το μπλέξιμο του Γκάιτνερ με τα φορολογικά του.
To ΔΝΤ δίνει χρυσούς μισθούς για να είναι… ανταγωνιστικό
Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι δίνει αυτά τα τρελά λεφτά και τα προνόμια διότι στοχεύει, όπως αναφέρει στις σελίδες του, να είναι ανταγωνιστικό στους τομείς της αγοράς που δραστηριοποιείται, κάτι που απαιτεί, σύμφωνα με αυτή την επιχειρηματολογία, να κερδίζει από τους ανταγωνιστές του τα πιο άξια στελέχη. Ωστόσο, καθώς η πλειονότητα των ατόμων που προσλαμβάνει, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο τομέα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το Ταμείο ανταγωνίζεται κυρίως τα κράτη που δεν προσφέρουν ούτε κλάσμα αυτών των μισθών. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν αμείβονται τόσο γενναιόδωρα οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο στο ΔΝΤ, είτε είναι λογιστές είτε ερευνητές και ακαδημαϊκοί. Οταν ο λόγος γίνεται για τη δικαιολόγηση των μισθών τους, τα στελέχη του Ταμείου αντιστρέφουν την έννοια της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με αυτήν που παρουσιάζουν στην Ελλάδα. Οταν αφορά στην τσέπη τους, τότε, παραδόξως, ανταγωνιστικός είναι εκείνος που δίνει υψηλότερους μισθούς.
Μετά από όσα αναφέρθηκαν, δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν το ότι, παρά την κρίση και τη λιτότητα, οι αμοιβές των στελεχών του ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την ανιούσα. Ο μισθός του διευθυντή του ΔΝΤ έχει ανεβεί μέσα στην τελευταία δεκαετία πάνω από 50%. Ο Χορστ Κέλερ το 2000 έπαιρνε κάτι παραπάνω από 360 χιλιάδες δολάρια. Η σημερινή διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αμείβεται με περίπου 550 χιλιάδες δολάρια ετησίως – ποσό που αντιστοιχεί στο μισθό και στο επίδομα που παίρνουν οι διευθυντές του Ταμείου για να διάγουν βίο ανάλογο της θέσης τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Στο ΔΝΤ το ένα χέρι νίβει το άλλο: οι μεγάλες ετήσιες αυξήσεις δεν προορίζονται μόνο για τα κορυφαία στελέχη του Ταμείου, αλλά για όλους τους εργαζομένους του, που είδαν με αγαλλίαση μέσα στο 2011 το μισθό τους να αυξάνεται κατά 4,9%.
από το antinews
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου