Καλώς ήρθατε

Τιμωρία πολιτικών χωρίς Νέο Σύνταγμα δεν μπορεί να υπάρξει

Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει μια συγκεκριμένη δυσκίνητη και χρονοβόρα διαδικασία αναθεώρησής του, η οποία επιπλέον δεν μπορεί ποτέ να γίνει αν δεν υπάρξουν ευρύτερες κομματικές συμφωνίες, παραχωρήσεις και συμβιβασμοί. Επομένως, όποια αναθεώρηση γίνει, θα είναι σαν τις προηγούμενες, πάντοτε δηλαδή προς όφελος της κλειστής πολιτικής ολιγαρχίας και ποτέ προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της δημοκρατίας στο λαό.

Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος για την οποία δεν πρέπει να πάμε σε αναθεώρηση, αλλά σε... πλήρη αλλαγή του Συντάγματος. Και αυτή είναι η αναζήτηση ευθυνών και η τιμωρία όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί ή υπουργοί.

Με την αναθεώρηση στην ουσία το ίδιο το ισχύον Σύνταγμα συνεχίζει να ισχύει και είναι απλά αναθεωρημένο, ως προς ορισμένες διατάξεις του, που σημαίνει ότι οι προστατευτικές διατάξεις που είχε το προηγούμενο κείμενο, παραμένουν σε ισχύ για το παρελθόν. Για παράδειγμα, η προστασία που παρέχει το άρθρο 86 σε όσους διετέλεσαν πρωθυπουργοί και υπουργοί, με την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων που προβλέπεται σήμερα, θα εξακολουθεί και μετά την αναθεώρηση να τους καλύπτει για το παρελθόν, έστω και αν αλλάξουν με την αναθεώρηση.

Όταν γίνει όμως μια αλλαγή ολόκληρου του Συντάγματος με νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που σημαίνει πλήρη κατάργηση του προηγούμενου Συντάγματος, αυτές οι προστατευτικές διατάξεις, θεωρούνται ανύπαρκτες αναδρομικά και το όλο θέμα κανονίζεται με ψηφίσματα και μεταβατικές διατάξεις. Επομένως ανοίγει πλέον η δυνατότητα στο λαό, να αναζητήσει ευθύνες και αποζημίωση από όσους διετέλεσαν στο παρελθόν πρωθυπουργοί και υπουργοί, με βάση τις απλές διατάξεις του ποινικού και αστικού νόμου που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Και μάλιστα, για να μην υπάρξουν παραγραφές και με βάση τον απλό ποινικό νόμο, μπορεί να θεωρηθεί ότι το προηγούμενο αντιδημοκρατικό συνταγματικό κείμενο που παρείχε ειδική προστασία στα πολιτικά πρόσωπα, διαφορετική από αυτή των υπόλοιπων πολιτών, ανέστειλε την παραγραφή του απλού ποινικού νόμου για τα πολιτικά πρόσωπα και έτσι να κινηθούν οι διαδικασίες δίωξης των πολιτικών προσώπων που ζημίωσαν στο παρελθόν τον ελληνικό λαό.

Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που το ισχύον πολιτικό σύστημα δεν θέλει να ακούσει για αλλαγή του Συντάγματος.

1 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Η ΚΟΠΡΙΑ είπε...

1. Εθνοσυνέλευση και νέο Σύνταγμα ΤΩΡΑ. (Τα τέσσερα πρώτα άρθρα του συντάγματος είναι αυτά που οι συνταγματολόγοι ονομάζουν «σκληρό πυρήνα». Αν αλλάξουν αυτά τα άρθρα, ή για να αλλάξουν αυτά τα άρθρα, πρέπει να ανατραπεί το πολίτευμα.
2. Απλή και μόνο αναλογική σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
3. Πρέπει να εισαχθεί στην πολιτική η έννοια του κληρωτού, αυτού που θα κληρωθεί σε μια θέση, γιατί στη δημοκρατία οι πολίτες πρέπει να μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση διακυβέρνησης. Η θέσεις των κληρωτών θα είναι στην νομοθετική εξουσία, όπου θα εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
4. Τα λευκά ψηφοδέλτια θα ακυρώνουν θέσεις από τους κομματικούς σχηματισμούς και θα τις δίνουν σε νέους κληρωτούς. Οι θέσεις θα αφαιρούνται ποσοστιαία. 10% λευκά τότε 10% αφαίρεση θέσεων.
5. Η θέση του κληρωτού θα είναι περιορισμένης διάρκειας ώστε να εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Ίσως εξάμηνο ή ετήσιο το πολύ.
6. Η νομοθετική εξουσία θα αποκοπεί πλήρως από την εκτελεστική. Ο βουλευτής στη θητεία του δεν θα μπορεί να γίνει υπουργός. Αν κάνει σωστή δουλειά με τους νόμους ας βάλει υποψηφιότητα για εκτελεστικός (κυβέρνηση)


Read more: http://kopria.blogspot.com/2012/01/blog-post_11.html#ixzz1jYEQ7G5Y

Related Posts with Thumbnails