Η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου είναι συμβολική των πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα. Ο Παπανδρέου χρειάστηκε τρεις φορές μέχρι να εκλεγεί πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2009, όπως και ο Παπαδήμος χθες.
Το 2009 είχε αρνηθεί μια πρόταση του Παπανδρέου να αναλάβει θέση κλειδί στην σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το καλοκαίρι του 2011 αρνήθηκε να αναλάβει του υπουργείο Οικονομικών, που του προσφέρθηκε στη διάρκεια ανασχηματισμού, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήξει στον Ε. Βενιζέλο. Τώρα είναι ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, και ο ηγέτης μιας πρόσφατα ανακαλυφθείσας εθνικής ενότητας.
Ο Παπαδήμος που διετέλεσε διοικητής της... Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας πριν πάει στην ΕΚΤ, μπορεί να είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά που χρειάζεται σε αυτή την κρίσιμη φάση. Έχει τη φήμη πραγματιστή, και τεχνοκράτη με ανοιχτή σκέψη, κάτι που του επιτρέπει να αποφασίζει με βάση την πολιτική και οικονομική αναγκαιότητα. Στη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ (ως αντιπρόεδρος), θεωρούνταν θιασώτης των αυστηρών πολιτικών σταθερότητας.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την επιτυχία του. Θα πρέπει να καθιερώσει τη παρουσία του και να απελευθερωθεί από τα πολιτικά κόμματα και τα φληναφήματά τους. Η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει εδώ και καιρό χάσει κάθε αξιοπιστία την οποία είχε, απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο Παπαδήμος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία, και να σχηματίσει κυβέρνηση που θα αντανακλά τις επαγγελματικές και οικονομικές του αντιλήψεις. Για να το κάνει όμως, θα πρέπει να περπατήσει επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και πολιτικής στήριξης. Ας μη ξεχνάμε πως θα χρειαστεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Θα πρέπει επίσης να αποφασίσει αν μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Μια τόσο πρόωρη ημερομηνία θα δυσκολέψει την διαχείριση της κρίσης και θα σημαίνει μια διαρκή προεκλογική εκστρατεία. Οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα παγώσουν τουλάχιστον 23 μέρες πριν τις εκλογές. Αν προσθέσουμε σε αυτό τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς…
Παράλληλα, ο Παπαδήμος θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις του, και ιδιαίτερα αυτούς της αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες μέρες, ένα έγγραφο που διέρρευσε από τα εσωτερικά του συντηρητικού κόμματος, έχει προκαλέσει πυρετό συζητήσεων και αντιδράσεων στην Αθήνα. Αν και το κόμμα έχει αρνηθεί την γνησιότητά του, το έγγραφο μιλάει για την δέσμευση του να στηριχτεί η «μεταβατική περίοδος», αλλά με την δυνατότητα να μπορούν να αλλαχτούν στο μέλλον οποιεσδήποτε αποφάσεις περί μείωσης δαπανών.
Ο νέος πρωθυπουργός θα έχει την αμέριστη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Παπανδρέου εκτιμά ιδιαίτερα τον τραπεζίτη, και αυτό δεν έχει αλλάξει τελευταία. Πέραν τούτου, ο Παπανδρέου θέλει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ως ένας μεγάλος statesman, και να συνεχίσει να ηγείται του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Παπανδρέου δάκρυσε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ευχαριστώντας το κοινό για την στήριξή του σε αυτήν την δύσκολη εποχή του «σφιξίματος του ζωναριού». Όπως είπε, η απόφαση του να παραιτηθεί υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης, αποτελεί μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι οι «Έλληνες κατάλαβαν, και είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
από το antinews
0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Δημοσίευση σχολίου