Καλώς ήρθατε

Κυβερνώμεθα όχι απλά από ηλίθιους, αλλά και από επικίνδυνους

Πριν δυο μέρες βρήκα το χρόνο να δω μια κυριακάτικη εκπομπή που παρακολουθώ μέσω Ίντερνετ. Η εκπομπή ασχολείτο με το ζήτημα του πρόσθετου πακέτου μνημονιακών μέτρων ύψους 26 δισ. που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση στην επόμενη τριετία, λόγω αστοχιών στην υλοποίηση του μνημονίου. Ποιών αστοχιών δηλαδή, λόγω της μη υλοποίησης του μνημονίου. Το μόνο κομμάτι που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση αφορά την αύξηση της φορολογίας στα όρια των αντοχών των μικρομεσαίων, ενώ οι ορδές των κομματικών στρατών παραμένουν ανέπαφες μετά τις οριζόντιες περικοπές που ξεπερνούν είτε με την άξαφνη προαγωγή ολόκληρων οργανισμών (!?), είτε με πλαστές υπερωρίες.

Το όλο θέατρο περί συρρίκνωσης του δημοσίου, περί...δήθεν μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, περί περιστολής των δαπανών του κράτους δια του Καλλικράτη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά θέατρο! Ένα χρόνο μετά την πτώχευση του κράτους του Υπαρκτού Σουρεαλισμού, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν μειώθηκε κατά 50.000 όπως προέβλεπε η συνταξιοδότηση σημαντικού αριθμού των, αλλά αυξήθηκε κατά 6.500 αν ενθυμούμαι σωστά από πρόσφατη δημοσίευση στο Capital. Από τους 13.500 δημόσιους οργανισμούς που καταμέτρησε ο κ. Πάγκαλος δεν έκλεισε κανένας! (άντε η ΑΓΡΟΓΗ της Νέας Δημοκρατίας).

Από τους 121 δημόσιους οργανισμούς που είναι χωρίς αντικείμενο, π.χ. ο Οργανισμός Αποξήρανσης Λίμνης Κωπαΐδας που αποξηράνθηκε το 1932, δεν έκλεισε ούτε ένας εδώ και ένα χρόνο! Πληρώνουμε διοικητικά συμβούλια και υπαλλήλους που ποτέ δεν πήγαν στη δουλειά που τους πληρώνουμε, απλούστατα διότι η δουλειά αυτή είναι ανύπαρκτη! Ένα χρόνο μετά το μνημόνιο συνεχίζουμε να πληρώνουμε ανύπαρκτους οργανισμούς!

Βέβαια εδώ δίνουμε 16 μισθάρες στους υπαλλήλους της Βουλής για να πηγαίνουν εναλλάξ, μέρα παρά μέρα στη δουλειά. Το πλιάτσικο συνεχίζεται ανενόχλητο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η απόκλιση στον προϋπολογισμό που θα κληθούν οι μικρομεσαίοι να καλύψουν, προέρχεται από την ανικανότητα ή μάλλον σωστότερα από την απροθυμία της κυβέρνησης να μειώσει το μέγεθος του γραφειοκρατικού Λεβιάθαν από όπου αντλεί τις ψήφους της επανεκλογής της.

Διαφωτιστικό είναι το παράδειγμα που μου περιέγραψε γνωστός μου, που πρόσφατα είχε πάει για κάποια δουλειά στο ασφαλιστικό ταμείο του. Μου περιέγραψε λοιπόν την εξής στιχομυθία που διαμείφθηκε μπροστά του από δύο κυρίες δημοσίους υπαλλήλους που αδιαφορούσαν για την παρουσία του, αυτολεξεί:

-Κούλα! Μου έβαλες υπερωρία για χθες;
-Βέβαια, κάθε μέρα στη βάζω!
-Να τη σβήσεις γιατί δήλωσα ασθενής χθες, είχα κάτι δουλειές.
-Καλά που μου το είπες.

Εξίσου ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των εκατοντάδων υπαλλήλων της πρώην Νομαρχίας, νυν Περιφέρειας Αττικής, όπου στο πολυώροφο κτίριό της παίζουν ολημερίς Ίντερνετ οι υπάλληλοι, καθώς κανείς δεν τους έχει πει ακόμη ποιά σφραγίδα θα είναι η νέα τους αρμοδιότητα.

Στον ίδιο χρόνο οι μικρομεσαίοι ψυχορραγούν κάτω από την μπότα της υπερφορολόγησης και των εισπρακτικών σαφάρι πάσης φύσεως περαιώσεων, ρυθμίσεων, ημιτακτοποιήσεων και σταλινικών μέτρων προσωποκράτησης που καμία χώρα που υποστηρίζει ότι είναι πολιτισμένη δεν ανέχεται.

Στον ίδιο χρόνο οι γνωστοί-άγνωστοι λαθρέμποροι καυσίμων συνεχίζουν ανενόχλητοι την κλοπή των φόρων, οι αδικαιολόγητα πλούσιοι γιατροί των δηλωθέντων 12.000 ευρώ με τους λογαριασμούς των εκατομμυρίων συνεχίζουν ανενόχλητοι διότι έδωσαν πεντακόσια ευρώ για περαίωση.

Στον ίδιο χρόνο ήρθαν εταιρείες από το εξωτερικό και μας είπαν: "Τόσα χρόνια σας κλέβαμε! Αυτά είναι τα ονόματα των ΄κρατικών λειτουργών΄ που τα παίρνανε από εμάς. Αυτά είναι τα ποσά που υπερτιμολογήσαμε, και τόσα δώσαμε για μίζες!" Και το ελληνικό κράτος τι έκανε; Μήπως έβαλε φυλακή τους επίορκους λαδιάρηδες; Μήπως ζήτησε πίσω τα λεφτά των υπερτιμολογήσεων; Μήπως επέβαλε εξοντωτικά πρόστιμα στις εταιρείες-κλέφτες;

Όχι φυσικά! Δεν έκανε τίποτε από όλα αυτά διότι ακόμα μελετάει πως θα κουκουλώσει τις κλεψιές. Στο ελληνικό κράτος, στη Χώρα του Υπαρκτού Σουρεαλισμού, η εταιρεία-κλέφτης συνεχίζει ανενόχλητη τη δραστηριότητά της, κρατάει τα κλοπιμαία στην τσέπη της, και δεν τρέχει τίποτα. Μην ανησυχείτε! Τα λεφτά που κλέψατε(με) θα τα πάρουμε από τον μικρομεσαίο με νέες φορολογικές επιδρομές! Έτσι για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα αποκαλυφθεί και κανένα όνομα! Και μην ξανατολμήσετε να αποκαλύψετε τις κλεψιές σας γιατί ξυπνάει ο κόσμος και θα μας καταλάβει! Ρυπαρά ανθρωπάρια της διαφθοράς και της κλοπής...

Άκουσα λοιπόν στην εκπομπή εκείνη κάποιους επαΐοντες, καθηγητάδες σε ινστιτούτα διανόησης, ότι τα 10 δισ. ευρώ από τα 26 θα προέλθουν από πρόσθετη φορολόγηση. Χωρίς να λέει κουβέντα για τους μεγαλοφοροφυγάδες, τις πολυεθνικές με τα ιλιγγιώδη transfer prices, που πουλάνε την πάνα 25 ευρώ αντί για 10 ευρώ που κάνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και δηλώνουν μετά κερδοφορία 1,5%! Αυτοί οι φοροφυγάδες θα συνεχίσουν ανενόχλητοι. Το ίδιο ανενόχλητοι θα συνεχίσουν και οι λαθρέμποροι καυσίμων. Το ίδιο ανενόχλητοι θα συνεχίσουν και οι παραγωγοί γενόσημων φαρμάκων. Μόνο ο μικρομεσαίος θα πληρώσει το βαρκάρη για όλους αυτούς.

Λέγανε λοιπόν οι αξιότιμοι παντογνώστες καθηγητές των think-tanks ότι είναι φυσικό πως από αυτά τα νέα μέτρα θα κλείσουν πολλοί μικροί, λόγω πιστωτικής ασφυξίας (το κράτος έχει φροντίσει να μην μπορούν οι Τράπεζες να βγουν στις αγορές για να λάβουν ρευστότητα). Λέγανε ότι θα κλείσουν οι μικροί διότι δεν έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια για να χρηματοδοτούν το ΦΠΑ των πελατών τους για 4-5 μήνες, καθώς το κράτος απαιτεί να πληρώνεται άμεσα ο ΦΠΑ. Συμφωνήσανε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα ανατολικό προάστιο που ζει ο ένας εξ αυτών, με 100.000 κόσμο, να έχει δεκαπλάσια μαγαζάκια από το προάστιο των 400.000 που ζούσε στο εξωτερικό. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να κλείσει ο μικρομεσαίος από τις φοροεπιδρομές διότι είναι πολλοί οι μικρομεσαίοι και θέλουνε λιγότερους.

Ξέχασε να μας πει φυσικά ότι στο προάστιο των 400.000 που ζούσε ο κύριος καθηγητής υπήρχαν και τουλάχιστον 2 μεγαθήρια εμπορικά κέντρα, όπου οι σημερινοί μικρομεσαίοι θα εργάζονται μελλοντικά υπάλληλοι των 400 ευρώ το μήνα, χωρίς υπερωρίες και χωρίς ασφάλιση. Ξέχασε επίσης να μας πει ότι για κάθε "μαγαζάκι" που κλείνει, το κράτος χάνει το 40% του ενοικίου του μαγαζιού που εισέπραττε ως φόρο, θα χάσει τις ασφαλιστικές εισφορές για 3 άτομα που θα μείνουν χωρίς δουλειά, θα χάσει εκείνα που πλήρωνε το "μαγαζάκι" για φως, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο, λογιστή, ΦΠΑ, και φόρους του μαγαζάτορα που δεν θα εισπράττει από το πολυεθνικό πολυκατάστημα, γιατί θα φροντίζει να εισάγει τα πάντα σε τιμή που όταν προσθέσει τα λειτουργικά του να βγάζει ίσα ίσα την τιμή πώλησης, και όλο το κέρδος θα εξάγεται αφορολόγητο στο εξωτερικό (δηλ. transfer pricing).

Επίσης οι δυο κύριοι Καθηγητές συμφωνήσανε ότι δεν πειράζει που θα κλείσουν πολλοί μικρομεσαίοι, με τα μέτρα φοροεπιδρομών των 10 δισ. ευρώ της κυβερνήσεως εναντίον τους. (!!)

Ποιόν δεν πειράζει ΡΕ;

Τον μικρομεσαίο που θα καταστραφεί η ζωή του γιατί στη Χώρα του Υπαρκτού Σουρεαλισμού οι νόμοι είναι φτιαγμένοι να σε αποτελειώνουν αν αποτύχει η δουλειά σου; Δεν τους ενοχλεί ο στραγγαλισμός του μικρομεσαίου γιατί εκείνοι συνεχίζουν να εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς τους είτε οι γειτονιές γίνουν εμπόλεμη ζώνη από τα λουκέτα είτε όχι. Δεν τους πειράζει γιατί όταν θα γίνουν τα μεγάλα μαγαζιά και θα προσληφθούν υπάλληλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δεν θα έχουν πεθάνει από τις κακουχίες που τους επιφυλάσσει το κράτος, εκείνοι θα κληθούν ως ειδικοί σύμβουλοι και θα τα πιάνουν χοντρά;

Ποιος τα λέει αυτά όμως; Κάποιος που έχει δουλέψει στη ζωή του πραγματικά, ή κάποιοι που μια ζωή βρίσκονται στη θεωρία και στα συγγράμματα, και η αλαζονεία τους δεν τους επιτρέπει να δουν ότι τα νουμεράκια στις οθόνες τους και τις εκθέσεις τους είναι άνθρωποι, με πραγματικές ζωές, με οικογένειες, με όνειρα που μοχθούν να τα πραγματοποιήσουν;

Δυστυχώς κύριοι κυβερνώμεθα όχι απλά από ηλιθίους, αλλά και από επικίνδυνα άσχετους αλαζόνες!
του Άγη Βερούτη Μηχανολόγου Μηχανικού
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails