Παραλαμβάνετε το φάκελο, τον κρατάτε στο γραφείο σας μέχρι να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και – όταν ολοκληρωθεί αυτός – τον οδηγείτε στην ανακύκλωση. Όπως... είχε επισημάνει το Capitaltax, όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αυτές οι οδηγίες, η διαδικασία αυτή βάζει σε πειρασμό πολλούς φορολογουμένους να δηλώσουν ποσά μεγαλύτερα από αυτά, που πραγματικά έχουν συγκεντρώσει σε αποδείξεις, αφού – αν δεν είναι στο δείγμα - δεν πρόκειται να ελεγχθούν ποτέ ξανά. Τι συμβαίνει στην πράξη;
Σε πάρα πολλές Δ.Ο.Υ., οι εφοριακοί – κατά την παραλαβή της δήλωσης – αποδέχονται το ποσό των δαπανών, που αναγράφουν στο έντυπο οι φορολογούμενοι, αλλά αρνούνται να παραλάβουν το φάκελο με τις αποδείξεις. «Κρατείστε τον στο σπίτι και, σε περίπτωση που είστε στο δείγμα για έλεγχο, θα σας ζητηθεί να τον προσκομίσετε», είναι η απάντηση που δίνουν στους υπόχρεους, σε αντίθεση με τις οδηγίες του υπουργείου.
Αυτό, πάντως, συμβαίνει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις, οι εφορίες να φυλάξουν όλο αυτό τον όγκο φακέλων μέχρι να γίνει ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχαμε μεταδώσει από τον περασμένο Αύγουστο (βλ. «Στροφή 180 μοιρών για τη συλλογή αποδείξεων»), στην Καραγιώργη Σερβίας οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν διαπιστώσει εγκαίρως ότι ο μηχανισμός των εφοριών αδυνατεί να παραλάβει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα στοιχεία και πρότειναν τη μη υποβολή των αποδείξεων στις εφορίες και τη διακράτησή τους από τους φορολογούμενους κατ΄ οίκον. Η ηγεσία του υπουργείου δεν άκουσε τις ενστάσεις των στελεχών του, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. να κάνουν από μόνοι τους πράξη την απορριφθείσα πρόταση!
Εκτός και αν αυτό γίνεται, ώστε οι φορολογούμενοι – έχοντας τις αποδείξεις στο σπίτι τους – να πρέπει να τις διακρατήσουν για μεγαλύτερο διάστημα, πέραν της ολοκλήρωσης του ελέγχου του δείγματος. Έτσι, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να τους ελέγξει οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ακόμα και αν δεν βρίσκονται στο δείγμα, αφού τα χαρτάκια δεν θα έχουν ανακυκλωθεί.
του Νεκτάριου Β. Νώτη
από το capital
2 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:
Εντατικούς ελέγχους σε όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1.000 ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το μέτρο των αποδείξεων εξελίσσεται σε «γκάφα».Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι 8 στους 10 φορολογούμενους θα πάρουν επιστροφή φόρου ή θα πληρώσουν λιγότερο, καθώς έχουν περισσότερες αποδείξεις από όσες απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ. Η «γκάφα» του υπουργείου είναι ότι δεν προσδιόρισε το τι θα ισχύσει σε σχέση με το φόρο μπόνους, για εισοδήματα που χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας χαμηλότερης των 12.000 ευρώ για να κερδίσουν όλο το αφορολόγητο.
Πολλοί φορολογούμενοι ακόμη και με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα δηλώνουν αποδείξεις δαπανών πολύ υψηλότερες από αυτές που απαιτείται να υποβάλουν για να κερδίσουν το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να καρπωθούν το έξτρα αφορολόγητο που προβλέπει ο νόμος για όσους δηλώσουν επιπλέον αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο το 10% της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί - ανάλογα με το εισόδημα - για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο και του ανώτατου ποσού αποδείξεων που υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ( 15.000 ευρώ) ισοδυναμεί με έξτρα επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους. Έτσι πολλοί φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν εισόδημα 15.000 ή και 25.000 ευρώ και να δηλώσουν αποδείξεις 15.000 ευρώ προσδοκώντας επιστροφή φόρου που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Κατά τις δύο πρώτες αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων προς τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το 39,85% των σημειωμάτων αυτών είναι πιστωτικά. Το 41,38% είναι μηδενικά σημειώματα και το υπόλοιπο 18,77% είναι χρεωστικά.
Με την έναρξη δηλαδή του προγράμματος εκκαθάρισης, το υπουργείο πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατ. ευρώ, όταν ο πρόσθετος φόρος που θα εισπράξει ανέρχεται σε 396,6 εκατ. ευρώ.
Οι φορολογούμενοι λοιπόν που δικαιούνται επιστροφή φόρου αναμένεται να περάσουν από… κόσκινο, καθώς από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου είναι μόλις 85,02 εκατ. ευρώ.
Περιμένει κανείς τους Έλληνες να βγούνε στους δρόμους και να εξεγερθούν;;
Λάθος, μέγα λάθος. Ο Έλληνας δεν πρόκειται να εξεγερθεί όσο έχει τη δυνατότητα να βρίσκει πλάγιους δρόμους και να κάνει τις μικρές ή τις μεγάλες «δουλειές» του. Θα εξεγερθεί μόνο όταν αντιληφθεί ότι έχασε κάθε περιθώριο ελιγμών.
Πολλοί αγωνιούν και ταυτόχρονα στεναχωριούνται γιατί δεν αφήνει ο Έλληνας τον καναπέ του, ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην εξουσία. Όμως ο Έλληνας καθήμενος στον καναπέ του παρακολουθεί με ειρωνικό χαμόγελο και στοϊκή κατανόηση τους πολιτικούς στην τηλεόραση να παίρνουν διάφορα μέτρα, γράφοντάς τους κανονικά. Γράφοντάς τους όμως έτσι ο Έλληνας, στην ουσία γράφει και την ίδια του την πατρίδα.
Βρε παιδιά εκεί στην κυβέρνηση, έχετε την εντύπωση ότι θα την φέρνατε στον δαιμόνιο Έλληνα;; Αναρωτηθήκατε άραγε ποιος τον έχει εκπαιδεύσει;;
Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι οι σπουδαγμένοι εγκέφαλοι και αποφάσισαν να βάλουν μπροστά κοινωνικούς αυτοματισμούς. Συγκεκριμένα υπέθεσαν ότι βάζοντας τους πολίτες να κάνουν τους φοροελεγκτές ζητώντας αποδείξεις, θα κατάφερναν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Το αποτέλεσμα; Τα μεν φορολογικά έσοδα να είναι λιγότερα λόγω της ύφεσης, οι δε υποχρεώσεις του κράτους για επιστροφές φόρων, να αυξηθούν κάθετα λόγω των κινήτρων που έδωσαν οι εγκέφαλοι για τη συλλογή των αποδείξεων.
Τώρα ξανά οι ίδιοι εγκέφαλοι, με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσουν, θα βάζουν νέους δυσβάστακτους φόρους για να αυξήσουν τα έσοδα. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του χρόνου; Πλήρη κατάρρευση.
Ας τα παρατήσουν καλύτερα και ας πάνε στα κολλέγιά τους να τα ξαναμάθουν από την αρχή.
Προεδρική Δημοκρατία http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/05/blog-post_9442.html
Δημοσίευση σχολίου