Καλώς ήρθατε

Συναίνεση μόνο για προσφυγή στις κάλπες

Σε ελιγμούς επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να αποφύγει τη μέγκενη κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που του ζητούν να αυτοχειριαστεί και να βάλλει την υπογραφή του κάτω από ένα δεύτερο μνημόνιο πιο σκληρό από το πρώτο.

Από κοντά πιέσεις όμως ασκούν και οι γνωστοί αθηναϊκοί επιχειρηματικοί και εκδοτικοί κύκλοι ενώ ευήκοα ώτα τείνουν αρκετοί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Νεοφιλελεύθεροι και μεσαιοχωρίτες δεν αντιλαμβάνονται ότι η εφαρμογή του μνημονίου τελειώνει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα και ότι αν συναινέσει η ΝΔ θα κλείσει και εκείνη τον ιστορικό της κύκλο. Η ΝΔ μπορεί να αποτελέσει τη μόνη συστημική λύση στην κρίση αν την βοηθήσουν οι διεθνείς παράγοντες προκειμένου να μην καταρρεύσει η χώρα με συνέπειες και για τους ίδιους.

Ο κ. Σαμαράς αρνείται επιμόνως την συναίνεση που... του ζητούν επιτακτικά οι άρχοντες της ελληνικής παρακμής ενώ κράτησε αξιοπρεπή στάση και απέναντι στους αξιωματούχους της ΕΕ. Ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου συμπεριφέρθηκε σαν κυβέρνηση Τσολάκογλου που προσέφυγε στους κατακτητές ευρωπαίους για να πιέσει την αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει συνταγματική δημοκρατία.

Ο ελιγμός του συνίσταται στο ότι παρότι επιμένει ότι η συνταγή του μνημονίου είναι λάθος καθώς επίσης ότι το πρόγραμμά του πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό του για να έχει αποτελέσματα και γι αυτό απορρίπτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης, παρόλα αυτά θα ψηφίσει ορισμένα από μέτρα του όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Έτσι θα ικανοποιηθούν και οι εντός κόμματος. Τα αποτελέσματα της στρατηγικής Σαμαράς στο θέμα της συναίνεσης μαζί με την απήχηση της οικονομικής του πρόταση θα μετρηθούν στις δημοσκοπήσεις που θα βγουν στο τέλος του μήνα.

Η σκλήρυνση στάσης της κυβέρνησης, ευρωπαίων και εγχώριων παραγόντων επιχειρεί να συγκαλύψει μία ακόμη φορά τον πυρήνα του προβλήματος. Η μνημονιακή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου εξελέγη με άλλες υποσχέσεις. Δεν μπορεί να κυβερνά εσαεί με την επίκληση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και γι αυτό δημιουργεί συνεχώς κρίσεις και απειλεί κάθε φορά με μεγαλύτερες καταστροφές. Αρχικά ήταν ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις τώρα είναι ότι θα πτωχεύσουμε και θα βγούμε από το ευρώ. Στο τέλος θα επικαλεστούν ξηρασία, ακρίδες και άλλες φυσικές καταστροφές. Για να καλύψει το κενό λαϊκής νομιμοποίησης και να ποδηγετήσει την δυσφορούσα κοινωνία η κυβέρνηση προσφεύγει στους ευρωπαίους και αναζητά επίπλαστη συναίνεση στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων. Την βρίσκει στον κ. Καρατζαφέρη και στην κ. Μπακογιάννη μόνο που αυτό δεν φτάνει χρειάζεται και η ΝΔ. Αλλά, ακόμη και μία συνολική κομματική συναίνεση δεν θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας θα έδινε απλώς λίγο χρόνο στους κυβερνώντες.

Για να προχωρήσει η όποια πολιτική έχει ανάγκη την συναίνεση της κοινωνίας και όχι των κομμάτων. Ειρήσθω εν παρόδω, η συναίνεση δεν νοείται ως παθητική αποδοχή υπό τον φόβο κυρώσεων ή απειλών αλλά ως ενεργητική και συνειδητή συμμετοχή στην εφαρμογή μίας πολιτικής. Και μία τέτοια συναίνεση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές. Τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν ξεκάθαρα ποια είναι η κατάσταση ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες θυσίες απαιτούνται και η κοινωνία να αποφασίσει ποιόν θα εμπιστευθεί κατά τρόπο που να γίνει συνυπεύθυνη και συμμέτοχη –όχι στα λάθη του παρελθόντος που πολιτικά δεν παραγράφονται- στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Η μόνη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των κομμάτων είναι η συναίνεση για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Ακόμη και εδώ όμως το σύστημα ΠΑΣΟΚ ένας αποστεωμένος μηχανισμός εξουσίας κάνει ένα ευτελές blame game για να χρεώσει στην αντιπολίτευση την προσφυγή στις κάλπες.

Η όποια κυβέρνηση προκύψει είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας αν αυτό επιβάλλει η κοινωνία θα έχει την νωπή εντολή και τη νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πιο ήπιο και βιώσιμο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αυτή στην ουσία είναι η στρατηγική της ΝΔ μέχρι τώρα. Γι αυτό και επιμένει ότι διαθέτει πολιτική πρόταση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επί τη βάση της οποίας μπορεί να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώσουν την τακτική του κ. Σαμαρά και αρχίσει να δημιουργείται ρεύμα μέσα στην κοινωνία υπέρ της ΝΔ τότε θα μπορέσει να ξεπεράσει το blame game του ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει εκλογές επειδή αυτό θα επιβάλλεται από τα πράγματα.
του Οδυσσέα Αρβανίτη
από το antinews
Σχόλιο apneagr: Πολιτική συναίνεση ίσων Εθνική καταστροφή

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails