Καλώς ήρθατε

Εκτός των άλλων... το σεξ είναι επικίνδυνο!

Οι ξαφνικές εκρήξεις μέτριας προς έντονης σωματικής δραστηριότητας – όπως είναι το τρέξιμο ή το σεξ – αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής, κυρίως σε άτομα που δεν ασκούνται σε τακτική βάση.

Οι γιατροί γνωρίζουν από καιρό ότι η απότομη και έντονη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να συμβάλει στον ποσοτικό προσδιορισμό του ισχυρισμού του κινδύνου αυτού, σύμφωνα με την Dr. Issa Dahabreh από το Ιατρικό κέντρο Tufts στη Βοστόνη.

Η ερευνητική ομάδα που ανέλυσε τα στοιχεία από...14 άλλες μελέτες, οι οποίες εξέταζαν τη σχέση μεταξύ άσκησης, φύλλου και του κινδύνου μιας καρδιακής προσβολής ή ενός αιφνίδιου θανάτου (λόγω επικίνδυνου καρδιακό ρυθμό που μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της αιματικής κυκλοφορίας στην καρδιά), βρήκε ότι, οι άνθρωποι που ακολουθούν έντονη και απότομη σωματική άσκηση, έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα από τα παραπάνω.

Αντίστοιχα, οι πιθανότητες μιας τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης για όσους κάνουν σεξ – κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από λίγο - είναι 2,7 φορές περισσότερες, σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν!

Σύμφωνα με τους ερευνητές που έλαβαν μέρος στη συγκεντρωτική αυτή μελέτη, ο κίνδυνο αν και είναι ιδιαίτερα υψηλός, η χρονική περίοδος που διαρκεί είναι πολύ σύντομη (1 έως 2 ώρες από τη στιγμή που ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα).

Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες ώστε να πιστοποιηθούν αυτά τα αποτελέσματα, αφού υπάρχουν έρευνες που, αντίθετα με την προαναφερθείσα, διαβεβαιώνουν τους ανθρώπους για τα οφέλη που προσφέρει η σωματική άσκηση –οποιασδήποτε μορφής!- κυρίως στην καρδιακή λειτουργία.

Όλα τα παραπάνω, λένε οι ειδικοί, οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα προς το παρόν. Ότι, αν μη τι άλλο, η άσκηση που ακολουθεί ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σταδιακή, τακτική και όχι ξαφνική και έντονη, διότι τότε προκαλούνται και τα περισσότερα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Για μια καλή υγεία λοιπόν, βάλτε μέτρο σε όλες σας τις «δραστηριότητες»!
από το capital

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails