Καλώς ήρθατε

Η κυβέρνηση πτώχευσε πριν από τη χώρα

Πριν καλά-καλά μας αποχαιρετήσει ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ήλθε η επιβεβαίωση ότι η χώρα μας έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία.

Αυτό που από καιρό υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, δηλαδή ότι πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα έδωσε την έγκρισή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που όλα τα... στελέχη του ΠΑΣΟΚ ορκίζονταν ότι δεν θα χρειασθεί ποτέ να ληφθούν, σύμφωνα με τις οποίες είναι πλέον δυνατόν να υπογράφονται συμβάσεις εργασίας ανά επιχείρηση, που ονομάστηκαν «συμβάσεις ειδικών συνθηκών».

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να υπογράφουν με τους εργαζόμενους συμβάσεις με μειωμένους μισθούς, αφού επικαλούνται «ειδικούς λόγους», τους οποίους όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα δυσκολευτούν να βρουν.

Οι συμβάσεις αυτές θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, ενώ το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν ο κατώτερος μισθός να μην πέφτει κάτω από το όριο της σύμβασης της ΓΣΕΕ (740) ευρώ. Το νέο καθεστώς θα ισχύει για δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση απόλυσης, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση τον προ μείωσης μισθό.

Το νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν τα εργασιακά, η μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ, καθώς και φορολογικά θέματα.

Έτσι, μια μέρα μετά την επίσκεψη Στρος-Καν, οι επιταγές της τρόικας γίνονται πράξη, απλώς περνώντας από το υπουργικό συμβούλιο, που πλέον έχει εξελιχθεί σε απλό διεκπεραιωτή της βούλησης των δανειστών μας.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο – και πολύ σημειολογικό – το γεγονός ότι λίγο πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, που απλώς θα εγκρίνει τα προαποφασισθέντα από άλλους, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Όλι Ρεν, αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα, που σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα.

Χθες, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον διάσημο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος, ως γνωστόν, επιμένει ότι η Ελλάδα είτε θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, είτε θα πτωχεύσει.

Έχει μάλιστα πει ο κ. Ρουμπινί, πως το θέμα πλέον δεν είναι αν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά πότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις ίδιες απόψεις εξέφρασε ο κ. Ρουμπινί και κατά τις χθεσινές συναντήσεις του στην Αθήνα. Φαίνεται, όμως, πως από την πλευρά της κυβέρνησης, του είπαν πως κατά την γνώμη τους αρκεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά με την διάσταση απόψεων με τον νομπελίστα Ρουμπινί πως «διαφωνούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συζητάμε».

Προφανώς. Μόνο που το Νόμπελ το πήρε ο Ρουμπινί. Μέχρι στιγμής ο Παπακωνσταντίνου έχει πάρει εύσημα μόνο από την Goldman Sachs!

Οπότε ο Ρουμπινί ένιψε τα χείρας του και αποχώρησε και αυτός…

γράφει η Σοφία Βούλτεψη στην Ελεύθερη Ζώνη

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails