Καλώς ήρθατε

Εσωτερική υποτίμηση

Όταν πριν από μερικούς μήνες κάποιοι μιλούσαν για εσωτερική υποτίμηση, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα. «Τι είναι αυτά που λέτε» απαντούσαν, «η οικονομία θα πάει καλά με το Μνημόνιο, δε χρειάζονται άλλα μέτρα, δώσαμε αγώνα να μη μειωθούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα». Αυτά κι άλλα πολλά ψεύτικα λόγια από όλους σχεδόν τους υπουργούς της κυβέρνησης και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δεν χρειάστηκε να περάσει παρά... λίγος καιρός, να έλθει ο Στρος Καν να μας τραβήξει τα αυτιά και να γίνει και ο εκβιασμός από την τρόικα για την τέταρτη δόση, προκειμένου να πέσουν σαν χάρτινος πύργος τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Οι αλλαγές που επέρχονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα είναι τόσο δραματικές που ούτε ο πιο αισιόδοξος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Μιλάμε για περικοπές μισθών οι οποίες ισοδυναμούν με εσωτερική υποτίμηση, μόνο που κόβονται οι μισθοί και οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών παραμένουν ίδιες.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα παρουσιαστεί επίσημα την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, στη Βουλή.

Η τρόικα αμετάπειστη δεν έκανε πίσω σε βασικές αρχές της και ζήτησε ένα νομοσχέδιο σκληρό που δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα.

Όπως φαίνεται, έχουν λάβει το πράσινο φως οι εξής αλλαγές:

  • Οριστικά και αμετάκλητα οι επιχειρησιακές συμβάσεις κατισχύουν των συλλογικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα γίνουν τελικά και ατομικές συμβάσεις. Οι επιχειρήσεις που θα τις υπογράφουν θα είναι υποχρεωμένες για το χρόνο που θα συμφωνηθεί να μην κάνουν απολύσεις. Πιθανόν να είναι για 1 χρόνο με επιπλέον 1 χρόνο παράταση κατόπιν συμφωνίας.
  • Δεν υπάρχει πλαφόν στη μείωση των μισθών. Δεν ισχύει δηλαδή το 12% που ακούστηκε. Η απόφαση για το ποσοστό θα λαμβάνεται από κοινού μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με μοναδικό όρο να μην πέφτει ο μισθός κάτω από τα 740 ευρώ της σύμβασης της ΓΣΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του εκβιασμού, οι εργοδότες θα μπορούν να κάνουν μεγάλες μειώσεις, αρκεί να μην το… παρακάνουν. Αν μπορεί κανείς να το πει έτσι καθώς για να ζήσεις με 740 ευρώ πρέπει να είναι… μάγος του ΠΑΣΟΚ.
  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αιτιολογημένη έκθεση γιατί προχωρούν σ’ αυτές τις συμβάσεις. Για τα μάτια του κόσμου δηλαδή να λένε ότι είναι ζημιογόνες και δεν αντέχουν οικονομικά.
  • Τις συμβάσεις ειδικών συνθηκών θα υπογράφουν επιχειρήσεις με κάτω από εργαζόμενους.
  • Το μόνο θετικό, αν μπορεί να το πει αυτό κανείς, είναι ότι αν μια επιχείρηση κάνει απόλυση θα πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση με βάση τα χρήματα που έπαιρνε ο εργαζόμενος στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό αποτελεί παράθυρο για απολύσεις ακόμη κι όταν ισχύει η σύμβαση. Οπότε, τι πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι βρήκε λύση προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις; Ποιος εργοδότης δε θα κάνει μειώσεις μισθών κι όταν δει ότι δε βγαίνει θα κάνει και απολύσεις;
Έτσι, λοιπόν, θα είναι το εργασιακό μας μέλλον από εδώ και στο εξής. Στο όνομα της κρίσης, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει, θα κόβονται οι μισθοί.

Θα επιτευχθεί επομένως μια εσωτερική υποτίμηση, αλλά αν η αγορά συνεχίσει να είναι έτσι, τότε θα πεινάσει πολύς κόσμος. Για να δούμε μετά τις μειώσεις στους μισθούς αν θα διαλυθούν όλες οι αγορές, από το εμπόριο μέχρι την κτηματαγορά.
Στην φωτό το ζεύγος Παπανδρέου ανάβει ένα κεράκι... στην μνήμη μας!
 από το antinews

0 μας είπαν την γνώμη τους, εσύ;:

Related Posts with Thumbnails